Výkal: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Luckas-bot (diskusia | príspevky)
d robot Pridal: ro:Excremente
d robot Zmenil: es:Excremento
Riadok 44: Riadok 44:
[[en:Feces]]
[[en:Feces]]
[[eo:Fekaĵo]]
[[eo:Fekaĵo]]
[[es:Desecho fecal]]
[[es:Excremento]]
[[fa:مدفوع]]
[[fa:مدفوع]]
[[fi:Uloste]]
[[fi:Uloste]]

Verzia z 18:50, 1. december 2009

Táto stránka je zamknutá pre neregistrovaných a nových používateľov.
Stránku opakovane napádali vandali alebo spammeri alebo o jej obsahu prebieha spor a čaká sa na jeho vyriešenie.
Prosíme Vás, aby ste o prípadných zmenách diskutovali na diskusnej stránke.
konský výkal

Výkaly (exkrementy, trus) tvoria nestráviteľné zvyšky potravy, odumreté črevné bunky a črevné baktérie. 70% výkalov tvorí voda. Objem výkalov sa zväčšuje s obsahom vláknin v potrave. Hnedé sfarbenie je spôsobené obsahom žlčových farbív (napríklad sterkobilín).

Z hrubého čreva sú vyprázdnené defekáciou. Tvar sa líši podľa stavu tráviaceho systému, ovplyvneného potravou a zdravím. Zdravá stolica je polotuhá a v črevách je typicky formovaná. Malé kúsky tuhších, hustejších výkalov sa objavia, ak črevný pohyb nie je kompletný a výkaly sú vrátené z konečníka do čriev, kde sa voda absorbuje. Pri rýchlom prechode črevami sú výkaly vodnaté (tzv. hnačka)

Výkaly z pohľadu medicíny

V medicíne sa výkaly (lat. faeces) nazývajú stolica, čo je odvodené z anglosaského slova stol znamenajúceho „sedadlo“. Slovo „stolica“ bolo pôvodne používané na označenie sedadla určeného na defekáciu. Výkony a choroby súvisiace so stolicou sa začínajú na kopro- alebo sterko-.

Vyšetrenie stolice a konečníka je dôležitou súčasťou chirurgických, urologických a gynekologických výkonov. Nazýva sa vyšetrenie per rectum (z lat. cez konečník) a robí sa v rukaviciach s pomocou mezokainového gélu.

Výkaly sú niekedy potrebné pre mikrobiologické testy na určenie črevných patogénov. Najčastejšie je podrobená mikroskopickému vyšetreniu, kde sú viditeľné časti črevných parazitov, napr. pásomnice.

Eliminácia výkalov

Hlavné články: Toaleta (WC), Latrína, Kanalizácia.

Zistilo sa, že dôkladná eliminácia výkalov je z hygienického hľadiska nutná, pretože výkaly prispievajú k rozširovaniu infekcií a črevných parazitov. Toalety poznali už v starovekej Indii (pred asi 4500 rokmi), v Ríme, Egypte a Číne.

Synonymá

lajno (kravské lajno), trus (vtáčí trus), pejoratívne: hovno, sračka

Pozri aj

Iné projekty

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Výkal