Ján Frivaldský: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Karolko (diskusia | príspevky)
Bez shrnutí editace
Karolko (diskusia | príspevky)
Riadok 15: Riadok 15:




{{Biografický výhonok}}
{{DEFAULTSORT:Frivaldský, Ján}}
{{DEFAULTSORT:Frivaldský, Ján}}
[[Kategória:Narodenia v 1822]]
[[Kategória:Narodenia v 1822]]
Riadok 24: Riadok 25:


[[hu:Frivaldszky János (zoológus)]]
[[hu:Frivaldszky János (zoológus)]]

{{Biografický výhonok}}

Verzia z 15:12, 28. jún 2012

Ján Frivaldský alebo János Frivaldszky (* 17. jún 1822, Rajec – † 29. marec 1895, Budapešť) bol slovenský prírodovedec, zoológentomológ a muzejník.

Základnú ľudovú školu navštevoval vo svojom rodisku. Strednú školu (gymnázium) začal navštevovať v Trenčíne, neskôr pokračoval v Trnave a Leviciach. Dva najvyššie ročníky absolvoval vo Vacove. Od roku 1840 sa zapísal na inžiniersky inštitút v Budapešti, ktorý dokončil v roku 1842, ale inžiniersky diplom dostal až roku 1848, po absolvovaní rigoróznych skúšok, kedy získal zememeračský diplom ako inžinier.

Svoju profesiu inžiniera v praktickom živote nikdy neuplatnil, pretože sa stal kustódom zoologických zbierok Národného múzea v Budapešti, kde do tejto funkcie nastúpil po svojom príbuznom Imrichovi Frivaldszkom, ktorý odišiel do výslužby.

Takmer každoročné podnikal výskumné cesty do rozličných krajov Uhorska. Venoval sa sústavnému a systematickému výskumu fauny, zberu materiálu a zveľaďovaniu muzeálnych zbierkových fondov.

Uhorská akadémia vied ho v roku 1865 zvolila za člena – korešpondenta a roku 1873 za svojho riadneho člena. Bol tiež členom stálej matematicko – prírodovednej komisie Akadémie, ďalej členom Geologického ústavu a Bratislavského lekársko – prírodovedného spolku (1865), roku 1852 sa stal členom Kráľovskej uhorskej prírodovednej spoločnosti. Za svojho člena ho prijali i viaceré zahraničné odborné spolky a inštitúcie.

János Frivaldszky zomrel v Budapešti vo veku 73 rokov.

Zdroje informácií o autorovi

  • Kříž, K. et kol.: 2012. Biografia a bibliografia Jána Frivaldského. Biomasa, Kysucký Lieskovec, 74 pp.