Futsal (FIFA): Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Gerakibot (diskusia | príspevky)
d r2.7.1) (robot Pridal: el:Ποδόσφαιρο σάλας
DSisyphBot (diskusia | príspevky)
d r2.7.2) (robot Zmenil: ar:كرة الصالات
Riadok 32: Riadok 32:


[[an:Fútbol sala]]
[[an:Fútbol sala]]
[[ar:كرة القدم الخماسية]]
[[ar:كرة الصالات]]
[[be:Футзал]]
[[be:Футзал]]
[[bg:Футзал]]
[[bg:Футзал]]

Verzia z 12:26, 2. november 2012

Futsalový zápas

Futsal alebo skôr staršie sálový futbal je halová obdoba futbalu. Vznikol v Brazílii pôvodne ako šport futbalových veteránov. Po futbalovej kariére sa presunuli hráči z trávnikov do menších plôch, do hál.

Slovo futsal vzniklo spojením španielskeho resp. portugalského slova pre futbal (fútbol resp. futebol) a španielskeho resp. portugalského slova pre sálu (sala/salón resp. salão). V slovenčine (a češtine) sa dnes niekedy na odlíšenie od futsalu podľa AMF verzia podľa AMF označuje ako futsal a verzia podľa AMF ako sálový futbal.

Hracia plocha je obdĺžnikového tvaru. Hrá sa s loptou veľkosti číslo 4 a s tlmeným odskokom. Na hre sa zúčastňujú dve družstvá s 4 + 1 hráčmi a počet striedaní nie je obmedzený podobne ako v ľadovom hokeji. Zápas trvá 2 × 20 min, pričom platí, že ak je lopta mimo hry, časomiera sa pozastavuje.

Riadiacim orgánom verzie futsalu, ktorá je predmetom tohto článku, je Medzinárodná futbalová federácia.

Futsal na Slovensku

Na vzniku sálového futbalu na Slovensku má veľký podiel Bratislavčan Vladimír Gažo, ktorý ako prvý priniesol lenivú loptu z Uruguaja a podieľal sa aj na prvom štarte juhoameričanov u nás. Slovensko patrilo medzi krajiny, v ktorej sálový futbal mal vynikajúcu úroveň, či už športovú, alebo organizačnú. Titul Majstra Európy 1995, strieborné európske medaile v Taliansku, alebo bronz na Slovensku to len potvrdzovali[1]. Účasť na majstrovstvách sveta v Austrálii, Taliansku, Argentíne, Mexiku, či Bolívii boli „samozrejmosťou" pre SR. Slovenskí funkcionári boli aj vysokými predstaviteľmi svetových a európskych štruktúr. Ing. Vladimír Gažo bol viceprezidentom Svetovej federácie a Ing. Vladimír Okánik viceprezidentom európskej federácie[2]. Na Slovensku bola v roku 2003 vytvorená organizácia Futsal Slovakia, ktorá vznikla zlúčením Slovenského zväzu sálového futbalu[3] a Únie malého futbalu[4].

Pozri aj

Iné projekty

Zdroj

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Futsal na českej Wikipédii.