Prvoústovce: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
GrouchoBot (diskusia | príspevky)
d r2.7.2) (robot Pridal: als:Urmünder
Idioma-bot (diskusia | príspevky)
d r2.7.3) (robot Pridal: lt:Pirminiaburniai
Riadok 63: Riadok 63:
[[la:Protostomia]]
[[la:Protostomia]]
[[lij:Protostomia]]
[[lij:Protostomia]]
[[lt:Pirminiaburniai]]
[[lv:Pirmmutnieki]]
[[lv:Pirmmutnieki]]
[[nl:Protostomia]]
[[nl:Protostomia]]

Verzia z 15:39, 23. február 2013

Prvoústovce
motýľ Atlas
Motýľ Atlas
Vedecká klasifikácia
Vedecký názov
Protostomia
Synonymá
Gastroneuralia
Vedecká klasifikácia prevažne podľa tohto článku

Prvoústovce alebo prvoúste (Protostomia, Gastroneuralia) je vývojová vetva dvojstranovcov. Prvoústovce predstavujú podľa niektorých odhadov až 98 % druhov živočíšnej ríše. Túto obrovskú skupinu staršie systémy rozdeľujú na tri relatívne ostro oddelené vývojové vetvy – skupiny kmeńov:

  • Acoelomata – sú živočíchy bez súvislej telovej dutiny. Priestor medzi kožnosvalovým vakom a črevom je vyplnený riedkym mezenchymatickým tkanivom (v starších publikáciách sú niekedy nazývané „mezenchýmové červy“).
  • Schizocoelomata – majú nepravú telovú dutinu schizocoel, ktorá vzniká rozostúpením, príp. redukciou buniek mezenchymatického pojiva. Táto dutina je bez epitelových výstelok. Je naplnená hemolymfou, v ktorej plávajú niektoré orgány.
  • Coelomata – zakladá sa u nich (aspoň embryonálne) už pravá coelomová dutina, ktorá sa formuje invaginačným alebo imigračným procesom z buniek steny čreva (endodermu).

Súčasné hlavné triedenie prvoústovcov je značne odlišné. Od 1. skupiny Acoelomata boli odčlenené Acoelomorpha do samostatného kmeňa, Schizocoelomata ako zrejme umelá skupina boli „zrušené“ (kmene s aspoň rudimentálnym obrvením boli predisponované do skupiny kmeňov Pseudocoelomata, kým kmene Nematoda, Cephalorhyncha a Tardigrada boli pričlenené k živočíchom so zvliekaním kutikuly – Ecdysozoa). Preto prvoústovce podľa moderného systému rozdeľujeme na 2 skupiny kmeňov: Pseudocoelomata a Spiralia.

Systematika

vývojová vetva (infraoddelenie): prvoústovce (Protostomia)

Iné projekty