Ultra Violet: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
preklad článku cs:Ultra Violet nástrojom Česko-slovenskej Wikipedie
 
Bubamara (diskusia | príspevky)
formulácia
Riadok 1: Riadok 1:
[[Súbor:Ultra Violet Shankbone 2008 New York City.jpg|thumb|Ultra Violet]]
[[Súbor:Ultra Violet Shankbone 2008 New York City.jpg|thumb|Ultra Violet]]
'''Isabelle Collin Dufresne''' ([[6. september]] [[1935]] – [[14. jún]] [[2014]]), známejší ako '''Ultra Violet''', bola francúzsko-americká umelkyňa a spisovateľka, jedna z [[Múza|múz]] [[Andy Warhol|Andyho Warhola]].
'''Isabelle Collin Dufresne''' známejšia ako '''Ultra Violet''' (* [[6. september]] [[1935]] – [[14. jún]] [[2014]]) bola francúzsko-americká umelkyňa a spisovateľka, jedna z [[Múza|múz]] [[Andy Warhol|Andyho Warhola]].


Vyrastala v rodine silne veriacich [[Katolicizmus|katolíkov]]. Pretože bola problémovým dieťaťom, matka ju už v skorom veku poslala do katolíckej školy, kde robila všetko preto, aby sa mohla vrátiť domov. Doma sa jej však priazne a lásky nedostávalo, preto sa presťahovala do [[New York (mesto)|New Yorku]], od ktorého očakávala viac. Vďaka veľkému záujmu o [[umenie]] si našla prácu, v ktorej mala prístup do newyorských galérií a múzeí. Ľudia i tlač zaujala svojím neobyčajným zjavom. Čoskoro sa zoznámila s mnohými slávnymi ľuďmi všetkých spoločenských vrstiev – od [[John Lennon|Johna Lennona]] a [[Jóko Onová|Yoko Ono]] až po americkej kozmonautmi či [[Richard Nixon|Richarda Nixona]]. Onedlho na jednej z [[vernisáž|vernisážou]] tiež sa [[Salvador Dalí|Salvadorom Dalím]]. Stala sa jeho inšpiráciou v umeleckom smere a tiež jeho milenkou.
Vyrastala v rodine silne veriacich [[Katolicizmus|katolíkov]]. Pretože bola problémovým dieťaťom, matka ju už v skorom veku poslala do katolíckej školy, kde robila všetko preto, aby sa mohla vrátiť domov. Doma sa jej však priazne a lásky nedostávalo, preto sa presťahovala do [[New York (mesto)|New Yorku]], od ktorého očakávala viac. Vďaka veľkému záujmu o [[umenie]] si našla prácu, v ktorej mala prístup do newyorských galérií a múzeí. Ľudí i tlač zaujala svojím neobyčajným zjavom. Čoskoro sa zoznámila s mnohými slávnymi ľuďmi všetkých spoločenských vrstiev – od [[John Lennon|Johna Lennona]] a [[Jóko Onová|Yoko Ono]] až po amerických kozmonautov či [[Richard Nixon|Richarda Nixona]]. Na jednej z [[vernisáž]]í stretla aj [[Salvador Dalí|Salvadora Dalího]]. Stala sa jeho inšpiráciou v umeleckom smere ako aj jeho milenkou.


== Vzťah s Andym Warholom ==
== Vzťah s Andym Warholom ==
Udržiavala stály kontakt s vtedy začínajúcim umelcom Andym Warholom. Vo Warholova továrni sa stýkala s hviezdami ako [[Bob Dylan]], [[John Graham]], [[John Chamberlain]]. Čoskoro začala hrať vo Warholových [[underground]]ových filmoch, vďaka ktorým si onedlho zahrala vo filmoch ''Simon'', ''King of the Witches'' a ''An Unmarried Woman''. Dala si umelecké meno Ultra Violet (ultra fialová), ktoré našla v novinovom článku. Začala si navrhovať [[odev]]y, [[šperk]]y i [[Parochňa|parochne]], všetko vo fialovej farbe.
Udržiavala stály kontakt s vtedy začínajúcim umelcom Andym Warholom. Vo Warholovej továrni sa stýkala s hviezdami ako [[Bob Dylan]], [[John Graham]], [[John Chamberlain]]. Čoskoro začala hrať vo Warholových [[underground]]ových filmoch, vďaka ktorým si onedlho zahrala vo filmoch ''Simon'', ''King of the Witches'' a ''An Unmarried Woman''. Dala si umelecké meno Ultra Violet (ultra fialová), ktoré našla v novinovom článku. Začala si navrhovať [[odev]]y, [[šperk]]y i [[Parochňa|parochne]], všetko vo fialovej farbe.


V sedemdesiatych rokoch publikovala svoju autobiografiu ''Slávna na 15 minút'' a čoskoro napísala knihu ''Má leta s Andy Warholom''. Koncom deväťdesiatych rokov sa vrátila do [[Francúzsko|Francúzska]], kde si otvorila štúdio v [[Nice]] a písala knihy o svojich názoroch na umenie. Na jar 2007 organizovala retrospektívna prednášky v newyorskej technologickej inštitúcii. Neskôr sa tiež vrátila k katolíctvu a aktívne sa zúčastnila charitatívnych akcií.
V sedemdesiatych rokoch publikovala svoju autobiografiu ''Slávna na 15 minút'' a čoskoro napísala knihu ''Má leta s Andy Warholom''. Koncom deväťdesiatych rokov sa vrátila do [[Francúzsko|Francúzska]], kde si otvorila štúdio v [[Nice]] a písala knihy o svojich názoroch na umenie. Na jar 2007 organizovala retrospektívne prednášky v newyorskej technologickej inštitúcii. Neskôr sa tiež vrátila k katolíctvu a aktívne sa zúčastňovala na charitatívnych akciách.


== Externé odkazy ==
== Externé odkazy ==

Verzia z 14:24, 16. jún 2014

Ultra Violet

Isabelle Collin Dufresne známejšia ako Ultra Violet (* 6. september 1935 – † 14. jún 2014) bola francúzsko-americká umelkyňa a spisovateľka, jedna z múz Andyho Warhola.

Vyrastala v rodine silne veriacich katolíkov. Pretože bola problémovým dieťaťom, matka ju už v skorom veku poslala do katolíckej školy, kde robila všetko preto, aby sa mohla vrátiť domov. Doma sa jej však priazne a lásky nedostávalo, preto sa presťahovala do New Yorku, od ktorého očakávala viac. Vďaka veľkému záujmu o umenie si našla prácu, v ktorej mala prístup do newyorských galérií a múzeí. Ľudí i tlač zaujala svojím neobyčajným zjavom. Čoskoro sa zoznámila s mnohými slávnymi ľuďmi všetkých spoločenských vrstiev – od Johna Lennona a Yoko Ono až po amerických kozmonautov či Richarda Nixona. Na jednej z vernisáží stretla aj Salvadora Dalího. Stala sa jeho inšpiráciou v umeleckom smere ako aj jeho milenkou.

Vzťah s Andym Warholom

Udržiavala stály kontakt s vtedy začínajúcim umelcom Andym Warholom. Vo Warholovej továrni sa stýkala s hviezdami ako Bob Dylan, John Graham, John Chamberlain. Čoskoro začala hrať vo Warholových undergroundových filmoch, vďaka ktorým si onedlho zahrala vo filmoch Simon, King of the Witches a An Unmarried Woman. Dala si umelecké meno Ultra Violet (ultra fialová), ktoré našla v novinovom článku. Začala si navrhovať odevy, šperky i parochne, všetko vo fialovej farbe.

V sedemdesiatych rokoch publikovala svoju autobiografiu Slávna na 15 minút a čoskoro napísala knihu Má leta s Andy Warholom. Koncom deväťdesiatych rokov sa vrátila do Francúzska, kde si otvorila štúdio v Nice a písala knihy o svojich názoroch na umenie. Na jar 2007 organizovala retrospektívne prednášky v newyorskej technologickej inštitúcii. Neskôr sa tiež vrátila k katolíctvu a aktívne sa zúčastňovala na charitatívnych akciách.

Externé odkazy

Zdroj

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Ultra Violet na českej Wikipédii.