Malacká cesta (Pezinok): Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Bez shrnutí editace
Značky: úprava z mobilu úprava z mobilného webu
Bez shrnutí editace
Značky: úprava z mobilu úprava z mobilného webu
Riadok 29: Riadok 29:




'''Malacká cesta''' je [[ulica]] v [[Pezinok|Pezinku]] v historickej mestskej časti [[Cajla]], ktorá leží na [[Cesta II. triedy 503 (Slovensko)|ceste II. triedy číslo 503]]. Je pomenovaná podľa svojho smeru do [[Malacky|Malaciek]]. Pri mieste pôvodného kostola svätého Jozefa zaniknutej osady Sumberg (Zumberg), ktorého ruiny sa nachádzajú pod vozovkou ulice, sa nachádza socha Krista Kráľa a kúsok ďalej pred psychiatrickou nemocnicou sa nachádza drobná náboženská stavba [[Božia muka]].
'''Malacká cesta''' je [[ulica]] v [[Pezinok|Pezinku]] v historickej mestskej časti [[Cajla]], ktorá leží na [[Cesta II. triedy 503 (Slovensko)|ceste II. triedy číslo 503]]. Je pomenovaná podľa svojho smeru do [[Malacky|Malaciek]]. Pri mieste pôvodného kostola svätého Jozefa zaniknutej osady Sumberg (Zumberg), ktorého ruiny sa nachádzajú pod vozovkou ulice, sa nachádza socha Krista Kráľa a kúsok ďalej, pred psychiatrickou nemocnicou, sa nachádza drobná náboženská stavba [[Božia muka]].


Na čísle 63 sa nachádza [[Psychiatrická nemocnica Philippa Pinela]] a na súpisných číslach 4423 až 4425 sa nachádzajú ruiny bývalých budov psychiatrickej nemocnice, ktoré boli pôvodne železitými kúpeľmi.<ref>http://www.pnpp.sk</ref>
Na čísle 63 sa nachádza [[Psychiatrická nemocnica Philippa Pinela]] a na súpisných číslach 4423 až 4425 sa nachádzajú ruiny bývalých budov psychiatrickej nemocnice, ktoré boli pôvodne železitými kúpeľmi.<ref>http://www.pnpp.sk</ref>

Verzia z 08:54, 26. február 2019

Malacká ulica
ulica/námestie
Štát Slovensko Slovensko
Mesto Pezinok
Mestská časť Cajla
Súradnice 48°19′04″S 17°15′12″V / 48,317816°S 17,253254°V / 48.317816; 17.253254
PSČ 902 01
Začína na Cajlanská ulica
Map
Poloha v rámci Pezinka (interaktívna mapa)
Mapový portál GKÚ: katastrálna mapa
Freemap Slovakia: mapa
OpenStreetMap: mapa
Portál, ktorého súčasťou je táto stránka:


Malacká cesta je ulica v Pezinku v historickej mestskej časti Cajla, ktorá leží na ceste II. triedy číslo 503. Je pomenovaná podľa svojho smeru do Malaciek. Pri mieste pôvodného kostola svätého Jozefa zaniknutej osady Sumberg (Zumberg), ktorého ruiny sa nachádzajú pod vozovkou ulice, sa nachádza socha Krista Kráľa a kúsok ďalej, pred psychiatrickou nemocnicou, sa nachádza drobná náboženská stavba Božia muka.

Na čísle 63 sa nachádza Psychiatrická nemocnica Philippa Pinela a na súpisných číslach 4423 až 4425 sa nachádzajú ruiny bývalých budov psychiatrickej nemocnice, ktoré boli pôvodne železitými kúpeľmi.[1]

Na čísle 65 sa v minulosti nachádzala Pálffyovská papiereň, ktorej jedinou zachovanou budovou je sušiareň. Dnes na jej mieste stojí Fabiánov mlyn.

Neďaleko rekreačnej oblasti Stupy sa nachádza starý kameňolom (nazývaný aj Paddock), ktorý sa v dnešnej dobe využíva na pretekárske podujatia a driftovanie.

Referencie