Hévíz: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Radoslav Ivan (diskusia | príspevky)
d Pravopis
Vegetator (diskusia | príspevky)
Bez shrnutí editace
Riadok 20: Riadok 20:
}}
}}


'''Hévíz''' je [[Mesto (všeobecne)|mesto]] v [[Maďarsko|Maďarsku]] v [[Zalianska župa|Zalianskej župe]]. Má rozlohu 831 ha a žije tu 4 685 obyvateľov (1. Januar 2014)
'''Hévíz''' je [[Mesto (všeobecne)|mesto]] v [[Maďarsko|Maďarsku]] v [[Zalianska župa|Zalianskej župe]]. Má rozlohu {{ha|831|m}} a žije tu 4 685 obyvateľov (1. január 2014)


== Pôvod jazera Hévíz ==
== Pôvod jazera Hévíz ==
{{hlavný článok|Hévíz (jazero)}}
{{hlavný článok|Hévíz (jazero)}}
Termálne jazero Hévíz je najväčším biologicky aktívnym a prirodzeným termálnym jazerom na svete{{chýba citácia}}, ktoré poskytuje celoročný vonkajší kúpeľ. Teplota vody v jazere je výsledkom zmiešania teplých a studených prameňov z hlbín Zeme. Z jaskyne za sekundu sa dostane na povrch 410 litrov vody, ktorá má až 40 °C.{{chýba citácia}} Vďaka tejto obrovskej rýchlosti prúdenia vody sa voda v jazere za tri a pol dňa úplne obnoví, a preto je stále čistá a svieža. Pôsobenie vody poznali už aj v minulosti. Archeologické vykopávky svedčia o tom, že už aj na konci kamennej doby tu žili ľudia. Základy termálneho kúpeľníctva položili Rimania v 2. storočí pred Kr. Už aj v tejto dobe si ľudia vychutnávali teplé aj studené bazény v budove „Villa Rustica“ v meste Hévíz. O prvý významný rozvoj kúpeľov sa zaslúžila rodina Festeticsovcov z 18. storočia. Vtedy začali skúmať a aplikovať liečivé účinky termálnej vody.
Termálne jazero Hévíz je najväčším biologicky aktívnym a prírodzeným termálnym jazerom na svete, ktoré Vám poskytuje celoročný
vonkajší kúpeľný zážitok. Teplota vody v jazere je výsledkom zmiešania teplých a studených prameňov z hlbín zeme. Z jaskyne za
sekundu sa dostane na povrch 410 litrov vody, ktorá má až 40°C. Vďaka tejto obrovskej rýchlosti prúdenia vody sa voda v jazere za tri a pol dňa úplne obnoví , a preto je stále čistá a svieža. Zázračné pôsobenie vody poznali už aj naši predkovia. Archeologické
vykopávky svedčia o tom, že už aj na konci kamennej doby tu žili ľudia. Základy termálnej „kúpeľovej kultúry“ položili Rímania v II.
storočí pred našim letopočtom (daľej len n.l.) .Už aj v tejto dobe si ľudia vychutnávali teplé aj studené bazény v budove „Villa Rustica“ v meste Hévíz. Prvý významný rozvoj kúpeľov môžeme ďakovať rodine Festeticsovcov z XVIII. storočia. Vtedy začali skúmať a aplikovať liečivé účinky termálnej vody.


Bezohľadu na počasie a na ročné obdobie si môžeme byť istý že sa nájdu na obrovskom 46350 m2 povrchu jazera práve kvitnúce lotusy.  Jazero v lete môže dosiahnuť aj 36°C teploty. Pohodlné je relaxovať pod slnečnými terasami na ležadle. Biologickú stabilitu jazera potvrdzuje nezmenená teplota vody, ktorá neklesne ani v najchladnejšom počasí pod 24 C°.
Bez ohľadu na počasie a na ročné obdobie sa nájdu na veľkom {{m2|46350}} povrchu jazera kvitnúce lotosy. Jazero v lete môže dosiahnuť teplotu aj 36 °C. Biologickú stabilitu jazera potvrdzuje nemenená teplota vody, ktorá neklesne ani v najchladnejšom počasí pod 24 °C.

Mesto Hévíz so svojimi osviežujúcimi farbami a voľnou atmosférou sa stáva ideálnym miestom pre oddych, na liečenie, na relaxáciu a aj na fyzické i psychické osvieženie.


== Transport ==
== Transport ==
Mesto a aj jazero je ľahko dostupné.
Mesto a aj jazero je ľahko dostupné.


Autom: z Bratislavy je najrýchlejšou možnosťou na diaľnici 4, z Košíc na diaľnici M3 a M7, ale pre krajší cestovný zážitok sa oplatí zvoliť si trasu z diaľnice M7 hlavnú cestu 71, čo sa nachádza na severnej časti maďarského „mora“ Balatón.
Autom z Bratislavy cestami M1 a M86 alebo z Košíc na diaľnici M3 a M7, ale pre krajší cestovný zážitok sa oplatí zvoliť si trasu z diaľnice M7 hlavnú cestu 71, čo sa nachádza na severnej časti maďarského „mora“ Balatón.


Autobusovou dopravou, alebo vlakom je ľahké sa dostať do mesta [[Keszthely]], a odtiaľ 15 minútová autobusová trasa do Hévízu.
Mestskou hromadnou dopravou
S autobusovou dopravou z Budapešti, alebo vlakom je ľahké sa dostať do mesta Keszthely, a odťiaľ na Vás čaká iba 15 minutová autobusová trasa do Hévízu.


== Partnerské mestá ==
== Partnerské mestá ==

Verzia z 10:04, 21. február 2020

O rovnomennom jazere pozri Hévíz (jazero).
Hévíz
mesto
Vlajka
Erb
Štát Maďarsko Maďarsko
Župa Zalianska
Obvod (Kistérség) Hévíz
Súradnice 46°47′27″S 17°11′04″V / 46,79083°S 17,18444°V / 46.79083; 17.18444
Rozloha 8,31 km² (831 ha)
Obyvateľstvo 4 335 (1. január 2011)
Hustota 521,66 obyv./km²
Časové pásmo SEČ (UTC+1)
 - letný čas SELČ (UTC+2)
PSČ 8380
KSH 03814
Wikimedia Commons: Hévíz
Štatistika: www.ksh.hu
Webová stránka: https://www.heviz.hu/
OpenStreetMap: mapa
Portál, ktorého súčasťou je táto stránka:

Hévíz je mesto v Maďarsku v Zalianskej župe. Má rozlohu 831 ha a žije tu 4 685 obyvateľov (1. január 2014)

Pôvod jazera Hévíz

Bližšie informácie v hlavnom článku: Hévíz (jazero)

Termálne jazero Hévíz je najväčším biologicky aktívnym a prirodzeným termálnym jazerom na svete[chýba zdroj], ktoré poskytuje celoročný vonkajší kúpeľ. Teplota vody v jazere je výsledkom zmiešania teplých a studených prameňov z hlbín Zeme. Z jaskyne za sekundu sa dostane na povrch 410 litrov vody, ktorá má až 40 °C.[chýba zdroj] Vďaka tejto obrovskej rýchlosti prúdenia vody sa voda v jazere za tri a pol dňa úplne obnoví, a preto je stále čistá a svieža. Pôsobenie vody poznali už aj v minulosti. Archeologické vykopávky svedčia o tom, že už aj na konci kamennej doby tu žili ľudia. Základy termálneho kúpeľníctva položili Rimania v 2. storočí pred Kr. Už aj v tejto dobe si ľudia vychutnávali teplé aj studené bazény v budove „Villa Rustica“ v meste Hévíz. O prvý významný rozvoj kúpeľov sa zaslúžila rodina Festeticsovcov z 18. storočia. Vtedy začali skúmať a aplikovať liečivé účinky termálnej vody.

Bez ohľadu na počasie a na ročné obdobie sa nájdu na veľkom 46 350 m² povrchu jazera kvitnúce lotosy. Jazero v lete môže dosiahnuť teplotu aj 36 °C. Biologickú stabilitu jazera potvrdzuje nemenená teplota vody, ktorá neklesne ani v najchladnejšom počasí pod 24 °C.

Transport

Mesto a aj jazero je ľahko dostupné.

Autom z Bratislavy cestami M1 a M86 alebo z Košíc na diaľnici M3 a M7, ale pre krajší cestovný zážitok sa oplatí zvoliť si trasu z diaľnice M7 hlavnú cestu 71, čo sa nachádza na severnej časti maďarského „mora“ Balatón.

Autobusovou dopravou, alebo vlakom je ľahké sa dostať do mesta Keszthely, a odtiaľ 15 minútová autobusová trasa do Hévízu.

Partnerské mestá

Galéria

Iné projekty

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Hévíz

Externé odkazy