Špicberské globálne úložisko semien

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Špicberské globálne úložisko semien
Základné údaje
Výstavba2008
Poloha
AdresaLongyearbyen, Špicbergy, Nórsko
Nadmorská výška130 m
Ďalšie údaje
Webseedvault.no

Špicberské globálne úložisko semien (nór. Svalbard globale frøhvelv) je zabezpečená semenná banka vybudovaná za polárnym kruhom na nórskom súostroví Špicbergy, poblíž hlavného mesta súostrovia Longyearbyen. Toto zariadenie bolo vybudované, aby sa zachovala široká rozmanitosť semien rastlín z celého sveta. Nórska vláda v plnej miere financovala výstavbu trezoru v približnej hodnote 45 miliónov nórskych korún (8,8 milióna USD v roku 2008). Ukladanie semien v trezore je pre koncových používateľov bezplatné, Nórsko a Crop Trust platia za prevádzkové náklady.

Výstavba[upraviť | upraviť zdroj]

Predná strana vstupu do zariadenia osvetlená umeleckým dielom Perpetual Repercussion

19. júna 2006 slávnostne položili prvý kameň premiéri krajín Nórska, Švédska, Fínska, Dánska a Islandu. Semenná banka je 120 metrov vo vnútri pieskovcovej hory na ostrove Spitsbergen.

Spitsbergen, najväčší ostrov súostrovia, sa považoval za ideálnu lokalitu, pretože ide o veľmi bezpečné miesto, najmä pre veľmi nízke riziko vulkanickej aktivity a teda žiadne riziko zemetrasení. Svojou nadmorskou výškou 130 metrov nad morom zaručuje, že by sa úložisko nezaplavilo ani po zdvihnutí hladiny morí po roztopení ľadovcov. Vyskytuje sa tu permafrost, ktorý pomáha konzervácii. Lokálne vyťažené uhlie poskytuje energiu pre chladiace jednotky, ktoré ďalej ochladzujú semená na medzinárodne odporúčanú úroveň -18°C. Ak by aj zariadenie zlyhalo, uplynie najmenej niekoľko týždňov, kým sa teplota úložiska zvýši na teplotu okolitého pieskovcového podložia, ktorá je -3°C. Odhaduje sa, že zahriatie na 0°C by trvalo dve storočia.

Strecha a predná strana vstupu do zariadenia je osvetlená umeleckým dielom s názvom Perpetual Repercussion od nórskeho umelca Dyveke Sanne. V Nórsku musia stavebné projekty financované vládou presahujúce určitú sumu zahŕňať umelecké diela. Nórska štátna agentúra KORO, ktorá dohliada na umenie vo verejných priestoroch, zapojila umelca, aby navrhol umelecké dielo pre úložisko. Strecha a vstup do klenby sú vyplnené vysoko reflexnou nehrdzavejúcou oceľou, zrkadlami a hranolmi. Inštalácia odráža polárne svetlo v letných mesiacoch.

Využitie[upraviť | upraviť zdroj]

Poslaním Špicberského globálneho úložiska semien je poskytnúť bezpečnostnú sieť proti náhodnej strate rozmanitosti v tradičných génových bankách. Kým populárna tlač zdôraznila svoju možnú užitočnosť v prípade veľkej regionálnej alebo globálnej katastrofy, bude častejšie dostupné, keď dôjde k strate vzoriek z génových bánk v dôsledku nesprávneho riadenia, havárie, zlyhania zariadenia, nedostatku financií a živelných pohrôm. Tieto udalosti sa dejú s určitou pravidelnosťou. Vojny a konflikty v histórií zničili niektoré génové banky. Národná banka semien na Filipínach bola poškodená povodňami a neskôr zničená požiarom. Semenné banky v Afganistane, Sýrii a Iraku boli úplne zničené.

Nórske právne predpisy zakazujú uchovávanie geneticky modifikovaných semien v úložisku.

Kapacita zariadenia je 4,5 milióna vzoriek, čo predstavuje 2,5 miliardy semien. Veľkosť jednej vzorky je 500 semien.[1]

Prístup k semenám[upraviť | upraviť zdroj]

Vzorky semien v úložisku sú kópie vzoriek uložených v génových bankách. Výskumníci, pestovatelia rastlín a iné skupiny, ktoré chcú mať prístup k vzorkám semien, tak nemôžu urobiť priamo cez toto úložisko semien, ale musia požiadať o vzorky od depozitných génových bánk. Vzorky uložené v génových bankách sú vo väčšine prípadov sprístupnené v súlade s podmienkami Medzinárodnej zmluvy o rastlinných genetických zdrojoch pre výživu a poľnohospodárstvo, ktorú schválilo 118 krajín.

Skladovacie nádoby na semená uložené na kovových policiach vo vnútri úložiska

Úložisko semien funguje ako trezor v banke. Banka vlastní budovu a vkladateľ vlastní obsah svojej schránky. Nórska vláda je vlastníkom úložiska a vlastníkmi semien sú génové banky, ktoré ich tam majú uschované. Uloženie vzoriek do zariadenia nepredstavuje zákonný prevod genetických zdrojov. V terminológii génových bánk sa to nazýva dohoda „čiernej skrinky“. Každý vkladateľ podpíše dohodu o vklade so spoločnosťou NordGen, ktorá koná v mene Nórska. V dohode sa objasňuje, že Nórsko si neuplatňuje vlastníctvo nad uloženými vzorkami a toto vlastníctvo ostáva na vkladateľovi, ktorý má výlučné právo prístupu k týmto materiálom v úložisku. Nikto nemá prístup k semenám niekoho iného. Databázu vzoriek a vkladateľov spravuje spoločnosť NordGen.

Skladovanie semien[upraviť | upraviť zdroj]

Semená sa skladujú v uzavretých trojvrstvových fóliových obaloch, ktoré sú umiestnené do plastových nádob na kovové regále. Skladovacie priestory sa udržiavajú pri teplote -18°C. Nízka teplota a obmedzený prístup ku kyslíku zaistia nízku metabolickú aktivitu a oneskoria starnutie semien. Permafrost obklopujúci zariadenie pomáha udržať nízku teplotu semien, ak dôjde k výpadku dodávky elektrickej energie. Od svojho otvorenia úložisko zaznamenalo prenikanie vody do prístupovej chodby objektu počas každoročného jarného rozmrazovania permafrostu. Vyššie teploty a silné zrážky v októbri 2016 spôsobili prienik výrazne väčšieho množstva vody do objektu, ale dizajn zariadenia zabezpečil, aby voda po niekoľkých metroch zamrzla a tak neohrozila semená.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. HESTERICOVÁ, Martina. Z Noemovej archy rastlín na Špicbergoch vzali prvé semená pre Sýriu [online]. Denník N, 2015-09-27, [cit. 2020-04-14]. Dostupné online.

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Svalbard Global Seed Vault na anglickej Wikipédii.