Bolonské špagety

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Neapolský štýl bolonských špagiet s paradajkovým základom, tymiánom a bazalkou

Bolonské špagety (tal. spaghetti bolognese alebo spaghetti alla bolognese) je cestovinový pokrm, ktorý sa skladá zo špagiet a bolonskej omáčky. Je obľúbený mimo Talianska (napríklad v severnej, západnej a strednej časti Európy, Severnej Amerike, Brazílii, Austrálii a na Novom Zélande), ale nie je súčasťou tradičnej bolonskej alebo talianskej kuchyne.[1][2]

Skladá sa zo špagiet podávaných s paradajkovou omáčkou, mletého hovädzieho mäsa, cesnaku, vína a byliniek; niekedy môže byť mleté ​​hovädzie mäso nahradené iným mletým mäsom. V tomto zmysle je v skutočnosti pokrm viac podobný neapolskému ragú z juhu Talianska ako severnej Bolonskej verzii ragú. Pri stretnutí sa s Talianmi v zahraničí je pokrm často odsudzovaný za „neautentickosť“, môže byť podávaný s väčším podielom omáčky na špagety, ako je bežné v niektorých talianskych špagetových jedlách, a omáčka môže byť umiestnená na špagety (namiesto toho, aby sa vmiešavala talianskym spôsobom), alebo dokonca podávaná oddelene (ponechaná pre stravníkov, aby si to sami premiešali). Často sa podáva so strúhaným parmezánom, ale často sa používajú aj miestne syry, ako napríklad strúhaný čedar.

Pôvod[upraviť | upraviť zdroj]

Pôvod pokrmu je nejasný, ale mohol sa vyvinúť v kontexte vysťahovalectva južných Talianov v 20. storočí do Spojených štátov alebo Spojeného kráľovstva ako druh fúzie ovplyvnenej štýlom neapolského ragú bohatého na paradajky. V krajinách, kde je to bežné, sa omáčka často používa na lazane namiesto „ragù alla bolognese“ ako v Bologni a inde v Taliansku.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. PIZZIMENTI, Chiara. Spaghetti bolognese a chi? [online]. La Cucina Italiana, [cit. 2019-06-26]. Dostupné online. (po taliansky)
  2. Spaghetti bolognese in Bologna?, Pisa to Lake Garda, Series 4, Great Continental Railway Journeys [online]. BBC. Dostupné online.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]