František Žaškovský

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
František Žaškovský
hudobný skladateľ a učiteľ
František Žaškovský
Narodenie3. apríl 1819
Dolný Kubín, Slovensko
Úmrtie2. december 1887 (68 rokov)
Eger, Maďarsko

František Žaškovský (lat. Franciscus Zsasskovszky, maď. Ferenc Zsasskovszky, * 3. apríl 1819, Dolný Kubín, Slovensko – † 2. december 1887, Eger, Maďarsko) bol hudobný skladateľ a učiteľ.

Stredoškolské štúdiá absolvoval v Ružomberku, Vacove a Košiciach. Po ich ukončení pôsobil krátku dobu v Námestove, kde sa začal venovať komponovaniu hudby. V roku 1840 odišiel na ďalšie štúdia do Prahy, kde študoval hru na organ u Karola Františka Pitscha. Po návrate do Uhorska vyhral konkurz na miesto učiteľa hudby v Bratislave, ale pre nízky plat miesto neprijal. Od roku 1845 pôsobil v Jágeri (Eger).[1]

Žaškovský je predstaviteľom katolíckej chrámovej hudby. Ako zostavovateľ a vydavateľ zborníkov piesní a chorálnych úprav sa zaslúžil o zjednocovanie katolíckeho cirkevného spevu v Uhorsku. V spolupráci s bratom Andrejom a s Andrejom Radlinským zostavil a vydal v roku 1853 zbierku latinsko – slovenských cirkevných spevov Manuale musico-lithurgicum (Chorálna kniha obriadov cirkewných), ktorý obsahuje štvorhlasné úpravy latinských spevov a jednohlasné slovenské spevy. Zostavil zbierku latinských duchovných zborov 16. – 19. storočia pod názvom Palestrina. Ako skladateľ sa venoval cirkevnej a svetskej hudbe, písal skladby pre organ, upravoval piesne pre zbory.

Získal niekoľko ocenení za podiel na šírení cirkevnej hudby.

Rodinné väzby[upraviť | upraviť zdroj]

Dielo[upraviť | upraviť zdroj]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. VICZIÁN, János. Zsasskovszky Ferenc. In: Magyar Katolikus Lexikon. Ed. Diós, István. Budapest : Szent István Társulat. [Cit. 2016-10-18]. Dostupné online. (maď.)

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]