Jozef Staněk

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Jozef Staněk
slovenský entomológ
Narodenie2. júl 1902
Brno, Rakúsko-Uhorsko
Úmrtie18. september 1981 (79 rokov)
Žilina, Česko-Slovensko

Jozef Staněk (* 2. júl 1902, Brno – † 18. september 1981, Žilina) bol slovenský entomológ, ktorý prevádzal svoje zbery hlavne na území Žilinského okresu a na území severozápadného Slovenska. Bol predsedom prvej Slovenskej entomologickej spoločnosti v Žiline po celú dobu trvania jej aktivít.

Životopis[upraviť | upraviť zdroj]

Narodil v Brne na Morave. Po skončení základnej školy sa vyučil za holiča a po celý svoj život vykonával toto povolanie. Neskôr sa presťahoval na územia Slovenska do Žiliny a tu pracoval a pôsobil až do svojej smrti, kde ako holič pracoval na železničnej stanici v Žiline. V užších kruhoch slovenskej entomologickej verejnosti je známy ako významný organizátor spolkového života entomológov na území Žilinského okresu a mesta Žiliny. Venoval sa hlavne štúdiu motýľov, prevažne čeľadí Papilionidae, Pieridae, Psychidae a Sphingidae.

12. marca 1941 založil spoločne s ďalšími významnými entomológmi, prevažne zo Žiliny, ale i z iných oblastí Slovenska (Anton Emil Smutný, Karol Oboňa, Ján Zelný, Milan Šimák, Ondrej Žucha, Ján Martin Novacký, Rudolf Veliký, Rudolf Gireth, Ján Hollý, Vojtech Biringer a pod.) prvú Slovenskú entomologickú spoločnosť v Žiline, ktorej bol po celý čas jej trvania jediným predsedom.

Na pôde tejto spoločnosti rozvinul bohatú prednáškovú činnosť a bol hybnou silou všetkých akcií, ktoré táto spoločnosť vykonávala. Po skončení II. svetovej vojny bol evidovaný v „Zozname členov“ na poslednom valnom zhromaždení entomologickej spoločnosti v Žiline z 19. októbra 1945. V roku 1957 vstúpil do Slovenskej entomologickej spoločnosti pri SAV, ktorá sa odčlenila od Československej entomologickej spoločnosti a bol jej členom až do svojej smrti.

Jeho publikačná činnosť je malá a nie je veľmi zdokumentovaná. Napísal niekoľko menších populárne – náučných článkov vo vtedajšom časopise „Príroda“. Známa sú iba jeho tri krátke články z roku 1946. Väčšina jeho poznatkov, ako i zberov nie je zdokumentovaná. Bol vynikajúci pozorovateľ prírody a vedel sa zamerať na podstatné znaky a veci, pričom je na škodu, že tieto svoje postrehy nepublikoval. Z tohto dôvodu nie je vždy jednoznačne jasné, že mnohokrát išlo o jeho prácu a jeho nálezy a výsledky výskumov. V päťdesiatych rokoch popísal z Malej Fatry pri Žiline novú formu mlynárika Pieris napi Linnaeus, 1758, ktorú nazval forma fatraica Staněk. O tejto forme publikoval v svojej práci Ján Zelný.

Jozef Staněk zomrel v Žiline.

Jeho zbierka sa zachovala na viacerých miestach. Jednak je tento materiál súčasťou niektorých súkromných zbierok, ale hlavná časť je zachovaná v Slovenskom národnom múzeu v Bratislave, kde je zachovaných asi 1500 jedincov motýľov a v Považskom múzeu v Žiline – Budatíne, kde je asi 3931 kusov motýľov. Významná je hlavne jeho zbierka druhu Pieris bryoniae Hübner, 1806, ktorá sa nachádza v Mestskom múzeu v Žiline – Budatíne.

Bibliografia[upraviť | upraviť zdroj]

  • Staněk, J.: 1946, Ako prezimujú naše motýle? Príroda, 1 (2 – 3): 32 – 33.
  • Staněk, J.: 1946, Klenoty v sbierkach našich motýľov. Príroda, 1 (4): 71 – 72.
  • Staněk, J.: 1946, Ako úspešne vypestujeme lyšaje. Príroda, 1 (4): 78.

Zdroje[upraviť | upraviť zdroj]

  • Smutný, A. E.: 1941 – 1945, Zápisnice „Slovenskej entomologickej spoločnosti v Žiline“.
  • Zelný, J.: 1956c: Pieris napi L. subsp. fatraica Staněk z Malej Fatry (Pieris napi fatraica St. aus dem Gebirge der Kleinen Fatra). Biológia 11, 548 – 558, Bratislava.
  • Moucha, J., Ujčík, J., Okáli, I., Varga, J.: 1971, Súpis entomologických zbierok v československých múzeách. Bratislava, 53 pp: (Staněk, J.: 14).
  • Okáli, I.: 1984, Súpis entomologických zbierok v múzeách na Slovensku. Bratislava, Ústredná správa muzeií a galérií, 58 pp.
  • Koleška, Z.: 1993, Staněk Jozef., s. 534 – 535, In: Seznam biografií československých entomologů (entomologové nežijíci) – 14 pokračování, Klapalekiana, 29 (Suppl.): 493 – 564.
  • Okáli, I., Országh, I., Matoušek, B., Hrabovec, I.: 1996, Slovník slovenských zoológov a zoológov so vzťahmi k územiu Slovenska. Bratislava, Stimul, 138 ss., heslo: Stanek Jozef, 110.
  • Kříž, K.: 2001, História výskumu fauny motýľov Rajeckej doliny. Spravodajca mestského Múzea, 9, 12 – 13, Rajec.
  • Gaedike, R. & Groll, E. K. eds. 2001, Entomologen der Welt (Biografien, Sammlungsverbleib). Datenbank, DEI Eberswalde im ZALF e. V.: „Stanek Jozef“: (internet).
  • Okáli, I.: 2002, Súpis entomologických zbierok v múzeách na Slovensku. Entomofauna carpatica.
  • Okáli, I.: 2002, Dejiny a entomológia. Zabudnutí entomológovia (Vojtech Draxler a Jozef Staněk). In: Hmyz, 1/2002, 3.
  • Groll, E. K. [ed.]: 2006, Entomologen der Welt (Biographien, Sammlungsverbleib). Datenbank 2. Version, DEI im ZALF e.V.: „Stanek Jozef“: (internet).