Julius Streicher

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Julius Streicher
nemecký nacistický politik a vydavateľ
Julius Streicher
Narodenie12. február 1885
Fleinhausen, Nemecko
Úmrtie16. október 1946 (61 rokov)
Norimberg, Nemecko
PodpisJulius Streicher, podpis (z wikidata)
Odkazy
CommonsSpolupracuj na Commons Julius Streicher

Julius Streicher (* 12. február 1885, Fleinhausen, Nemecko16. október 1946, Norimberg) bol nemecký nacistický politik a vydavateľ časopisu Der Stürmer.

Životopis[upraviť | upraviť zdroj]

Julius Streicher sa narodil ako deviate dieťa svojch rodičov. Až do začiatku prvej svetovej vojny pracoval ako učiteľ na základnej škole. V roku 1913 s oženil s Kunigunde Rothovou, s ktorou mal neskôr dvoch synov. V roku 1914 vstúpil do nemeckej armády, aktívne sa zúčastnil na bojoch prvej svetovej vojny a bol vyznamenaný železným krížom prvej triedy.

V roku 1922 vstúpil do NSDAP a už v nasledujúcom roku sa zúčastnil takzvaného Pivného puču. V roku 1923 začal vydávať aj noviny Der Stürmer, ktorých obsah tvorili z veľkej časti antisemitské texty.

Po nástupe Hitlera k moci sa stal Streicher franckým gauleiterom. Už ku koncu tridsiatych rokov sa však Streicher dostal do sporu s niekoľkými vysoko postavenými predstaviteľmi NSDAP, zvlášť s Rudolfom Hessom a Hermannom Göringom. Göringa vraj Streicher označil za impotenta.

Počas druhej svetovej vojny nemal s výnimkou vydávania svojho časopisu v strane výraznejší vplyv a bol v domácom väzení v Norimbergu. Po vojne bol zatknutý a v rámci Norimberského procesu odsúdený na trest smrti. Súd ho uznal vinným v bode 4 obžaloby, teda zločinoch proti ľudskosti. Tých sa vraj dopúšťal vydávaním svojho antisemitského týždenníka.