Norimberg

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Norimberg
nem. Nürnberg
mesto
Pohľad na Norimberg-Staré mesto
Vlajka
Erb
Štát Nemecko Nemecko
Spolková krajina Bavorsko
Vládny obvod Stredné Fransko
Mesto bez okresu Norimberg
Rieka Pegnitz
Nadmorská výška 302 m n. m.
Súradnice 49°27′S 11°5′V / 49,450°S 11,083°V / 49.450; 11.083
Rozloha 186,38 km² (18 638 ha)
Obyvateľstvo 515 201 (31. 12. 2017) [1]
Hustota 2 764,25 obyv./km²
Prvá pís. zmienka 1050
Primátor Ulrich Maly (SPD)
Časové pásmo SEČ (UTC+1)
 - letný čas SELČ (UTC+2)
PSČ 90402 – 90491
Tel. predvoľba +49(0)911 / (0)9122 / (0)9129
Kód 09 5 64 000
EČV N
Poloha mesta Norimberg v rámci Nemecka
Poloha mesta Norimberg v rámci Nemecka
Poloha mesta Norimberg v rámci spolkovej krajiny Bavorsko
Poloha mesta Norimberg v rámci spolkovej krajiny Bavorsko
Wikimedia Commons: Nürnberg
Webová stránka: www.nuernberg.de
OpenStreetMap: mapa
Portál, ktorého súčasťou je táto stránka:

Norimberg (nem. Nürnberg, angl. , franc. Nuremberg, čes. Norimberk, východofransky Nämberch) je hospodárske a kultúrne centrum Franska a po Mníchove druhé najväčšie mesto Bavorska. Norimberg, mesto bez okresu vytvára spolu s mestami Fürth a Erlangen mestský trojuholník, ktorý je jadrom stredofranského „veľkoregiónu“.

Geografia[upraviť | upraviť zdroj]

Mesto Norimberg leží na oboch stranách rieky Pegnitz, ktorá vyviera asi 80 kilometrov severozápadne od mesta a križuje mesto na 14 kilometrovom úseku z východu na západ. V susednom meste Fürth sa Pegnitz spája s riekou Rednitz aby vytvorili rieku Regnitz. Krajina na severe a severozápade mesta Norimberg sa vďaka náplavom rieky Pegnitz stala dôležitou zeleninovou poľnohospodárskou oblasťou.

Podzemie Norimbergu tvorí hornina pieskovec z obdobia triasu. Severne od mesta sa nachádza hornatá oblasť Fränkische Schweiz s vrchmi dosahujúcimi viac ako 600 m n. m.

Rozloha mesta činí 186,38 km². Na západe sa zástavba rokmi spojila so susedným mestom Fürth a na juhozápade s mestom Stein. Severne od mesta sa na úrodných pôdach nachádza množstvo poľnohospodárskych polí, medzinárodné letisko Airport Nürnberg a na severozápade sa v lesoch tzv. Sebalder Reichswald zdvíha reliéf až do výšok cez 400 m n. m.

Ne severnej hranici centra mesta sa nachádza známy Norimberský hrad ktorý spolu so zachovalými mestskými hradbami obkolesuje celé historické centrum.

Susedné komunálne oblasti[upraviť | upraviť zdroj]

Mesto Norimberg susedí s nasledovnými mestami a komúnami (v smere hodinových ručičiek začínajúc od severu):

Erlangen (štatutárne mesto), Neunhofer Forst, Kraftshofer Forst und Erlenstegener Forst (Landkreis Erlangen-Höchstadt), Schwaig b. Nürnberg, Laufamholzer Forst, Zerzabelshofer Forst, Forsthof, Fischbach a Feucht (všetky Landkreis Nürnberger Land), Wendelstein a Forst Kleinschwarzenlohe (Landkreis Roth), Schwabach (štatutárne mesto), Rohr (Landkreis Roth), Stein a Oberasbach (Landkreis Fürth) ako aj Fürth (štatutárne mesto).

Exkláva mesta Norimberg, Brunn, susedí s oblasťou bez komúny Brunn, Winkelhaid a Fischbach (všetky v okrese Nürnberger Land).

Dejiny[upraviť | upraviť zdroj]

Stredovek[upraviť | upraviť zdroj]

Od roku 1050 do roku 1571 sa mesto vďaka svojej výhodnej polohe rýchle rozrastalo. Norimberg sa spolu s Augsburgom stal jedným z dvoch najväčších obchodných centier na ceste medzi Talianskom a severnou Európou. Významné je obdobie vlády cisára Karola IV., ktorý Norimberg často navštevoval a taktiež tu dal postaviť niektoré významné stavby, napríklad kostol Panny Márie. Karol IV. tu na sneme v roku 1356 uverejnil prvých 23 článkov svojej Zlatej buly a roku 1361 tu porodila jeho manželka Anna Svídnická syna, neskoršieho kráľa Václava IV.

Raný novovek[upraviť | upraviť zdroj]

Kultúrny rozkvet mesta v 15. a 16. storočí viedol k tomu, že sa Norimberg stal centrom nemeckej renesancie. Na prelome 15. – 16. storočia tu pôsobil slávny rodák, maliar Albrecht Dürer, ktorému je v meste venované múzeum, blízko ktorého je slávna socha králika navrhnutá podľa známeho Dürerovho obrazu.

20. storočie[upraviť | upraviť zdroj]

V 30. rokoch 20. storočia sa tu konali zjazdy nacistickej NSDAP. Počas druhej svetovej vojny bolo mesto z veľkej časti zničené, väčšinu stavieb sa ale podarilo zrekonštruovať do pôvodnej podoby. Po vojne sa tu uskutočnil Norimberský proces.

Osobnosti mesta[upraviť | upraviť zdroj]

Partnerské mestá[upraviť | upraviť zdroj]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Spolupracuj na Wikicitátoch Wikicitáty ponúkajú citáty od alebo o Norimberg
  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Norimberg

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]