Linkin Park

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Linkin Park
Vystúpenie Linkin Park v Berlíne (2010).
Vystúpenie Linkin Park v Berlíne (2010).
Základné informácie
Pôvod USA Agoura Hills, Kalifornia, USA
Žáner(-re) Rap metal, Alternatívny metal, Nu metal, Rap rock
Pôsobenie 1996 – 2018
Vydavateľstvá Warner Bros. Records
Machine Shop
Webstránka linkinpark.com
Členovia skupiny
Rob Bourdon
Brad Delson
Mike Shinoda
Dave Farrell
Joe Hahn
Bývalí členovia
Chester Bennington
Mark Wakefield
Kyle Christner

Linkin Park je americká rocková hudobná skupina z Agoura Hills v Kalifornii, ktorá vznikla v roku 1996 a hrá prevažne nu metal. Linkin Park mala 6 členov. Najväčšími hitmi skupiny sú piesne „Numb“, „Somewhere I Belong“, „In the End“, „Crawling“, „Faint“ či „New Divide“. Tieto piesne boli veľkými hitmi aj na Slovensku, keď vyhrávali v rôznych televíznych a rádiových hitparádach. V roku 2003 MTV2 pomenovali Linkin Park ako šiestu najväčšiu kapelu v ére hudobného videa a tretiu najlepšiu z nového tisícročia. Časopis Billboard zaradil Linkin Park na 19. miesto v rebríčku najlepších umelcov desaťročia. V roku 2012 bola kapela zvolená za najväčšieho umelca z roku 2000 v štúdii Bracket Madness o VH1. V roku 2014, skupina bola deklarovaná ako Najväčší Rock Band na svete práve teraz. Linkin Park predala cez 91 miliónov albumov a 41 miliónov samostaných singlov po celom svete čo je celkovo viac ako 132 miliónov platni po celom svete a a 31 400 000 albumov 32 500 000 singlov v USA do Júna 2017. Získala dve ceny Grammy a viac ako 70 cien po celom svete.[1][2][3]

História skupiny[upraviť | upraviť zdroj]

Počiatky (1996 – 2000)[upraviť | upraviť zdroj]

Prví zakladatelia tejto skupiny boli Mike Shinoda, Brad Delson a Rob Bourdon.[4] Bývali pomerne blízko seba v Agoura Hills, chodili spolu na strednú školu, ale pokiaľ išlo o obľúbené hudobné štýly, kráčali každý iným smerom. Mike žil hip hopom a Brad preferoval metal a rock. Raz sa obaja zišli na spoločnom koncerte dvoch skupín, ich tvorba sa zakladala na kombinácii rôznych hudobných štýlov (išlo o spoločný koncert kapiel Anthrax a Public Enemy), čo sa im veľmi zapáčilo. Vtedy sa datoval rok 1996. Mike s Bradom sa dali dohromady s ďalšími budúcimi členmi Joeom Hahnon a Robom Bourdonom. Postupne sa k nim pridali aj Dave Farrell a Mark Wakefield. Vtedy sa ešte skupina volala „Xero“ a podarilo sa im nahrať prvú demo nahrávku obsahujúcu 4 piesne. Táto nahrávka dnes patrí medzi najcennejšie zberateľské predmety.

Mike sa cez známych dozvedel o Chesterovi Benningtonovi spevákovi skupiny Grey Daze, ktorá bola v tej dobe dosť populárna vo Phoenixe v štáte Arizona. Mike poslal Chesterovi niekoľko inštrumentálnych piesní, do ktorých Chester nahral svoj spev. Kvôli tomuto nahrávaniu zmeškal Chester aj oslavu svojich narodenín. Keď potom pustil nahrávky Mikovi rovno do telefónu, z Mikea úžasom vypadlo: „Chlape, ak si len z polovice tak dobrý, ako tvoj hlas, máš prácu“. Chester nasledujúci deň vyrazil z Phoenixu do L.A., kde sa stretol aj so zvyškom skupiny.

Po odchode Marka Wakefielda a jeho nahradením Chesterom sa skupina premenovala na „Hybrid Theory“. Bohužiaľ sa už jedna skupina takto volala a im nezostávalo, než prejsť na iný názov. Vtedy prišli s nápadom vypožičať si meno „Lincoln Park“ – čo je meno, ktoré má v každom americkom meste aspoň jeden park. Neskôr ale zistili, že si na toto meno nemôžu založiť internetové stránky, pretože doména už bola s týmto menom obsadená. Vtedy sa rozhodli mierne pozmeniť aj názov, z ktorého sa stalo „Linkin Park“. Výslovnosť oboch je totiž v hovorovej angličtine pomerne podobná. Po natočení klipu k prvému singlu, „One Step Closer", vyšla 24. októbra 2000 aj debutová doska, ktorá sa rýchlo vyhupla na popredné priečky predajnosti a zaistila tak Linkin Park obrovský úspech.

Logo, ktoré skupina používala od vydania albumu Hybrid Theory, až do vydania Minutes to Midnight.

Hybrid Theory a Reanimation (2000 – 2002)[upraviť | upraviť zdroj]

Súbežne s vydaním debutového albumu Hybrid Theory, ktorý bol vydaný dňa 24. októbra 2000,[5][6] sa Linkin Park vydali na turné, keď počas jedného roka odohrali 324 koncertov, ktoré sa medzi fanúšikmi skupiny stali notoricky známymi a obľúbenými, zvlášť pre ich jedinečnú atmosféru. Okrem vlastných koncertov sa tiež zúčastnili niekoľkých väčších festivalov, aby v roku 2001 nakoniec zorganizovali svoj vlastný, nazvaný Projekt Revolution. Ten mal, a stále má za cieľ, priviesť na jedno pódium skupiny a umelcov, reprezentujúcich čo najširšie spektrum hudobných žánrov. Rok 2001 tiež pre Linkin Park znamenal prvú nomináciu na hudobné ocenenie, a to od stanice MTV, časopisov Kerrang! a Rolling Stone a dokonca aj od americkej akadémie populárnej hudby, udeľujúca ceny Grammy. Album Hybrid Theory sa predal po celom svete viac ako 30 miliónov kusov, čím sa stalo najpredávanejšou nahrávkou od kapely a jedno z najúspešnejších CD nového milénia.

V atmosfére skorého a všeobecného očakávania nové dosky pokračovali Linkin Park v koncertovaní a súčasne pracovali na materiáli pre novú dosku. V decembri 2002 sa skupina presunula do štúdia, kde skompletovala všetky natočené demá a začala s nahrávaním. Konečný produkt, album menom Meteora, bol vydaný 25. marca 2003.[7]

Meteora (2002 – 2004)[upraviť | upraviť zdroj]

Album Meteora sa okamžite vyhupol na popredné priečky predajnosti, a v Spojených štátoch sa stal tretím najpredávanejším albumom roka, hoci nedosiahol úspechov svojho predchodca. Súbežne s vydaním novej dosky sa Linkin Park opäť vydali na celosvetové turné, po ňom nasledoval ďalší ročník Projektu Revolution. V nezmiernenom tempe koncertov pokračovala skupina aj v roku 2004, s jedným z ich najznámejších a najlepšie hodnotených vystúpení, konkrétne na festivale Rock am Ring 2004. Aj v týchto rokoch sa Linkin Parku podarilo s doskou Meteora zvíťaziť v mnoho hudobných anketách a súťažiach, a to napríklad za najlepší videoklip na MTV European Music Awards 2004 a Umelec roka a Skladba roka na Radio Music Awards 2004. Miesto príprav na ďalšiu dosku sa Linkin Park na konci roka 2004 rozhodli odložiť na chvíľu hudobné projekty stranou a užiť si voľný čas s rodinou a priateľmi. Do toho ale prišla ponuka MTV zúčastniť sa spoločného projektu s americkým rapperom Jay Z. Tomuto štýlu sa prisudzuje označenie mash-up, jeho princípom je spájanie rôznych skladieb štýlovo odlišných interpretov do jednej.

Album Collision Course, výsledok tejto spolupráce, vyšiel v novembri 2004. K albumu bolo priložené aj DVD so záznamom živého prevedenia skladieb v losangeleskom Roxy Theatre. Po tomto projekte sa Linkin Park začali naplno venovať charitatívnemu projektu Music for Relief, ktorý mal za ciel pomoc juhovýchodnej Ázii postihnutou ničivou vlnou tsunami v decembri 2004. Na podporu tohoto projektu bol tiež usporiadaný benefičný koncert, na ktorom okrem Linkin Park vystúpili aj No Doubt, Jay Z a ďalší.

Ostatné projekty a práca na novej doske (2004 – 2006)[upraviť | upraviť zdroj]

Po tomto období oddychu Linkin Park síce začali s prípravami na nahrávanie ďalšej dosky, ale všetok postup zbrzdilo zrušenie zmluvy s nahrávacou spoločnosťou Warner Bros. Oficiálnym stanoviskom skupiny bolo, že koncern nezaisťuje umelcom dostatočnú finančnú podporu. Tento spor sa podaril urovnať až na jeseň v roku 2006.

V tejto dobe sa Mike Shinoda rozhodol skúsiť šťastie aj s oveľa viac hiphopovej orientovanou tvorbou, sústredenou do jeho vedľajšieho projektu s názvom Fort Minor. Vydal s ním jeden album, pomenovaný The Rising Tied, po ňom nasledovalo aj koncertné turné. Na tomto projekte sa hudobne podieľal aj Joseph Hahn a pozíciu neoficiálneho poradcu prevzal Brad Delson.

Minutes to Midnight (2006 – 2008)[upraviť | upraviť zdroj]

Koncert Linkin Park v Prahe (2007)

V polovici roka 2006 už skupina začala naplno pracovať na materiáli pre novú dosku. Ako producenta si vybrali Ricka Rubina, ktorý skôr pracoval napríklad s Beastie Boys, Metallicou a Red Hot Chili Peppers. Podľa skupiny bolo hlavným impulzom práve k tomuto výberu „snaha vymaniť sa z nu-metalovej škatuľky, do ktorej nás dosadili hudobný kritici.“ Výsledkom práce, ktorá trvala bezmála štrnásť mesiacov, sa stala doska Minutes to Midnight, ktorá vyšla 15. mája 2007.[8]

Okamžite po jej vydaní sa Linkin Park vydali na celosvetové turné, jeho súčasťou bol aj koncert v pražskej Sazka Aréne, 12. júna 2007. Ako turné, tak aj samotná doska zožali po svete veľký úspech, predovšetkým čo sa týka záujmu fanúšikov. Medzi kritikmi vyvolala ale doska veľký rozkol. Podľa jednej časti sa Linkin Park podarilo opustiť nudné klišé nu-metalu a posunúť sa vo svojej tvorbe na novú a netušenú úroveň, podľa druhej zase skupina prišla o časť svojej jedinečnosti a zapadla tak medzi masu nevýrazných rockových skupín. Záujem fanúšikov a podpora skupiny sa odrazili aj v oceneniach, ktoré skupina získala, keď v novembri 2007 dostala skupina pri predávaní cien MTV European Music Awards 2007 cenu za Najlepšiu skupinu roka. V marci 2008 oznámila skupina nové európske turné.

V júli, po ukončení druhého európskeho turné sa Linkin Park vydali na štvrtý ročník Projektu Revolution v Spojených štátoch. Turné v Číne, plánované na október 2008 muselo byť kvôli chorobe Chestera Benningtona zrušené a Linkin Park sa tak rovno pustili do nahrávania nového albumu, na ňom začali pracovať už v marci 2008. Mike Shinoda 12. júna 2010 oznámil, že skupina má už hotové nové piesne, obal a vymyslené meno nadchádzajúcej dosky.

A Thousand Suns (2008 – 2011)[upraviť | upraviť zdroj]

Vystúpenie na festivale Sonisphere vo Fínsku.

V máji 2009 Linkin Park oznámili, že začali s prácami na štvrtom štúdiovom albume, ktorého vydanie plánujú na rok 2010. Shinoda prezradil pre IGN, že štvrtý album bude mixom niekoľkých hudobných žánrov a taktiež bude omnoho viac experimentálny ako posledné albumy. Bennington potvrdil, že produkcie sa opäť ujme Rick Rubin a o niečo neskôr kapela prezradila aj názov štvrtého štúdiového albumu, A Thousand Suns.

Popri prácach na novej doske Linkin Park spolupracovali s úspešným filmovým skladateľom Hansom Zimmerom na tvorbe soundtracku pre film Transformers 3. Kapela vydala singel s názvom „New Divide“. Joseph Hahn režíroval oficiálne video, ktoré obsahovalo niekoľko zostrihaných scén z filmu. Po úspešnom dokončení týchto prác a odohraní niekoľkých špeciálnych koncertov sa kapela vrátila k tvorbe štvrtého albumu.

19. Januára 2010 kapela vydala skladbu „Not Alone“, ktorá bola súčasťou projektu Music for Relief nazvaná Download to Donate for Haiti. Zisky zo stiahnutí tejto skladby boli určené na pomoc obetiam zemetrasení v Haiti. 10. februára 2010 sa na oficiálnej stránke kapely objavilo video k skladbe „Not Alone“.

26. apríla kapela vydala aplikáciu pre iPhone, iPod Touch a iPad s názvom "8-Bit Rebellion!" v ktorej si môžete zahrať za jednotlivých členov kapely, a po prejdení odomknete skladbu „Blackbirds“, ktorá sa o niečo neskôr objavila aj na iTunes ako bonusová skladba k „A Thousand Suns“.

Album A Thousand Suns bol vydaný 14. septembra. O niečo neskôr bol vydaný prvý singel albumu, „The Catalyst“. Kapela predstavila nový album odštartovaním turné, ktoré sa začalo 7. septembra v Los Angeles. O deň neskôr boli predstavené dve nové skladby z albumu „Waiting for the End“ a „Blackout“. Na internete sa tiež objavila dokumentárna snímka s názvom Meeting of A Thousand Suns, ktorý zobrazoval práce na albume. „Waiting for the End“ bol neskôr vydaný ako druhý singel z A Thousand Suns.

11. januára bol projekt Download to Donate for Haiti aktualizovaný. Po novom niesol názov Download to Donate for Haiti V2.0, kde myšlienka pretrvávala, no počet skladieb na stiahnutie sa zvýšil. Išlo napríklad o remix singlu „The Catalyst“. 21. marca 2011 kapela vydala tretí oficiálny singel z A Thousand Suns, nesúci názov „Burning in the Skies“.

13. apríla 2011 Shinoda potvrdil, že štvrtým singlom sa stane skladba „Iridescent“. Taktiež potvrdil, že vznikne druhá verzia skladby, ktoré bude o niečo kratšia, no živšia. Táto verzia bude použitá ako soundtrack k prichádzajúcemu filmu Transformers 3, tak ako tomu bolo v predošlých dvoch Transformers filmoch, kde sa soundtrackom stali skladby „What I've Done“ a „New Divide“. Kapela taktiež potvrdila oficiálne video pre tento singel, kde si réžiu vzal na starosť opäť Joe Hahn. Oficiálne videoklipy vyšli taktiež pre single „Waiting for the End“ a „Burning in the Skies“.

Logo, ktoré skupina používa od vydania albumu Minutes to Midnight.

Living Things a Recharged (2011 – 2013)[upraviť | upraviť zdroj]

V Júni 2011 oznámil hlavný spevák kapely Chester Bennington časopisu Kerrang!, že Linkin Park začali pracovať na nových materiáloch pre ich piaty štúdiový album. Vysvetlil: „Pracujeme na nových nahrávkach posledné dva mesiace. Hudba je skvelá a sme presne tam, kde sme chceli byť. Nehovorím o vysokom množstve hluku, ale o veľkom množstve dobrých pesničiek.“[9]

Spevák a raper kapely Mike Shinoda a Rick Rubin sa ujali produkcie albumu. „Ako vždy, stretávame sa približne raz týždenne, aby sme si vypočuli nahrané pesničky a porozprávali sa o nich. Nahrávok je omnoho viac, ako tomu bolo na predchádzajúcich dvoch albumoch. Na A Thousand Suns bolo mnoho experimentov, no povedali sme si, 'OK, nemôžeme to takto robiť navždy. Poďme opustiť túto škatuľku, vrátiť sa a udrieť znovu.“[10] Bennington vysvetlil: „Rubin nám dal miesto len pre nás, aby sme pracovali na sebe samých... Dal nám stručný opis toho, čo sa mu páči... Bol by rád, ak by nás videl v živšej podobe ako zvyčajne.“[11] Tiež povedal, že Shinoda drží proces nahrávania každej pesničky na vysokej úrovni a spoluprácu Rubina a Shinody nazval „náš zlatý lístok“ (our golden ticket).[11]

V júli 2011, Bennington povedal pre časopis Rolling Stone, že Linkin Park chcú, aby vydávali nový album každých 18 mesiacov, a že bude prekvapený, ak piaty album nepríde v roku 2012. Kapela pokračovala v nahrávaní a pracovaní na nových materiáloch dokonca aj počas turné. Neskôr, v septembri 2011 povedal, že piaty štúdiový album je stále iba v počiatočnom štádiu nahrávania. „Stále sme na začiatku. Chceme si uchovať kreatívnu náladu, takže sa snažíme pracovať intenzívne... sme spokojní s tempom, ktoré momentálne máme.“[12]

21. marca 2012 Bennington poskytol interview pre časopis Kerrang!. Povedal: „Kapela sa pomaly vracia k starším 'známejším' zvukom pri nových nahrávkach, na [novom] albume budeme pracovať s intenzívnejším zvukom gitár a masívnejšími refrénmi, no tiež pridávame mnoho elektronickej linky, aby bola hudba živá, tvrdá, no nie príliš metalová. Bude to pre ľudí omnoho príbuznejšie ako bol A Thousand Suns, kde sme presadzovali myšlienku 'Kašlať na to, proste skúsime niečo iné.“ Bennington tiež povedal, že texty nových pesničiek budú viac osobné a budú sa vyhýbať politickým názorom, dodal: „Písali sme mnoho aj o našich vzťahoch.“ [13][14] Bennington a Shinoda zastávali podobné názory pri rozhovoroch pre časopis Spin. „Teraz už vieme, že máme prostriedky a skúsenosti premeniť naše nápady na niečo, čo sme hľadali, na rozdiel od skúšania, objavovania, a zisťovania že to znie iba ako nu-metal. Nikdy sa nám toto škatuľkovanie nepáčilo, no môžeme použiť elementy z tejto hudby a vytvoriť niečo nové, živé a svieže.“[15] Prezradili názvy prvých piatich pesničiek z albumu, a tiež potvrdili spoluprácu na albume s kanadským muzikantom Owenom Pallettom.[15] Bennington povedal pre časopis Live 105: „Kapela sa snaží použiť všetko, čo robila v minulosti a použiť najlepšie časti z predchádzajúcich štyroch albumov, a spojiť ich dokopy do jednej nahrávky.“[11]

Shinoda hovoril s Co.Create o novom albume a spomenul: „Nový album odpáli všetkých fanúšikov. Priemerný človek nebude schopný po vypočutí pesničky len tak zabudnúť jej názov. Som si ale vedomý, že je to niečo úplne nové.“[16] 9. apríla 2012 kapela vypustila na internet upútavku pre piaty štúdiový album.[17][18] Kapela dala do pozornosti deň 16. apríl 2012, presne v ten deň bol vydaný prvý singel Burn It Down.[19]

15. apríla 2012 Mike Shinoda na svojom blogu potvrdil, že názov nového albumu bude Living Things, a že predobjednávky nového albumu budú spustené na oficiálnom webe kapely od 16. apríla.[20] Living Things bude vydaný 26. júna 2012.[21]

28. marca 2012 Shinoda potvrdil, že prvý singel piateho albumu bude Burn It Down vydaný 16. apríla 2012. Tiež potvrdil natáčanie videoklipu pre prvý singel,[22][23] kde sa réžie ujal Joe Hahn.[24] Videoklip vyšiel 24. mája 2012 a v rovnaký deň po prvýkrát odznela na britskom BBC Radio 1 úplne nová skladba z albumu nesúca názov Lies Greed Misery, ktorá ale nie je singlom.

V septembri 2013 Linkin park spolu s Stevom Aokim vytvorili pesničku A Light That Never Comes, ktorú dali spolu s remixmi 10 pesničiek z Living Things do albumu Recharged.

The Hunting Party (2013 – 2017)[upraviť | upraviť zdroj]

Bennington a Shinoda (2014).

V máji 2013 Shinoda oznámil, že má vyjsť šiesty album a podľa neho a Chestera tento album bude ich najtvrdší, má byť na štýl hard rocku, metalu a iných veci, ako sami povedali, má byť tvrdší od ostatných skupín, ktoré sa im zdajú pasívne, má mať viac energie, s originálnym, jedinečným "cutting-edge" zvukom. The Hunting Party bude dokonca ešte tvrdší a agresívnejší ako Hybrid Theory, elektronika však bude len veľmi málo používaná, tvrdí Chester. Inšpiráciou im boli aj niektoré skupiny z 90.tych rokov a skôr. Na albume sa taktiež objavia spolupráce s Pageom Hamiltonom zo skupiny Helmet, Tomom Morellom z Rage Against the Machine, a s Daronom Malakianom zo System of a Down. Linkin Park sa rozhodol postupne vypúšťať skladby ešte pred oficiálnym vydaním albumu. Prvá pesnička z tohto albumu, ktorá bola takto vydaná je Guilty All The Same (v tejto pesničke účinkuje aj veľmi úspešný hip-hopový rapper Rakim) vyšla 7. marca 2014, neskôr nasledovala aj pesnička Until It's Gone, ktorá vyšla 5. mája 2014. Po nej vyšla Wastelands.

3. júna 2014 vyšla pesnička Rebellion, ktorú Linkin Park nahrával so svetoznámym gitaristom a spevákom zo skupiny System of a Down. Ďalšou skladbou, ktorá vyšla 6 dní po Rebellion bola Final Masquerade. 11. júna na Facebooku odpremiérovali oficiálny videoklip k Until It's Gone, ktorý sa tak stal prvým videoklipom z ich nového albumu.

The Hunting Party bol vo väčšine krajinách vydaný 13. júna 2014 a v Spojených štátoch neskôr, 17. júna.

One More Light (2017 – súčasnosť)[upraviť | upraviť zdroj]

Papercuts (Singles Collection 2000-2023)[upraviť | upraviť zdroj]

Album "Papercuts" obsahuje 20 piesní, vrátane širokého spektra hitov Linkin Park, od "In the End", cez "Burn It Down", až po mash-up s Jay-Z "Numb/Encore". Výnimočnou súčasťou albumu je nikdy predtým nevydaná skladba "Friendly Fire", ktorá bola nahratá počas sessions pre ich posledný štúdiový album "One More Light" z roku 2017. [25]

Hudobné žánre a ich vývoj[upraviť | upraviť zdroj]

Prvé dva štúdiové albumy Hybrid Theory a Meteora kombinovali prvky alternatívneho metalu, nu-metalu a rap rocku s náznakom hip-hopu, alternatívneho rocku a elektronickej hudby. Mix všetkých týchto žánrov zaradil hudbu kapely Linkin Park k niečomu dosiaľ nevídanému. Aj napriek tomu ich fanúšikovia označovali iba ako nu-metalovú kapelu. Na albume Minutes to Midnight začala kapela experimentovať s celkom novým zvukom, čoho výsledkom bolo napríklad výrazné obmedzenie rapu. Rap ako taký sa tu objavil iba na dvoch skladbách. Za hlavný žáner tejto dosky bol považovaný alternatívny rock.

Medzi hlavné črty tvorby Linkin Park patrí jednoznačne súhra dvoch vokalistov. Chester Bennington je hlavný spevák kapely a Mike Shinoda má na starosti najmä rap a sprievodné vokály. Na albume Minutes to Midnight toto pravidlo už ale neplatí, keďže si Shinoda vzal na starosť úlohu hlavného vokalistu v skladbách "In Between", "Hands Held High" a na bonusovej skladbe "No Roads Left". V niekoľkých skladbách zo štvrtého štúdiového albumu, A Thousand Suns spieva Bennington spoločne so Shinodom, vrátane všetkých štyroch singlov. Na tomto albume sa často stretneme s elektronickými zvukmi, najmä bicích.

Štvrtý štúdiový album je považovaný za významný bod v kariére Linkin Park, keďže si zvolili úplne nové cestu, ktorou sa uberať. Tento smer si vyžiadal veľkú vlnu kritiky. Štvrtý album bol najčastejšie označovaný ako alternatívny a elektronický rock. Všetky skladby štvrtého albumu tvoria jeden celok, akýsi príbeh, ktorý má veľmi emotívnu myšlienku. Prechody medzi jednotlivými skladbami sú preto často nepočuteľné.

Vlna kritiky prinútila kapelu zamyslieť sa a povedať si "Čo ďalej?". Výsledkom je piaty štúdiový album Living Things, kde kapela ako myšlienku uprednostnila príbehy ľudí pred akýmsi globálnym nebezpečenstvom spoločnosti. Zámer skupiny bolo skombinovanie tých najlepších prvkov zo všetkých predošlých albumov, a tým vytvoriť celok, ktorý sadne každému poslucháčovi.

Členovia skupiny[upraviť | upraviť zdroj]

Súčasní členovia

Bývalí členovia

Časová os[upraviť | upraviť zdroj]

Diskografia[upraviť | upraviť zdroj]

Bližšie informácie v hlavnom článku: Diskografia skupiny Linkin Park
Štúdiové albumy

Ocenenia[upraviť | upraviť zdroj]

  • 2001 Kerrang! Award – najlepší medzinárodný nováčik
  • 2001 Rollingstone Award – najlepšia hardrock / metalová kapela
  • 2001 Rockbjörnen (Švédsko) – najlepší album
  • 2001 Rockbjörnen (Švédsko) – najlepšia kapela
  • 2001 BLITZ Award (Portugalsko) – najlepší medzinárodný nováčik
  • 2002 Hit Music Award (Švédsko) – najlepší hardrock
  • 2002 Cena Grammy za najlepší hardrockový výkon
  • 2002 MTV Asia Award – objav roka
  • 2002 Emma (Fínsko) – najlepší zahraničný interpret roka
  • 2002 ECHO (Nemecko) – najlepší medzinárodný nu-metalový interpret
  • 2002 TMF Award (Holandsko) – najlepšia medzinárodná rocková skupina
  • 2002 World Music Award – najpredávanejší rockový interpret
  • 2002 Billboard Music Award – moderný rockový interpret roka
  • 2002 Clear Top 10 Award (Indonézia) – vynikajúci medzinárodný hit-maker
  • 2002 MTV Video Music Award – najlepšie rockové video („In The End“)
  • 2002 MTV Brazil Award – najlepšie medzinárodné video („In the End“)
  • 2002 MTV Euro Music Award – najlepšia skupina
  • 2002 MTV Euro Music Award – najlepší hardrock
  • 2003 MTV Asia Award -rockové predstavenie
  • 2003 MTV Asia Award – najlepšie video („Points of Authority“)
  • 2003 Kerrang! Award – najlepší medzinárodný akt
  • 2003 MTV Video Music Award – najlepšie rockové video („Somewhere I Belong“)
  • 2003 K-Rock's Artist Of The Year – najlepšia pieseň
  • 2003 K-Rock's Artist Of The Year – najlepší koncert
  • 2003 Muchmusic's Favorite Videos – najobľúbenejšie video („Numb“)
  • 2004 MTV Asia Award – rockové predstavenie
  • 2004 MTV Asia Award – najlepšie video („Somewhere I Belong“)
  • 2011 MTV Euro Music Award – Najlepší rock

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. VERRICO, Lisa. Linkin Park. The Times, 30. január 2008. Dostupné online [cit. 2009-02-20].
  2. Rock On The Net, Grammy Awards: Best Rap/Sung Collaboration, Retrieved on June 9, 2007
  3. Rock On The Net Grammy Awards: Best Hard Rock Performance, Retrieved on June 14, 2006
  4. AskMen.com, Linkin Park – Biography Retrieved on March 20, 2007
  5. Linkin Park – Hybrid Theory released October 24, 2000. [online]. [Cit. 2007-12-23]. Dostupné online.
  6. Linkin Park fansite — Album release date [online]. [Cit. 2007-12-23]. Dostupné online.
  7. Warner Bros. Records, "The Making of Meteora" (2003) DVD, Released on March 25, 2003.
  8. Warner Bros. Records, Fans Counting the 'Minutes' as Linkin Park Reveal Album Name and Release Date[nefunkčný odkaz], Retrieved on June 9, 2007
  9. Linkin Park: 'Our next album will polarize people' [online]. 15. jún 2011, [cit. 2011-06-16]. Dostupné online.
  10. Rick Rubin on New Chili Peppers & Metallica Albums, Why Adele's Hot Streak Is 'Just Beginning' [online]. 20. jún 2011, [cit. 2011-06-21]. Dostupné online.
  11. a b c Miles the DJ. Audio: Linkin Park Tells Us About Their New Music; LIVE 105 To World Premiere The New Single On Monday, April 16th [online]. Live 105, 12. apríl 2012, [cit. 2012-04-12]. Dostupné online.
  12. Montgomery, James and WhiteWolf, Vanessa. Linkin Park 'Getting The Wheels Rolling' On Next Album [online]. MTV, 2. september 2011, [cit. 2011-12-20]. Dostupné online.
  13. Kerrang! Magazine 21/03/12, Highlights. [online]. Kerrang.com, [cit. 2012-03-28]. Dostupné online.
  14. Linkin Park: 'Our last album was bonkers' [online]. 21. marec 2012, [cit. 2012-03-28]. Dostupné online.
  15. a b Martins, Chris. Linkin Park Open Up About Hybrid Vibe of June Album [online]. Spin, 12. apríl 2012, [cit. 2012-04-12]. Dostupné online.
  16. Karpel, Ari. Linkin Park’s Mike Shinoda On Scoring “The Raid: Redemption,” And How it Will Shape the Band’s next album [online]. Co.Create, 2. apríl 2012, [cit. 2012-04-02]. Dostupné online.
  17. Linkin Park. Could This Be Something? [online]. Tumblr, 9. apríl 2012, [cit. 2012-04-09]. Dostupné online. Archivované 2013-01-18 z originálu.
  18. Shinoda, Mike. Mike Shinoda tweet [online]. Twitter.com, 10 April 2012, [cit. 2012-04-09]. Dostupné online.
  19. 16.04.: Neue Single, Album-Artwork [online]. Warner Bros. Records, 11 April 2012, [cit. 2012-04-11]. Park Dostupné online.
  20. Shinoda, Mike. Monday News: Burn It Down, Release Dates, The Album, and a Toolbox. [online]. Mikeshinoda.com, 15 April 2012, [cit. 2012-04-15]. Dostupné online. Archivované 2012-09-08 z originálu.
  21. Linkin Park. LINKIN PARK - LIVING THINGS Teaser [online]. YouTube, 15 April 2012, [cit. 2012-04-15]. Dostupné online.
  22. Shinoda, Mike. Mike Shinoda tweet [online]. Twitter.com, 28 March 2012, [cit. 2012-03-29]. Dostupné online.
  23. Video at Viddy.com: Mike Shinoda announces New Single "Burn It Down" [online]. [Cit. 2012-03-28]. Dostupné online.
  24. Farrell, Dave. Dave "Phoenix" Farrell tweet [online]. Twitter.com, 27 March 2012, [cit. 2012-03-25]. Dostupné online.
  25. Linkin Park ohlasuje vydanie albumu najväčších hitov | LIFE ZONE [online]. 2024-02-23, [cit. 2024-02-23]. Dostupné online.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Linkin Park

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]