Mercateo

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Mercateo je zásobovacia platforma pre podnikateľské subjekty (Business to Business, B2B). Zamestnáva viac ako 700 zamestnancov v 15 krajinách Európy. Spoločnosť má sídlo v Lipsku v Nemecku.

Charakteristika[upraviť | upraviť zdroj]

Mercateo funguje ako klasický internetový obchod s tým rozdielom, že tovar nemôže byť predávaný súkromným osobám (iba B2B).[1] Mercateo ponúka produkty v niekoľkých kategóriách s cieľom uspokojiť prevažne periférne nákupné potreby zákazníkov. Nemá vlastné sklady, dodávatelia zobrazujú svoje produkty vo forme e-katalógov na stránkach Mercatea. Pokiaľ si zákazník kúpi tovar z viac ako jedného katalógu, môže sa stať, že nielen objednaný tovar dostane vo forme viacerých dodávok, ale aj náklady na dopravu sa môžu v závislosti od dodávateľa niekoľkokrát zvýšiť. Zároveň však Mercateo ponúka možnosť optimalizácie nákupného košíka, kde si zákazník môže určiť svoje priority: dodacia doba, počet dodávateľov alebo najnižšia možná cena. Okrem internetového obchodu sa Mercateo snaží optimalizovať celkové zásobovanie kľúčovým zákazníkom tak, že sa zákazník môže dostať k požadovaným produktom ako cez produkty rámcových zmlúv, tak aj cez produkty z voľného trhu. To v ideálnom prípade vedie k zjednodušeniu procesov spojených so zásobovaním, čo samo o sebe vedie k úspore nákladov.[2]

Slovensko[upraviť | upraviť zdroj]

Slovenská dcérska spoločnosť Mercateo Slovakia s.r.o. bola založená v roku 2012 v Bratislave a obchodnej činnosti sa začala venovať na jar 2013.[3]

V ponuke má vyše 4,5 milióna produktov v 12 hlavných kategóriách. Úplne nezávislé dcérske spoločnosti možno nájsť aj v nasledovných 14 krajinách Európy: Nemecko, Francúzsko, Holandsko, Belgicko, Rakúsko, Švajčiarsko, Poľsko, Česko, Maďarsko, Španielsko, Veľká Británia, Írsko a Taliansko.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Mercateo má cieľ jasný - revolúcia B2B obchodu [online]. www.trend.sk, 2019-06-26, [cit. 2023-06-02]. Dostupné online.
  2. Nákup [online]. Mercateo, 2021-11-03, [cit. 2023-06-02]. Dostupné online.
  3. História [online]. Unite, [cit. 2023-06-02]. Dostupné online.