Mesto federálneho významu

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Mestá federálneho významu na mape Ruska

Mesto federálneho významu je typ subjektu Ruskej federácie - sú to mestá Moskva, Petrohrad a Sevastopoľ.

V sovietskej ére mali osobitný štatút mestá Moskva a Leningrad - od roku 1931 boli označené ako "mestá republikovej podriadenosti" čo znamenalo, že tieto mestá boli postavené na roveň zväzovým republikám Sovietskeho zväzu. Tento štatút postupne získali aj ďalšie veľké mestá v ZSSR, Sevastopol získal tento štatút v roku 1948.

Sevastopoľ má podľa ruských zákonov štatút mesta federálneho významu od 21. marca 2014. K Rusku bol pričlenený na základe medzinárodne neuznaného referenda.

Dve nové sumbjekty Federácie, Krymská republika a mesto federálneho významu Sevastopoľ, boli k Rusku pripojené 18. marca 2014. Aj keď Rusko uvedené subjekty vo svojej ústave a zákonoch považuje sa legitímnu súčasť svojho územia, prevažná väčšina štátov sveta (vrátane Slovenska[1]) považuje tieto územia naďalej za súčasť Ukrajiny.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Stanovisko Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR ku krymskému referendu [online]. Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR, 17.3.2014, [cit. 2018-07-24]. Dostupné online. Archivované 2018-07-24 z originálu.