Modrý banán

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Modrý banán

Modrý banán (angl. Blue Banana, nazývaný aj Hot Banana, European Megalopolis a European Backbone[1]) je nesúvislý koridor urbanizácie a hlavný európsky jadrový priestor v západnej Európe. Tiahne sa od severozápadného Anglicka na severe, cez priemyselný uzol Benelux - sever Francúzska, vedie cez západné Nemecko (Porúrie, Porýnie), zasahuje aj do Bavorska, potom prechádza cez Švajčiarsko a západné Rakúsko (Tirolsko) a končí v priemyselnej aglomerácii severného Talianska.[2] V koridore sa nachádzajú najvýznamnejšie mestá Európy ako napríklad Londýn, Brusel, Amsterdam, Kolín nad Rýnom, Frankfurt nad Mohanom, Zürich a Miláno. Dokopy tvoria jednu zo svetových najväčších koncentrácií obyvateľstva a patria k finančným a priemyselným svetovým centrám. Toto označenie vymyslela v roku 1989 skupina francúzskych geografov RECLUS, vedená Rogerom Brunetom. Na území, ktoré tvorí modrý banán žije okolo 110 miliónov ľudí, t.j. zhruba 15% európskeho obyvateľstva. [3]

Dôvodom, prečo bola táto oblasť označená ako modrý banán súvisí so zakrivením koridoru, ktorý pripomína rovnomennú tropickú plodinu. Samotná farba je referenciou na farbu vlajky Európskej únie, či skutočnosť, že zamestnanci v miestnych továrňach nosia rovnošaty prevažne modrej farby.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Dopravné plánovanie na lokálnej a medzinárodnej úrovni [online]. old.silnice-zeleznice.cz, [cit. 2023-12-13]. Dostupné online.
  2. Dopravné plánovanie na lokálnej a medzinárodnej úrovni [online]. old.silnice-zeleznice.cz, [cit. 2023-12-13]. Dostupné online.
  3. Ekonomická a sociální geografie. [s.l.] : [s.n.], 2008. ISBN 978-80-7380-114-4. S. 115.