NASAMS

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
NASAMS

Španielsky NASAMS 2
Typ: Protilietadlový systém stredného dosahu
Miesto pôvodu: Nórsko Nórsko
USA USA
História služby
V službe: 1998 - súčasnosť
História výroby
Výrobca: Kongsberg Defence & Aerospace
Základné údaje
Maximálny dostrel: NASAMS 2: 21 km
NASAMS 3 / AMRAAM-ER: 35,7 km

NASAMS (National Advanced Surface-to-Air Missile System) je protilietadlový raketový systém stredného dosahu, ktorý vznikol v polovici 90. rokov na základe požiadaviek nórskej armády. Systém vznikol v spolupráci nórskej firmy Kongsberg a amerického výrobcu Raytheon.

Okrem Nórska sa postupne rozšíril aj do iných krajín ako napríklad do USA, Fínska, Holandska, Španielska alebo Ománu. V rámci skúšok a cvičných strelieb systém odpálil už viac ako 205 striel, pričom dosahuje viac ako 90%-nú úspešnosť.

NASAMS je vysoko mobilný systém, určený na ochranu leteckých základní, námorných prístavov, obývaných oblastí a iných vysokohodnotných pozemných cieľov. Od roku 2005 chráni NASAMS nepretržite aj hlavné mesto USA Washington DC.

Popis[upraviť | upraviť zdroj]

Šesťnásobné odpaľovacie zariadenie systému NASAMS

NASAMS má modulárny dizajn pozostávajúci z:

  1. veliteľského stanovišťa FDC (Fire Distribution Center),
  2. aktívneho 3D radaru Raytheon AN/MPQ-64 Sentinel,
  3. pasívneho elektro-optického a infračerveného snímača MSP500,
  4. odpaľovacieho zariadenia rakiet.

Jednou z najväčších predností systému je použitie protilietadlovej riadenej strely AIM-120 AMRAAM rôznych verzií, ktorá je v počiatočnej fáze letu navádzaná pomocou datalinku a v záverečnej fáze využíva vlastný aktívny rádiolokátor. Ide o jednu z najmodernejších leteckých striel súčasnosti, ktorá je integrovaná aj v moderných stíhačkách (napr. F-22 a F-35). Tento koncept dvojakého použitia má svoje prevádzkové výhody a znižuje náklady na logistiku. Pozemný systém môže bez akýchkoľvek úprav odpaľovať letecké verzie týchto striel, k dispozícii má ale aj výkonnejší pozemný typ AMRAAM ER, ktorého diaľkový dosah je 35,7 km, výškový 15 km. Dokáže však odpaľovať aj ďalšie typy, ako napríklad menšie infračerveno navádzané letecké strely AIM-9X Sidewinder a IRIS-T.

AN/MPQ-64F1 Sentinel je pulzný dopplerovský rádiolokátor pracujúci v pásme X, ktorý má dosah 120 km. Pomocou pokročilej technológie úzkych lúčov a sofistikovaných počítačových ovládacích prvkov poskytuje Sentinel vysoko presné „trojrozmerné“ (azimut, výška a vzdialenosť) cieľové údaje. Radar dokáže sledovať viac ako 60 vzdušných cieľov. Má relatívne nízku hmotnosť (približne 1800 kg), vďaka čomu ho možno zdvihnúť helikoptérou a jednoducho umiestniť napríklad na strechu budovy. Je ťahaný ľahkými terénnymi vozidlami alebo nákladnými autami, ktoré nesú aj generátor elektrickej energie.

V októbri 2021 predstavila spoločnosť Raytheon nový radar stredného dosahu pre systém NASAMS s názvom GhostEye MR.[1] Ide o rádiolokátor typu AESA (active electronically scanned array) pozostávajúci z modulov gálium nitridu (GaN). Táto moderná technológia zosilňuje radarový signál a zvyšuje jeho citlivosť na dlhšiu vzdialenosť.[2]

Radar a odpaľovacie zariadenie môžu byť rozmiestnené na veľkej ploche vzdialenej viac ako 20 kilometrov od veliteľského stanovišťa, čo zvyšuje schopnosť systému prežiť nepriateľský vzdušný alebo pozemný útok.[3]

Varianty[upraviť | upraviť zdroj]

Odpaľovacie zariadenie so štyrmi strelami AIM-120 AMRAAM a dvomi AIM-9X

NASAMS - počiatočná verzia tohto nórskeho systému so strelami AIM-120 AMRAAM a radarom AN/MPQ-64, ktorý mal dosah 40 km.

NASAMS 2 - vylepšená verzia, vybavená dátovou linkou Link 16, ktorá umožňuje plnú integráciu NASAMSu do siete obranných systémov aliancie NATO.[4] Táto verzia zároveň disponuje vylepšeným radarom AN/MPQ-64F1 s dosahom 120 km.[5] Nórske letectvo prevzalo prvé vylepšené systémy NASAMS 2 v roku 2006.

NASAMS 3 - má vylepšené veliteľské stanovište FDC a upravené odpaľovacie zariadenie, z ktorého môže vystreľovať aj rakety AMRAAM ER alebo AIM-9X Sidewinder.

Bojové nasadenie[upraviť | upraviť zdroj]

Ruská invázia na Ukrajinu[upraviť | upraviť zdroj]

Po ruskej invázii na Ukrajinu prisľúbili Spojené štáty kyjevskej vláde, že im poskytnú osem systémov protivzdušnej obrany NASAMS. Začiatkom novembra 2022 boli Ukrajine dodané prvé dva z týchto systémov.[6] V apríli 2023 po piatich mesiacoch využívania NASAMS ukrajinské vzdušné sily oznámili, že vďaka týmto systémom protivzdušnej obrany sa im podarilo zostreliť viac ako 100 ruských riadených striel a dronov.[7]

Používatelia[upraviť | upraviť zdroj]

Súčasní používatelia[upraviť | upraviť zdroj]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. NASAMS: National Advanced Surface-to-Air Missile System [online]. raytheonmissilesanddefense.com. Dostupné online.
  2. GhostEye® Family of Radars: GhostEye MR [online]. raytheonmissilesanddefense.com. Dostupné online.
  3. NASAMS Air Defence System [online]. kongsberg.com, [cit. 2023-06-11]. Dostupné online. Archivované 2023-06-11 z originálu.
  4. Surface-Launched AMRAAM (SL-AMRAAM / CLAWS) [online]. army-technology.com, 2005-03-28, [cit. 2023-06-12]. Dostupné online.
  5. NASAMS [online]. armyrecognition.com, [cit. 2023-06-12]. Dostupné online.
  6. NASAMS, Aspide sytems already in Ukraine - defense chief [online]. ukrinform.net, [cit. 2023-06-13]. Dostupné online.
  7. Over 100 enemy targets downed by NASAMS, Air Force says [online]. english.nv.ua, [cit. 2023-06-13]. Dostupné online.