Panettone

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Prekrojený chlieb panettone

Panettone je taliansky sladký chlieb pôvodom z Milána (v milánskom dialekte sa mu hovorí paneton),[1] ktorý sa v Taliansku zvyčajne podáva na Vianoce. Počas vianočných sviatkov je dnes panettone tradičný aj vo viacerých krajinách Južnej Ameriky.

Panettone má tvar kupoly a je zvyčajne 12 až 15 cm vysoký (pokiaľ váži 1 kg). Do cesta sa bežne pridáva kandizovaný pomaranč, citrónová kôra a (suché) hrozienka. Panettone môže byť aj bez prísad alebo napríklad s čokoládou. Podáva sa nakrájaný na vertikálne kúsky spoločne s teplými nápojmi alebo sladkým vínom či likérmi ako amaretto. V niektorých talianskych regiónoch sa podáva s crema di mascarpone, niekedy so zabaione.

História[upraviť | upraviť zdroj]

Na začiatku 20. storočia dvaja milánski pekári začali s výrobou panettone vo veľkom. V roku 1919 začal Angelo Motta s výrobou svojej typickej značky pečiva. Bol to tiež Motta, kto zrevolucionalizoval tradičný panettone a dal mu kopulovitý tvar vďaka trojitému kysnutiu cesta (asi 20 hodín), čím docielil aj typické ľahké štruktúry cesta. Recept okolo roku 1925 prevzal ďalší pekár, Gioacchino Alemagna, ktorý taktiež začal s výrobou vlastnej značky panettone, ktorá existuje dodnes. Konkurencia oboch pekárov pomohla priemyselnej výrobe panettone. Výsledkom ostrej konkurencie bolo to, že na konci 2. svetovej vojny bolo panettone tak lacné, že sa stalo najobľúbenejšou vianočnou sladkosťou v krajine. Talianski imigranti do Argentíny, Brazílie a Peru so sebou priniesli svoju lásku k panettone.

Firma Nestlé kúpila na konci deväťdesiatych rokov obe značky, ale Bauli,[2] talianska pekárska spoločnosť z Verony, od Nestlé značky Motta a Alemagna odkúpila.[3]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Cherubini, Francesco (1841) Vocabolario milanese-italiano, Vol. 3, p. 164.
  2. Saatchi. Bauli: pandoro, panettone, colomba, dolci a lievitazione naturale, merende, cioccolato [online]. Bauli.it, [cit. 2012-09-14]. Dostupné online. Archivované 2012-08-13 z originálu.
  3. Shaun Weston. News | Bauli acquires Motta and Alemagna from Nestlé [online]. FoodBev.com, 2009-08-01, [cit. 2012-09-14]. Dostupné online.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Panettone

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Panettone na českej Wikipédii.