Portál:Film/Film týždňa/44 2007

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Choď a pozeraj sa (rus. Иди и смотри, Idi i smotri) je 1985 sovietsky vojnový film/psychologický horor režírovaný Elem Klimov, v hlavných úlohách hrá Alexej Kravčenko a Oľga Mironovová. Film je zasadený do dedinského prostredia v okupovanom Bielorusku v roku 1943.

Scenár je dielom Alesa Adamoviča v spolupráci s Elemom Klimovom, predlohou je Adamovičova novela Chatyňský príbeh z roku 1974. Slová Choď a pozeraj sa (po rusky "Иди и смотри") sú zo Jánovej apokalypsy, kapitola 6, …a počul som jednu zo štyroch bytostí volať akoby hromovým hlasom: "Poď! a videl som…" (v ruštine: "…и я услышал одно из четырех животных, говорящее как бы громовым голосом: иди и смотри.")

Nebol hodnotený MPAA. Kvôli násiliu, krvi a zobrazeniu sexu, bol klasifikovaný ako K-16 vo Fínsku (a podobne na Islande, Argentíne a Nemecku) vo Veľkej Británii a Švédsku od pätnástich rokov.

Dej[upraviť zdroj]

Film začína scénou dvoch chlapcov, ktorí prekopávajú v piesok, hľadajúc pušku – vstupenku do partizánskeho oddielu. Jeden z chlapcov, Florja, nájde pušku SVT-40. Na ďalší deň sovietski partizáni prídu k Florjovi domov, aby ho zobrali so sebou. Partizánska skupina sa pripravuje na konflikt s Nemcami, ale na poslednú chvíľu veliteľ rozhodne aby Florja zostal v tyle v partizánskom tábore, čím ho sklamal. Stretáva Glašu, dievča ktoré tiež zostalo v tyle. Náhle nemecké lietadlá objavia tábor a následne začne delostrelecká paľba.