Poručenské územie (OSN)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Mapa poručenských území podľa správcovského štátu.

Poručenské územie[1] alebo (zriedkavo) zverenecké územie[2] je nesamosprávne územie, spravované systémom medzinárodného poručenstva zriadeného po 2. svetovej vojne na pokyn a v mene OSN.[3] Je to nástupca mandátneho územia zaniknutuej Spoločnosti národov. Vznikli v roku 1946, kedy bola Spoločnosť národov rozpustená a väčšina jej inštitúcií a úloh prešla pod Organizáciu Spojených národov. Nad správou týchto území dozerala Poručenská rada, ktorá kontrolovala prípravy poručenských území na vlastnú autonómiu či nezávislosť.

Prehľad území[upraviť | upraviť zdroj]

Celkove jestvovalo 11 poručenských území, prvé z nich (Britské Togo) sa osamostatnilo v roku 1957, posledné (Palau) potom v roku 1994.[4] Od tej doby je Poručenská rada OSN zakonzervovaná.

Poručenské územie Bývalá kolónia alebo protektorát Spravujúci štát Poznámka
Francúzsky Kamerun Kamerun (nemecká kolónia) Francúzsko V roku 1960 vyhlásená nezávislá republika Kamerun.
Britský Kamerun Kamerun (nemecká kolónia) Spojené kráľovstvo Po referende v roku 1961 bola väčšina územia pripojená k Nigérii, menšia časť ku Kamerunu.
Ruanda-Urundi Nemecká východná Afrika Belgicko V roku 1962 vyhlásené dva nezávislé štáty - Rwanda a Burundi
Tanganika Nemecká východná Afrika Spojené kráľovstvo V roku 1962 vznikla republika Tanganika, ktorá sa o dva roky neskôr spojila so Zanzibarom a vznikla tak Tanzánia.
Francúzske Togo Togo Francúzsko Od roku 1960 ako suverénny štát Togo.
Britské Togo Togo Spojené kráľovstvo Po referende z roku 1956 bolo územie pripojené k Britskému Zlatému pobrežiu, od 1957 nezávislá Ghana.
Somálsko (poručenské územie) Talianske Somálsko Taliansko V roku 1949 bolo územie zverené opätovne Taliansku, v roku 1960 vytvorilo spoločne s Britským Somálskom nezávislý štát Somálsko.
Teritórium Nová Guinea Nemecká Nová Guinea Austrália V roku 1949 zlúčená s teritóriom Papua do teritória Papua-Nová Guinea, samostatný štát od 1975.
Tichomorské ostrovy Nemecká Nová Guinea Spojené štáty americké Bývalé japonské mandátne územia, dnešné štáty Marshallove ostrovy (nezávislosť 1979), Federálne štáty Mikronézie (1979) a Palau (1994) + Severné Mariány (závislé územia USA).
Nauru Nemecká Nová Guinea Austrália, Nový Zéland a Spojené kráľovstvo Nadobudnutie nezávislosti roku 1968.
Západná Samoa Samoa (nemecká kolónia) Nový Zéland Roku 1962 vyhlásená nezávislá Západná Samoa, v roku 1997 premenovaná na Samou.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. slovniky.korpus.sk
  2. Malá encyklopédia zemepisu sveta, s. 161.
  3. Elsevier's Dictionary of Geography
  4. Trust Territories that have achieved self-determination [online]. United Nations, [cit. 2014-05-29]. Dostupné online. (anglicky)

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

  • Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Poručenské území na českej Wikipédii.