Prvá inaugurácia Ivana Gašparoviča

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Prvá inaugurácia
Ivana Gašparoviča
Slávnostná schôdza NR SR

štandarda prezidenta Slovenskej republiky
Základné informácie
dátum15. jún 2004
čas11.40
miestoReduta, Bratislava
organizátorNR SR
Účastníci
zvolený prezidentIvan Gašparovič
končiaci prezidentRudolf Schuster
ústavní činiteliaPavol Hrušovský
predseda NR SR,
Mikuláš Dzurinda
predseda vlády SR,
Ján Mazák
predseda ÚS SR
Nadväzujúce inaugurácie
Predchodca Inaugurácia Rudolfa Schustera Druhá inaugurácia Ivana Gašparoviča Nástupca
Ivan Gašparovič, tretí prezident Slovenskej republiky

Prvá inaugurácia prezidenta Ivana Gašparoviča sa uskutočnila v utorok 15. júna 2004[1] v Bratislave na námestí Eugena Suchoňa v budove Slovenskej filharmónie zvanej Reduta.

Priebeh inaugurácie[upraviť | upraviť zdroj]

Inaugurácia sa podľa programu začala o 11.40 hod.[1] a prezident Gašparovič napoludnie zložil do rúk predsedu Ústavného súdu Slovenskej republiky Jána Mazáka sľub, ktorého znenie je presne stanovené Ústavou Slovenskej republiky[2] (čl. 104, ods. 1) a sľub teda znie nasledovne:

Sľubujem na svoju česť a svedomie vernosť Slovenskej republike. Budem dbať o blaho slovenského národa, národnostných menšín a etnických skupín žijúcich v Slovenskej republike. Svoje povinnosti budem vykonávať v záujme občanov a zachovávať i obhajovať ústavu a ostatné zákony.
– Ústavou predpísaný sľub

Potom ako prezident prečítal text sľubu, jeho zloženie potvrdil podaním ruky predsedovi Ústavného súdu a následne text sľubu podpísal, Ján Mazák osvedčil, že ústavný akt prebehol v súlade so základným zákonom štátu a vyhlásil, že sa Ivan Gašparovič ujal funkcie prezidenta Slovenskej republiky na obdobie piatich rokov.

Na znak toho, že sa prezident ujal úradu zaznela Slovenská hymna a z nábrežia Dunaja bolo vypálených 20 delostreleckých sálv.

Inauguračný prejav[upraviť | upraviť zdroj]

Prezident okrem iného vyhlásil, že je: „pripravený obhajovať ústavné a široké slovenské národné záujmy. A tie sú v prvom rade ekonomické, sociálne, kultúrne, jedným slovom – humánne, ľudské.“ Celé znenie prejavu je možné zobraziť kliknutím na externý odkaz na konci článku.[3]

Te Deum[upraviť | upraviť zdroj]

Po skončení programu v Redute sa zhromaždenie presunulo do Dómu svätého Martina, kde bola prebehla ekumenická ďakovná bohoslužba Te Deum, ktorej predsedal Ján Sokol, arcibiskup metropolita Bratislavsko-trnavskej arcidiecézy za účasti nitrianskeho diecézneho biskupa Jána Chryzostoma kardinála Korca, havanského arcibiskupa Jaime Lucasa kardinála Ortegu y Alamina. Na bohoslužbe boli prítomní aj zástupcovia ďalších cirkví a náboženských spoločností pôsobiacich na Slovensku, napríklad generálny biskup Evanjelickej cirkvi augsburského vyznania na Slovensku Július Filo.[4][5]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. a b Schôdze : Program schôdzí : Program schôdze - Národná rada Slovenskej republiky [online]. www.nrsr.sk, [cit. 2019-08-02]. Dostupné online.
  2. BERKA, Adam (zostavovateľ). Ilustrovaná Ústava Slovenskej republiky. Bratislava : 82 Bøok & Design Shõp, 2017. ISBN 978-80-972686-0-2. S. čl. 104 ods. 1.
  3. Prezident SR - Inauguračný prejav prezidenta SR Ivana Gašparoviča, Bratislava, Reduta 15. 6. 2004 [online]. archiv.prezident.sk, [cit. 2019-08-02]. Dostupné online.
  4. A.S, Petit Press. Inaugurácia prezidenta [online]. www.sme.sk, [cit. 2019-08-02]. Dostupné online.
  5. WWW.TKKBS.SK. Te Deum pri príležitosti inaugurácie prezidenta Ivana Gašparoviča [online]. www.tkkbs.sk, [cit. 2019-08-02]. Dostupné online.

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]