Redaktor:Lure

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Zem
Zem
Tento redaktor je obyvateľom
Tento redaktor je z Popradu.
Tento redaktor je z Bratislavy.
Tento redaktor má narodeniny
2. novembra.
Tento redaktor má wikinarodeniny
2. augusta.
Tento redaktor má rád klasickú hudbu.
Tento redaktor má rád hudbu Ludwiga van Beethovena.
Tento redaktor miluje Taliansko

Vitajte na mojej redaktorskej stránke.

Volám sa Ľuboš, mám 51 rokov, pochádzam z Popradu, v súčasnosti pracujem a žijem v Bratislave.

Môj vzťah k Wikipédii[upraviť | upraviť zdroj]

Osobne považujem Wikipédiu za vynikajúci projekt, ktorý má šancu stať sa najpopulárnejšou encyklopédiou. Do Wikipédie som začal prispievať v lete 2007.

Moje príspevky[upraviť | upraviť zdroj]

Mojím koníčkom je história (preto ten obrázok erbu v záhlaví) a do Wikipédie prispievam článkami z tohto oboru. Venujem sa najmä biografickým článkom so zameraním na genealógiu panovníckych rodov (Habsburgovci, Přemyslovci, Luxemburgovci) a šľachtických rodov na Slovensku.

Druhý okruh mojich príspevkov tvoria články s tematikou historických pamiatok (hrady, zámky, sakrálne objekty) a výtvarných diel. Chcem sa zamerať najmä na zmapovanie a zverejnenie pamiatok na území Bratislavy.

Konkrétny prínos[upraviť | upraviť zdroj]

Prehľad mojich príspevkov

Čo pripravujem[upraviť | upraviť zdroj]

Ďalšie články, vlastné fotografie...





Hviezdička[upraviť | upraviť zdroj]

Nasledovní redaktori si myslia, že tento redaktor je veľkým prínosom pre Wikipédiu:

Vďaka za tvoje kvalitné historické príspevky :-)
--–Bubamara 17:27, 28. marec 2008 (UTC)

Ocenenie za tvoje kvalitné články o dielach Boticelliho, Caravaggia a ďalších :-)
--Rádiológ 15:54, 11. február 2011 (UTC)

Udeľujem Ti toto ocenenie za Tvoje kvalitné fotografie, ktorými prispievaš na commons. :-) --Amonet 18:52, 8. september 2012 (UTC)

Pripravované články[upraviť | upraviť zdroj]

Lovci v snehu

Základné informácie
AutorPieter Bruegel starší
Rok1565
Technikaolej na dreve
Rozmery117 × 162 cm
GalériaUmeleckohistorické múzeum, Viedeň

Lovci v snehu (hol. Jagers in de Sneeuw) je názov obrazu flámskeho renesančného maliara Pietra Bruegela st. Je prvým zo série tzv. „cyklu mesiacov“, približujúcich činnosti viažúce sa na jednotlivé obdobia v roku.

Pieter Bruegel zaujíma v dejinách krajinomaľby významné postavenie z dôvodu jeho schopnosti tlmočiť divákovi obraz prírody a krajiny meniacej sa v priebehu jednotlivých období roka. Krajina však tvorí iba kulisu. Hlavným zámerom bolo vylíčenie typických činností pripadajúcich na dané ročné obdobie. K tejto myšlienke ho zrejme podnietili stredoveké rukopisné iluminácie a ilustrované náboženské kalendáre, v ktorých bol na stránke jednotlivého mesiaca otlačený obrázok charakterizujúci konkrétny mesiac.

Namaľovaním série obrazov poveril Bruegela Niclaes Jonghelick, bohatý antverpský obchodník. Celý cyklus vznikol v roku 1565 a z pôvodného počtu šiestich obrazov sa dodnes zachovalo iba päť: Lovci v snehu, Pochmúrny deň, Kosenie, Žatva a Návrat stáda. Pôvodne sa predpokladalo, že cyklus tvorilo obvyklých dvanásť malieb, vzťahujúcich sa osobitne na každý mesiac; neskôr bolo jasné, že umelec tradičnú „dvanásťmesačnú“ schému odmietol. Všetky obrazy spája ústredná myšlienka - vizuálna symbióza krajiny, ľudí a zvierat.

Lovci s snehu sú prvou a zrejme najznámejšou maľbou zo série. Svojou jednoduchou scénou približuje typickú zimnú scenériu na vidieku. Traja poľovníci sa vracajú z lovu, ktorý nebol veľmi úspešný; jeho výsledkom je iba jeden ulovený zajac, ktorý visí cez plece jedného z poľovníkov. I ked poľovníci sú hlavnými osobami deja, umelec si všíma aj bežný život odohrávajúci sa v otvorenej krajine. Dokladá to pohľad na hostinec v ľavom hornom rohu či korčuliarov na zamrznutých rybníkoch. Smer pohybu poľovníkov vedie oko diváka do ľúbivej krajiny končiacej sa zasneženými horami na vzdialenom obzore.

Brueghel sa tu prejavil ako majster so zmyslom pre detail. Scéna pôsobí na diváka veľmi pokojným a harmonickým dojmom, jemná farebná paleta v tlmených zemitých tónoch dokonale evokuje zimnú atmosféru. Farebné podanie zároveň dokladá umelcov zmysel pre symboliku. Ľudia, stromy, psy a vtáky sú tmavé alebo čierne, čo zymbolizuje zimné obdobie, prinášajúce chlad, smútok a smrť.

Napriek tomu, že scéna predstavuje pohľad na krajinu z Brueghelových čias, je tu zrejmé nadčasové kompozičné a námetové poňatie.


Obrazy cyklu mesiacov

Lovci v snehu (december - január), Umeleckohistorické múzeum, Viedeň
Pochmúrny deň (február - marec), Umeleckohistorické múzeum, Viedeň
Kosenie (jún - júl), Lobkovický palác, Praha
Žatva (august - september), Metropolitné múzeum umenia, New York
Návrat stáda (október - november), Umeleckohistorické múzeum, Viedeň

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Lure

Zdroje[upraviť | upraviť zdroj]