Redaktor:Matroxko/Zoznam suverénnych štátov

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Nasledujúci zoznam poskytuje prehľad niektorých novodobých štátov po celom svete s informáciami o ich postavení a uznaní ich suverenity.

206 uvedených štátov možno rozdeliť do troch kategórií na základe členstva v systéme Organizácie Spojených národov: 193 členských štátov, [1] dva štáty pozorovateľov a 11 ďalších štátov. Stĺpec sporu o suverenitu označuje štáty, ktoré majú nespornú suverenitu (190 štátov) a štáty, ktoré majú spornú suverenitu (16 štátov, z ktorých je šesť členských štátov, jeden pozorovateľský štát a deväť ďalších štátov).

Zostavenie takéhoto zoznamu môže byť zložitý a kontroverzný proces, pretože neexistuje žiadna definícia, ktorá by bola záväzná pre všetkých členov spoločenstva národov, pokiaľ ide o kritériá štátnej príslušnosti. Viac informácií o kritériách použitých na určenie obsahu tohto zoznamu nájdete nižšie v časti Kritériá pre zaradenie. Tento zoznam je určený na zahrnutie subjektov, o ktorých sa uznalo, že majú de facto štatút suverénnych štátov, a začlenenie by sa nemalo považovať za potvrdenie žiadneho konkrétneho nároku na štátnosť z právneho hľadiska.

Zoznam štátov[upraviť | upraviť zdroj]

Štát Formálny názov Kontinent Hlavné mesto Členstvo v OSN Spochybnenie suverenity Dalšie informácie
Afganistan Afganistan Afganská islamská republika Ázia Kábul Členský štát OSN nie je
Albánsko Albánsko Albánska republika Európa Tirana Členský štát OSN nie je
Alžírsko Alžírsko Alžírska demokratická a ľudová republika Afrika Alžír Členský štát OSN nie je
Andorra Andorra Andorrské kniežectvo Európa Andorra la Vella Členský štát OSN nie je Andorra je diarchia. Na čele štátu stojí ex officio francúzsky prezident a biskup zo španielskeho Seo de Urguel, ktorý je menovaný Svätou stolicou.
Angola Angola Angolská republika Afrika Luanda Členský štát OSN nie je
Antigua a Barbuda Antigua a Barbuda Antigua a Barbuda Severná Amerika Saint John's Členský štát OSN nie je Antigua a Barbuda je súčasťou Commonwealth realm, ktorého hlavou je královna Alžbeta II.. S jedným autonómnym regiónom Barbudou.
Argentína Argentína Argentínska republika Južná Amerika Buenos Aires Členský štát OSN nie je Argentína je federácia skládajúca sa z 23 provincií a federálneho dištriktu.
Arménsko Arménsko Arménska republika Ázia Jerevan Členský štát OSN Neuznávaná Pakistanom Podrobnosti: Konflikt v Náhornom Karabachu.
Austrália Austrália Austrálske společenstvo Oceánia Canberra Členský štát OSN nie je Austrália je súčasťou Commonwealth realm a federácia šiestich štátov a desiatich teritórií. Externými australskými územiami sú:


Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Seznam států světa na českej Wikipédii.