S.C.E.A.R.

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Súradnice: 48°10′21″S 16°59′05″V / 48,172572°S 16,98478°V / 48.172572; 16.98478

S.C.E.A.R.
Právna formaobčianske združenie
SídloBratislava
Vznik11. máj 2009
Ďalšie odkazy
Webwww.scear.sk

S.C.E.A.R. (skratka z lat. Societas civilis exercitus auxiliorumque Romanorum; po slov. Občianske združenie rímskeho vojska a pomocných zborov) je historicko-vojenské občianske združenie, ktorého snahou je prostredníctvom vystúpení a prezentáciami predstaviť a objasniť život v rímskom vojsku, občanov Rímskej ríše a domorodého obyvateľstva na území Slovenska, Rakúska a Maďarska v období 1. až 2. storočia po Kr.

Zameranie združenia[upraviť | upraviť zdroj]

Združenie S.C.E.A.R. predstavuje verejnosti predvedením vojenských formácií, šermom, divadelnými scénkami, remeslami a rekonštrukciou rímskeho vojenského tábora, aký bol život v dobách vojen, ale i mieru na hraniciach Rímskej ríše Limes Romanus a v priľahlých oblastiach, v období antiky, v rímskom cisárskom období, hlavne včasnoaugustovským obdobím v 1. storočí pred Kr. počnúc a Markomanskými vojnami na konci 2. storočia po Kr. končiac.

Skupina predstavuje 5. kohortu pomocných zborov Callaecorum Lucensium (COH V LVC) z Crumera (na území dnešného Nyergesújfalu). Piata kohorta bola pôvodom z Hispánie z Callaecia a bola zostavená z Keltiberského obyvateľstva.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]