San Michele al Tagliamento

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
San Michele al Tagliamento
Znak mesta Poloha v Taliansku
Súradnice 45°10′0″ s.z.š., 13°0′0″ v.z.d.
Časové pásmo SEČ (GTM+1)
Štát Taliansko Taliansko
Región Benátsko
Provincia Benátky
Rozloha 112 km²
Počet obyvateľov 11.441
Hustota osídlenia 102 obyv./km²
Poštový kód 30020
Telefónna predvoľba 0431
Patrón mesta Madonna della Salute
Stránka mesta http://www.comunesanmichele.it/
Maják v Bibione
Kostol v Bibione

San Michele al Tagliamento je mesto na Jadranskom pobreží v Taliansku. Známe je najmä pre letný cestovný ruch v časti Bibione, kam chodí veľa ľudí každoročne na letnú dovolenku.

Bibione je stredne veľká časť mesta, ale má iba okolo 3000 obyvateľov. Je rozdelené na niekoľko častí; Lido dei Pini, Bibione Pineda, Bibione Centro. Je to turistické mesto, ktoré radi navštevujú turisti z Nemecka, Rakúska, Maďarska, Česka, Slovenska a Ruska. V posledných rokoch narastá počet turistov z iných krajín, ako napríklad Holandsko, Belgicko, Poľsko, a ich počet stále rastie. Mesto ponúka viac ako 500.000 lôžok na spanie v hoteloch, kampingoch alebo víkendových domčekoch. Turisti sem chodia najmä medzi májom a septembrom, kedy je tu veľmi teplo oproti krajinám, odkiaľ pochádzajú turisti. Obchody a pláže sú tiež len cez sezónu otvorené.

Tradíciou mesta je, že každý utorok sú na parkovisku pred lunaparkom trhy. Môžete tu kúpiť rôzne veci; oblečenie, uteráky, syry, čerstvé ovocie a originálne talianske salámy. Nachádza sa tu aj obchod s čerstvými rybami, ktorý je otvorený okrem utorka aj v piatok.

Väčšina obchodníkov, predavačov a pracovníkov v agentúrach hovorí po nemecky, pretože väčšina turistov je nemecky hovoriacich; niektorí hovoria aj anglicky.

Poloha[upraviť | upraviť zdroj]

Bibione sa nachádza medzi Jadranským morom a riekou Tagliamento. Pri Bibione sa nachádzajú aj lagúny.

História mesta[upraviť | upraviť zdroj]

Prvé osídlenie sa predpokladá v 4. a 3. storočí pred Kristom, keď boli prvýkrát osídlené lagúny. Od roku 181 pred Kristom je územie osídlené Rimanmi. Od konca 18. storočia tu objavujú archeológovia pri výkopoch medené mince, sklenené nádoby a hlinený tovar z obdobia Rímskej ríše. Po páde Rímskej ríše a s rozkvetom kresťanstva patrilo Bibione k Concordskému biskupstvu. Začiatkom 20. storočia sa začalo mesto prestavávať a v roku 1950 bolo mesto prerobené. Boli vybudované pláže a kanalizácia.

Situácia dnes[upraviť | upraviť zdroj]

Predovšetkým Nemci a Rakúšania navštevujú miestne kúpele. Väčšinu zastavanej plochy mesta je pokrytá hotelmi, penziónmi, kampingami. Sú v kategóriách od jedno- po päťhviezdičkové. Je v nich 40 krát viac lôžok ako je počet obyvateľov Bibione. Bibione je obľubené najmä u mladých rodín, ktoré nachádzajú pokoj na plážach a pre ich deti tu sú k dispozícií animačné programy. Tiež sa tu nachádzajú školy windsurfingu a plavecké školy. Tiež sú tu početné bary a diskotéky, kam sa môžu ísť zabaviť.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Galéria[upraviť | upraviť zdroj]