Čínska aerokozmická spoločnosť pre vedu a technológie

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Sídlo spoločnosti v Pekingu

Čínska aerokozmická spoločnosť pre vedu a technológie (čín. 中国航天科技集团pchin-jin: Zhōngguó hángtiān kējì jítuánČung-kuo chang-tchien kche-ťi ťi-tchuan; angl. China Aerospace Science and Technology Corporation; skratka: CASC[1]) je hlavným dodávateľom čínskeho vesmírneho programu. Je vo vlastníctve štátu a má množstvo podriadených subjektov, ktoré navrhujú, vyvíjajú a vyrábajú kozmické lode, nosné rakety, strategické a taktické raketové systémy a pozemné vybavenie. Spoločnosť oficiálne vznikla v júli 1999 v rámci reformy čínskej vlády. Predtým bola súčasťou Čínskej aerokozmickej spoločnosti (angl. China Aerospace Corporation). Rôzne inkarnácie programu siahajú až do roku 1956.[1] Spolu s výrobou kozmickej a obrannej techniky CASC vyrába aj množstvo civilných produktov, ako sú stroje, chemikálie, komunikačné zariadenia, dopravné zariadenia, počítače, produkty pre zdravotnú starostlivosť a zariadenia na ochranu životného prostredia.[2]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. a b Company Profile [online]. english.spacechina.com, [cit. 2022-04-08]. Dostupné online.
  2. Bethany Allen-Ebrahimian,Zach Dorfman of the Aspen Institute. Defense Department produces list of Chinese military-linked companies [online]. axios.com, 2020-06-24, [cit. 2022-04-08]. Dostupné online.

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku China Aerospace Science and Technology Corporation na anglickej Wikipédii.