Čašník

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Čašník

Čašník (čašníčka aj servírka) je zamestnanec, obsluhujúci hostí v gastronomickom zariadení.[1] Gastronomické zariadenia predstavujú reštaurácie, vinárne, hostince, kaviarne a iné. Väčšinou pracuje na zmeny. Často sa vyžaduje znalosť aspoň jedného svetového jazyka. Čašníci sú obvykle jediné osoby reštaurácií, ktoré prichádzajú do priameho styku s hosťami, preto sú pre zariadenia veľmi dôležití. Zodpovedajú za spokojnosť zákazníkov. Je dôležité, aby boli čestní, dodržiavali osobnú hygienu, mali kultivované spoločenské správanie a vedeli rýchlo a zručne obsluhovať.

O profesii[upraviť | upraviť zdroj]

Na povolanie čašníka pripravujú študentov hotelové akadémie, kde po 3-ročnom štúdiu majú možnosť získať výučný list v odbore čašník-kuchár. Okrem toho existuje množstvo kurzov, po absolvovaní ktorých účastníci získavajú potrebné vedomosti na vykonávanie tejto profesie. Profesionálny, priateľský a zdvorilý čašník, či čašníčka sú zvyčajne znak prvotriednych služieb.

Práca čašníka zahŕňa viacero činností. Začína sa pri prijímaní a usádzaní hostí. Ďalšou úlohou je prijatie objednávky, pričom musí byť schopný hosťom poradiť pri výbere pokrmov a nápojov. V ich náplni práce je nielen podávanie a vydávanie pokrmov, no v prípade potreby aj dokončenie prípravy jedál pri stole (flambovanie, porciovanie a podobne). Následne má na starosti aj účtovanie tržieb hosťom, keď často prijíma šeky alebo úverové karty a teda má dohľad nad vedením pokladne. Prípadné reklamácie sú taktiež odovzdávané prostredníctvom neho. Jednou z najdôležitejších vlastností čašníka je komunikatívnosť.

Čašník má na starosti nielen činnosti, ktoré vykonáva v styku s hosťami. Spolupracuje pri zostavovaní jedálneho lístka. Obsluhuje a udržuje výčapné zariadenie, ošetruje a nalieva nápoje. Pokiaľ v reštaurácií nemajú barmana, ktorého úlohou je výroba miešaných nápojov podľa receptúr, čašník preberá aj túto prácu a nápoje následne podáva. Občas je jeho úlohou aj pripravovať minútky, šaláty a múčniky. Zúčastňuje sa aj na aranžovaní miestností a tabúľ. Zahŕňa to prestieranie príborov, tanierov, pohárov. Musí ovládať etiketu na slávnostných akciách, keďže je ich súčasťou.

Výzor[upraviť | upraviť zdroj]

Najčastejšia uniforma čašníkov a čašníčok sú čierne topánky, čierne nohavice, sukňa a biela košeľa, alebo blúzka.

Plat[upraviť | upraviť zdroj]

Podľa agentúry Merces (profesional salary monitor) bol priemerný plat čašníkov na Slovensku v roku 2010 488€.[2] No nezahŕňa to ostatné finančné odmeny, na ktorých sa plat čašníka vo väčšine prípadov zakladá, predovšetkým prepitné. To je pre čašníkov istý druh motivácie, lebo je priamo úmerné prístupu k zákazníkom.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Čašník

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Čašník- servírka. [online] 2010. Dostupné online.
  2. Priemerný plat pre pozíciu. [online] 2010. Dostupné online. Archivované 2010-10-29 na Wayback Machine