Československá obchodná banka

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Súradnice: 48°08′26″S 17°05′42″V / 48,14062°S 17,094963°V / 48.14062; 17.094963

Československá obchodná banka
Československá obchodná banka
Právna formaakciová spoločnosť
IČO36 854 140
Odvetviebankovníctvo
Založená1964
SídloŽižkova 11, 811 02, Bratislava
VedenieDaniel Kollár, predseda predstavenstva a generálny riaditeľ
Člen skupinyKBC Group N.V.
Dcérske spoločnostiČSOB Banka, ČSOB Poisťovňa, ČSOB Stavebná sporiteľňa, ČSOB Leasing, ČSOB Asset management, ČSOB nadácia
Webwww.csob.sk
Kód banky: 7500
SWIFT (BIC) kód: CEKOSKBX
Budova ČSOB centrály v Bratislave
Budova ČSOB centrály v Bratislave
bývala budova ČSOB Leasing na Panónskej ceste

Československá obchodná banka (v skratke ČSOB, čes. Československá obchodní banka, v skratke ČSOB) je banka pôsobiaca na Slovensku a v Česku. Banku vlastní belgická banka KBC, ktorá je súčasťou finančnej skupiny KBC Group N.V.. Špecializuje sa na bankové služby pre fyzické osoby a podnikateľské subjekty. Do konca roku 2007 pôsobila ČSOB na českom i slovenskom trhu; slovenská pobočka ČSOB bola oddelená 1. januára 2008.[1]

História[upraviť | upraviť zdroj]

Banka bola založená štátom v roku 1964 ako špecializovaná súčasť tzv. monobankovného systému - Československej štátnej banky a mala vo vtedajšom Československu zaisťovať financovanie zahraničného obchodu a dohľad nad pôžičkami v zahraničných menách z medzinárodných trhov.

Po nežnej revolúcii v roku 1989 rozšírila banka svoje služby z vtedajších podnikov zahraničného obchodu („PZO“) aj na službu pre novovznikajúce podnikateľské subjekty a fyzické osoby. Rozšírením odbornej pôsobnosti ČSOB podstatne zvýšila počet svojich pobočiek a zväčšila tak aj svoju klientsku základňu.

V roku 1992 vznikla ČSOB Poisťovňa, ktorá až do roku 2004 pôsobila pod názvom ERGO Poisťovňa.

V decembri 1997 rozhodla vtedajšia česká vláda o privatizácii významných bankových domov v Česku. Prvý tender v bankovom sektore vyhlásila na predaj ČSOB. Po skončení tendru v júni 1999 štát predal svoj akciový podiel belgickej banke KBC Bank z finančnej skupiny KBC Group N.V. za takmer 40 miliárd . V súčasnosti je stopercentným vlastníkom ČSOB.[chýba zdroj]

V júni 2000, po dohode s núteným správcom ktorým bola Česká národná banka, ČSOB prevzala aj Investiční a Poštovní banku, a.s..[chýba zdroj]

Väčšinový akcionár IPB, japonská Nomura následne podala arbitráž proti Česku a domáhala sa kompenzácie za poškodenie investície, podľa česko-holandskej zmluvy o ochrane investícií. (Nomura ovládala IPB prostredníctvom firmy Saluka registrovanej v Holandsku). Arbitráž nespochybnila prevzatie IPB Československou obchodnou bankou, dala však Nomure možnosť preukázať skutočnú výšku eventuálnych škôd v druhom kole arbitráže. K tomu však nikdy nedošlo. Nebola ukončená ani arbitráž Česka proti Nomure pre porušenie podmienok zmluvy medzi Nomurou a Fondem národného majetku ČR. Vzájomné vzťahy Nomury a Česka skončili dohodou o zmierení, ktorú inicioval minister financií Vlastimil Tlustý. Dohodu následne v novembri 2006 prijala aj Topolánkova vláda. K uzavretiu celej záležitosti dosiaľ chýba urovnanie medzi Nomurou a ČSOB; a tiež medzi Českom a ČSOB. Rokovania prebiehajú do súčasnosti. Zmluvy medzi Nomurou a Českom mali byť odtajnené do konca marca 2007; k tomu však došlo až v roku 2010 rozhodnutím ministra financií.[chýba zdroj]

V roku 2006 sa jednotlivé spoločnosti – ČSOB Banka, ČSOB Poisťovňa, ČSOB Leasing, ČSOB Faktoring, ČSOB Stavebná sporiteľňa, ČSOB Asset Management a ČSOB d.s.s. integrovali do ČSOB Finančnej skupiny.[chýba zdroj] Od 1. januára 2008 ČSOB už vystupuje ako samostatný právny subjekt na Slovensku (dovtedy pôsobila ako pobočka zahraničnej banky – ČSOB Praha).

V júli 2009 s cieľom zvýšenia trhového podielu na Slovensku pristúpil akcionár KBC Bank k odkúpeniu Istrobanky. ČSOB sa týmto posilnením stala na slovenskom bankovom trhu štvorkou nielen vo vkladoch, ale aj v objeme úverov.

V roku 2011 boli akcie spoločnosti ČSOB d.s.s. predané Poštovej banke.[2] [3]

V roku 2014 predstavovalo základné imanie spoločnosti 27 816 000 Eur.[chýba zdroj]

V roku 2016 pôsobila banka v piatich európskych krajinách a to v Belgicku, Maďarsku, Slovensku, Bulharsku a v Česku.

V roku 2017 sa ČSOB Finančná skupina presťahovala do novej centrály na Žižkovu 11 v Bratislave. Na tejto adrese sa nachádza aj nová pobočka pre klientov. Budova ČSOB bola navrhnutá v súlade s potrebami tejto finančnej skupiny a zároveň tak, aby spĺňala prísne kritériá zelenej certifikácie podľa štandardu BREEAM EXCELLENT. Centrála ČSOB je organickou súčasťou novej štvrte Zuckermandel.

Členovia ČSOB Finančnej skupiny[upraviť | upraviť zdroj]

ČSOB Banka je univerzálna banka poskytujúca široké portfólio služieb pre retailových klientov, malých a stredných podnikateľov, korporátne firmy a tiež pre klientov privátneho bankovníctva.

ČSOB Poisťovňa poisťovacia spoločnosť poskytujúca produkty z oblasti životného i neživotného poistenia pre fyzické osoby, podnikateľov a veľkých firemných klientov. Prináša možnosť uzatvorenia poistenia prostredníctvom pobočiek, externých sprostredkovateľov, on-line komunikačných nástrojov, telefónu či bankomatu. Je jedným zo zakladajúcich členov Slovenskej asociácie poisťovní.

ČSOB Stavebná sporiteľňa pôsobí už od roku 2000, pričom sa primárne špecializuje na podporu výstavby a rozvoja bývania. Jej klientmi sú predovšetkým retailoví klienti, v menšej miere aj právnické osoby. V portfóliu produktov je stavebné sporenie s možnosťou získania štátnej prémie, stavebné úvery, ako aj medziúvery bez počiatočného vkladu či predchádzajúceho sporenia a taktiež úvery pre obnovu bytových domov. Je členom Slovenskej bankovej asociácie.

ČSOB Leasing je lízingová spoločnosť slúžiaca na refinancovanie celého spektra hnuteľného i nehnuteľného majetku. ČSOB leasing sídlil na Panónskej ceste 11 v bratislavskej Petržalke. O budovu sa delil so Spoločnosťou 7 PLUS, ktorá vydáva časopisy PLUS 7 DNÍ, Zdravie a iné.[chýba zdroj] Aktuálne sídli v centrále ČSOB na Žižkovej 11 v bratislavskom Starom Meste.

KBC Asset Management je správcom aktív so znalosťou lokálnych trhov. Zameriava sa predovšetkým na vytváranie a správu podielových fondov, ako aj ich distribúciu do jednotlivých spoločností ČSOB Finančnej skupiny.

ČSOB Nadácia má za cieľ podporovať a realizovať aktivity verejnoprospešného charakteru posilňujúce základné hodnoty ČSOB Finančnej skupiny. Zámerom je predovšetkým dosiahnutie pozitívnej zmeny prostredníctvom realizácie rôznych projektov z oblasti zdravého a aktívneho životného štýlu či vzdelávania.[4]

Ocenenia[upraviť | upraviť zdroj]

  • Leading HR Organisation - v rokoch 2014 a 2015 banka obsadila prvé miesto v kategórii Bankovníctvo
  • HR Gold - v roku 2014 sa banka umiestnila na prvej priečke v troch oblastiach - Najlepšie predajne, Najlepšia distribúcia, Najlepšia výkonnosť štruktúrovaných produktov.
  • Národné dni kariéry - v rokoch 2012, 2009 a 2008 získala banka ocenenie za Najkreatívnejší stánok a v roku 2011 v oblasti Najlepšia pracovná ponuka[5]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Archivovaná kópia [online]. [Cit. 2014-01-29]. Dostupné online. Archivované 2014-02-02 z originálu.
  2. https://www.csob.sk/o-nas/csob-financna-skupina/historia
  3. is.bivs.sk/th/8869/bivs_m_a2/Diplomova_praca_final.docx
  4. https://www.csob.sk/o-nas/csob-financna-skupina/kto-sme
  5. Ocenenia - Kariéra - O nás - ČSOB [online]. www.csob.sk, [cit. 2017-11-10]. Dostupné online.

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]