Škola podnikania

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Škola podnikania je moderný typ školy. Jej poslaním je pripraviť žiakov na úspešné uplatnenie na trhu práce v oblasti odborných činností ekonomiky, marketingu, obchodu a cestovného ruchu. Pripravuje študentov na podnikanie v obchodno-podnikateľskej profesii a sfére služieb v oblasti súkromného podnikania a v cestovnom ruchu.

Škola podnikania[upraviť | upraviť zdroj]

Škola podnikania by poskytovať komplexnú edukačnú starostlivosť vychádzajúcu zo vzdelávacích, duševných a sociálnych potrieb študentov. Výchovno-vzdelávací proces je zameraný na rozvoj kompetencií, ktoré sú potrebné pre existenciu v kolektíve, učí vytvárať si pozitívne medziľudské vzťahy, na jednej strane ukazuje ako sa pracuje v tíme, a na druhej podporuje individuálny rozvoj študentov. Ideálnym prostriedkami nato, sú pozitívny prístup ku žiakom, a podpora ich sebavedomia a cieľavedomosti. Často sú používané moderné metódy a stratégie vyučovania, ktoré sa snažia žiakov naučiť kritickému mysleniu a tvorivému riešeniu problémov každého druhu. Mnohé školy podnikania sú zamerané taktiež na výučbu cudzích jazykov, čo je vzhľadom na predmet výučby do budúcna veľmi prospešné.

Uplatnenie[upraviť | upraviť zdroj]

Absolventi kvalitných škôl podnikania sa dokážu uplatniť v profesiách v rôznych podnikateľských subjektoch a inštitúciách štátnej správy, ovládajú systém ekonomických, právnych, sociálnych, ekologických, historicko-spoločenských a technologických noriem v oblasti daného profesionálneho uplatnenia, uplatňujú spoločenské a odborné komunikačné vedomosti a zručnosti minimálne v 2 cudzích jazykoch, v sociálnej komunikácii, ovládajú hospodársku administratívu a informačné technológie v odbore, majú osvojené praktické zručnosti nevyhnutné pre prax v cestovnom ruchu. Môžu sa uplatniť ako samostatní odborní pracovníci v ekonomických činnostiach vo všetkých podnikových sférach, finanční, ekonomickí, účtovní poradcovia, manažéri oddelení, vedúc manažéri malých a stredných podnikov. Taktiež absolventi, ktorí úspešne vykonali maturitnú skúšku sa môžu uchádzať o štúdium na vysokých školách a pomaturitné štúdium za rovnakých podmienok, ako absolventi ostatných stredných škôl poskytujúcich úplné stredné vzdelanie [1]

Predmety[upraviť | upraviť zdroj]

Povinné predmety[upraviť | upraviť zdroj]

Okrem klasických predmetov, nachádzajúcich sa na iných školách, školy podnikania ponúkajú napríklad povinné odborné predmety ako:

Nepovinné predmety[upraviť | upraviť zdroj]

Študent majú na mnohých školách možnosť vybrať si niektoré z nepovinných predmetov ako:

Prax[upraviť | upraviť zdroj]

Nevyhnutnou súčasťou školy je prax. Prax je možné realizovať v priestoroch školy ako učebnú prax, ak má škola vhodné podmienky, alebo ako odbornú prax na pracoviskách mimo školy. Prax mimo školy predstavuje prácu v cvičnej firme a vo vybraných firmách, na základe čoho budú absolventi schopný prevádzkovať vlastné firmy. Prax je potrebné absolvovať v plnom rozsahu (v odôvodnených prípadoch je možné žiaka ospravedlniť).

Odbory[upraviť | upraviť zdroj]

Vo väčšine škôl podnikania majú študenti možnosť vybrať si z odborov, ukončených maturitným vysvedčením alebo odborov, ukončených záverečnou skúškou. Odbory ukončené maturitnou skúškou sú napríklad:

Odbory ukončené záverečnou skúškou sú na rôznych školách rozdielne.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Základné pedagogické dokumenty. Ministerstvo školstva Slovenskej Republiky [online] 2010. http://www.siov.sk/ext_dok-_c6341_6_skola_podnikania/9640c[nefunkčný odkaz]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]