Preskočiť na obsah

Wikipédia:Žiadosť o práva správcu/Danny B.: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Značka: vulgarizmy; slang
Riadok 39: Riadok 39:


Z hlediska žádosti samotné poukazuji na podobné excesy, jako {{Re|Teslaton}}. Nebyl jsem jejich součástí, ale nebudí ve mne důvěru. -[[Redaktor:OJJ|'''<span style="font-variant:small-caps;color:#4F94CD;">OJJ</span>''']]<sup>[[Diskusia s redaktorom:OJJ|'''<span style="font-variant:small-caps;color:#458B00;">✉</span>''']]</sup> 11:40, 13. november 2022 (UTC)
Z hlediska žádosti samotné poukazuji na podobné excesy, jako {{Re|Teslaton}}. Nebyl jsem jejich součástí, ale nebudí ve mne důvěru. -[[Redaktor:OJJ|'''<span style="font-variant:small-caps;color:#4F94CD;">OJJ</span>''']]<sup>[[Diskusia s redaktorom:OJJ|'''<span style="font-variant:small-caps;color:#458B00;">✉</span>''']]</sup> 11:40, 13. november 2022 (UTC)

:Ahojte. Vďaka Danny B., za úpravy a opravy. Na druhej strane si myslím, že na kandidatúru nenastal ešte čas. Myslím, že správca by mal byť aktívny pri posledných úpravách. Aj keď píšeš, že „při svých úpravách narážím na úplně triviální viditelné jasné vandalismy“, nevidel som aktivitu v tejto oblasti napr. reporting vandalizmu na Nástenke správcov a podobne. Píšeš tiež, že „Ještě pro úplnost bych rád dodal, že nemám v úmyslu se nějak zvlášť angažovat v případných místních sporech (pokud se nebudou vyloženě týkat technických záležitostí) - jednak zdejší komunitní dění příliš nesleduji, a tak mi nepřísluší do něj zasahovat, jednak by mi to krátilo čas na potřebnější, technickou práci.“ Nemyslím si, že je to dobrý prístup. Nie sú tu len spory, sú tu snahy zlepšiť Wikipédiu či bežná údržba a nielen po technickej stránke: hlasovania o zmazaní atď, atď. Správcovia by mali mať prehľad o komunite, o návrhoch, hlasovaniach atď. pretože budú vykonávať činnosť závislú na rozhodnutiach komunity. Prešiel som tvoje úpravy za posledný rok a myslím, že by bolo dobré vidieť širší záber než nočné úpravy kódu, odstraňovanie prázdnych atribútov atď. Ohľadne situácie v českej komunite: je to celkom závažná vec, na druhej strane tiež uplynulo dosť času. V každom prípade situácia dobrý dojem nerobí.--[[Redaktor:Jetam2|Jetam2]] ([[Diskusia s redaktorom:Jetam2|diskusia]]) 14:11, 17. november 2022 (UTC)

Verzia z 14:11, 17. november 2022

  • Žiadosť podaná dňa: 20:22, 11. november 2022 (UTC)
  • Hlasovanie končí dňa: 25. 11. 2022 (UTC), s predĺžením: 2. 12. 2022 (UTC)

Zdôvodnenie

Jsem technicky založený uživatel a mým hlavním cílem je snižovat množství technických chyb a nedostatků na různých wiki (samozřejmě primárně českých a slovenských, ale občas vypomohu i jinde) a zlepšit jejich přístupnost (cs, en) a použitelnost (en). Tuto práci vykonávám na slovenské Wikipedii v různých podobách a hustotě již od roku 2007 (na projektech Wikimedia obecně jsem již od prosince 2005) ať již přímo svými editacemi nebo třeba konzultacemi na IRC či e-mailu řadě zdejších uživatelů, s některými jsem měl i možnost potkat se osobně. Na druhé straně řada z vás moje editace ani nevnímá, vzhledem k tomu, že nijak nemění vlastní obsah stránek, přesto mi za ně čas od času přijde poděkování, což velmi potěší.

Čím dál tím častěji však při své práci narážím na dva opakující se fenomény:

  1. K opravě či optimalizaci kódu nebo vytvoření nového je potřeba editovat některou stránku, která je buď zamčená nebo obecně nepřístupná (např. jmenný prostor MediaWiki, kde jsou uloženy styly, skripty a udělátka).
  2. Řada oprav je sisyfovská práce (někde něco opravím, objeví se to jinde), přestože by tomu šlo zabránit vhodným nastavením nástrojů (udělátka, editační filtry apod.), které by to řešily polo nebo zcela automaticky.

V době psaní této žádosti je na této wiki přes 300 000 registrovaných monitorovaných chyb a nedostatků (přes 280 000 je evidováno přímo v databázi, dalších přes 20 000 pak referováno průchodem dumpu) a toto číslo průběžně spíše roste, než klesá, protože se do monitorování postupně dostávají další nově objevené typy chyb. Ač se to číslo může zdát vysoké, řadu těchto chyb lze přitom odstranit vhodnou opravou například často používané, leč aktuálně však zamčené, šablony. Na odstraňování nezřídka též spolupracuji s různými uživatelskými roboty.

Vzhledem k tomu, že v roce 2018 došlo k vyčlenění části technických práv ze skupiny správců do skupiny správců rozhraní a k mé práci jsou zapotřebí práva v obou těchto skupinách, rád bych tímto požádal o obojí najednou. Správce rozhraní tu momentálně navíc nemáte žádného, takže tu aktuálně nikdo nemůže nijak modifikovat globální styly a skripty, velmi pravděpodobně ani upravovat stávající či přidávat nová udělátka. Práva pro tuto skupinu byla vyčleněna, aby byla přístupná pouze technicky zdatným uživatelům, neboť v minulosti docházelo k případům, kdy "běžný" správce chtěl něco technického v dobré víře upravit, avšak namísto toho způsobil větší či menší problémy. Skupina dle nařízení nadace Wikimedia z bezpečnostních důvodů vyžaduje také dvoufaktorovou autentizaci, kterou samozřejmě mám.

Ještě pro úplnost bych rád dodal, že nemám v úmyslu se nějak zvlášť angažovat v případných místních sporech (pokud se nebudou vyloženě týkat technických záležitostí) - jednak zdejší komunitní dění příliš nesleduji, a tak mi nepřísluší do něj zasahovat, jednak by mi to krátilo čas na potřebnější, technickou práci. Samozřejmě, když uvidím vandalismus, tak jej smažu, ev. vandala zablokuji (mimochodem, při svých úpravách narážím na úplně triviální viditelné jasné vandalismy, které však zůstaly bez opravy i několik let) apod.

Děkuji.

Danny B. 20:22, 11. november 2022 (UTC)[odpovedať]

Hlasovanie

Za

  1. Za Bez námietok Pe3kZA 20:43, 11. november 2022 (UTC)[odpovedať]

Proti

Zdržali sa

Diskusia

Za mňa hodne problematické:

  • aktivity bez širšieho konsenzu (odstraňovanie NOTOC alebo pretláčanie full interwiki na HP svojho času; riešenie crosswiki cit. dlhodobým tichým odmazávaním aj zo starších čl., napriek opakovaným výhradám) [1]
  • zákaz editácie na cswiki pre podávanie trestných oznámení na kolegov [2][3]
  • nulová angažovanosť v patrollingu (hoci nezachytené vandalizmy podľa vlastných slov priamo tu žiadosti deklaruješ, že eviduješ)
  • nulová angažovanosť v návrhoch opatrení (udělátka, filtre, úpravy neprístupných stránok), v kontexte s bodmi 1/2 v zdôvodnení by som v tejto oblasti očakával nejaký track record predošlých aktivít/návrhov.

K spomínaným technickým editom mám rovnako výhrady – v prvom rade ide v mnohých prípadoch o tak marginálne technikálie, že som súkromne na pochybách ohľadom samotnej prínosnosti vytvorenia novej revízie len izolovane na fix takéhoto typu drobnosti, v druhom rade ide o edity, ktoré by bolo optimálne riešiť ak tak hromadne strojovo, nie formou N manuálnych úprav denne po dobu mesiacov/rokov. Tzn. v tomto smere by som čakal skôr žiadosť o práva bota, než ŽoPS. --Teslaton (diskusia) 11:40, 12. november 2022 (UTC)[odpovedať]

Vzhledem k tomu, že máme schváleno Wikipédia:Pravidlá/Pravidlo o správcoch rozhrania, přičemž tato práva byla od správců s velkou pompou na globální úrovni vyčleněna, považuji za nešťastné podávat jednu žádost na obě práva. Připadá mi to svým způsobem jako obcházení komunity ve stylu když dostanu i jedno, dejte mi i druhé. Hypoteticky se ale může stát, že komunita bude souhlasit s právem A a nebude souhlasit s právem B, anebo naopak. Podobnou žádost si dovedu představit v případě, pokud by se vytvořily příslušné dvě kolonky hlasování pro obě práva. Hodlám tedy tento ŽoPS hodnotit pouze co se týče práv správce, zvláště v případě sporného výsledku.

Z hlediska žádosti samotné poukazuji na podobné excesy, jako @Teslaton: . Nebyl jsem jejich součástí, ale nebudí ve mne důvěru. -OJJ 11:40, 13. november 2022 (UTC)[odpovedať]

Ahojte. Vďaka Danny B., za úpravy a opravy. Na druhej strane si myslím, že na kandidatúru nenastal ešte čas. Myslím, že správca by mal byť aktívny pri posledných úpravách. Aj keď píšeš, že „při svých úpravách narážím na úplně triviální viditelné jasné vandalismy“, nevidel som aktivitu v tejto oblasti napr. reporting vandalizmu na Nástenke správcov a podobne. Píšeš tiež, že „Ještě pro úplnost bych rád dodal, že nemám v úmyslu se nějak zvlášť angažovat v případných místních sporech (pokud se nebudou vyloženě týkat technických záležitostí) - jednak zdejší komunitní dění příliš nesleduji, a tak mi nepřísluší do něj zasahovat, jednak by mi to krátilo čas na potřebnější, technickou práci.“ Nemyslím si, že je to dobrý prístup. Nie sú tu len spory, sú tu snahy zlepšiť Wikipédiu či bežná údržba a nielen po technickej stránke: hlasovania o zmazaní atď, atď. Správcovia by mali mať prehľad o komunite, o návrhoch, hlasovaniach atď. pretože budú vykonávať činnosť závislú na rozhodnutiach komunity. Prešiel som tvoje úpravy za posledný rok a myslím, že by bolo dobré vidieť širší záber než nočné úpravy kódu, odstraňovanie prázdnych atribútov atď. Ohľadne situácie v českej komunite: je to celkom závažná vec, na druhej strane tiež uplynulo dosť času. V každom prípade situácia dobrý dojem nerobí.--Jetam2 (diskusia) 14:11, 17. november 2022 (UTC)[odpovedať]