Spánková šupina

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
(Presmerované z Šupina spánkovej kosti)
Spánková kosť, pohľad zboku a z vonkajšej strany; spánková šupina je horná plochá časť

Spánková šupina alebo šupinová časť spánkovej kosti (lat. squama temporalis, pars squamosa ossis temporalis) je časť spánkovej kosti.

Tvorí ju zvislo postavená plochá kosť, ktorej šikmo zrezaný okraj sa smerom nahor šupinovito prikladá na okraj temennej kosti a smerom dopredu na veľké krídlo klinovej kosti; vzniknuté spojenie sa nazýva šupinový šev (lat. sutura squamosa) spoluvytvára lebečnú klenbu. Ďalej sa táto kosť spája so skalnou kosťou v šve (sutura petrosquamosa), ktorý v detstve osifikuje a mení sa na ryhu (fissura petrosquamosa).

Zo šupiny smerom dopredu vybieha jarmový výbežok (processus zygomaticus), ktorý vytvára spolu s jarmovou kosťou jarmový oblúk (arcus zygomaticus).

V dolnej časti šupiny pod odstupom jarmového výbežku sa nachádza sánková jama (fossa mandibularis) – kĺbová jamka pre spojenie so sánkou. Pred ňou je kĺbový hrbček (tuberculum articulare), ktorý je súčasťou spánkovosánkového kĺbu (articulatio temporomandibularis).

Na vnútornej ploche šupiny sú odtlačky mozgových závitov (impressiones gyrorum) a nekonštantný odtlačok strednej plenovej tepny (arteria meningea media).

Zdroje[upraviť | upraviť zdroj]