Dúška materina

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
(Presmerované z Žadovník)
Dúška materina

Dúška materina
Vedecká klasifikácia
Vedecký názov
Thymus serpyllum
Linné
Vedecká klasifikácia prevažne podľa tohto článku

Dúška materina (iné názvy: staršie materina dúška, veľmi zastarano: materiná dúška, douška mateřinná, ľudovo: žadovník, (dúška) chodec, materinka, materonka, materovka, živilka, kukučka; lat. Thymus serpyllum) alebo dúška úzkolistá (staršie materina dúška úzkolistá, lat. Thymus angustifolius)[1][2][3][4][5][6][7][pozn 1] je liečivá bylina z čeľade hluchavkovité (Lamiaceae). Pochádza z Európy a Severnej Afriky.

Opis[upraviť | upraviť zdroj]

Dúška materina je drobná liečivá bylina s plazivou, pri zemi zdrevnatenou stonkou vysokou do 30 cm. Listy sú rôzne tvarované, väčšinou majú vajcovitý tvar a majú 3 – 8 mm. Kvety sú drobné a fialovej farby. Kvitne počas májaaugusta. Po rozkvitnutí je pre ňu typická jemná vôňa.

Využitie[upraviť | upraviť zdroj]

Zberá sa kvitnúca vňať od mája do augusta (dvakrát do roka). Suší sa pri teplote do 35 °C, schne rýchlo. Uskladňuje sa chránená pred svetlom a vlhkom. Pôsobí ako aromatikum, expektorans, adstringens, mierne antiseptikum.

Užíva sa vnútorne pri chorobách dýchacích ústrojov, pri poruchách trávenia (nadúvanie, hnačka), pri zápaloch močových ciest a zvonku ako kloktadlo (antiseptikum, zápach z úst) a do kúpeľa pre deti a pre nervovo vyčerpané a lámkou trpiace osoby. Taktiež sa dá použiť na liečenie čierneho kašľu, preháňania a plynatosti.

Galéria[upraviť | upraviť zdroj]

Poznámky[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Ľudové názvy sa môžu prípadne vzťahovať aj na dúšku tymiánovú.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. http://ibot.sav.sk/checklist/index.php?lang=sk&doc=result&id=5598
  2. dúška. In: Encyclopaedia Beliana. 1. vyd. Bratislava : Encyklopedický ústav SAV; Veda, 2003. 702 s. ISBN 80-224-0761-5. Zväzok 3. (Č – Eg), s. 621.
  3. materina dúška. In: Pyramída, s. 3025.
  4. KREJČA, Jindřich, ed.; ČERVENKA, Martin, ed. Z našej prírody : rastlíny, horniny, minerály, skamenelíny. 2., dopl. vyd. Bratislava : Príroda, 1984. s. 300, 335.
  5. PODEŠVA, Zdeněk. THYMUS SERPYLLUM L. – mateřídouška úzkolistá / dúška materina [online]. www.botany.cz, 4. 8. 2009, [cit. 2015-07-09]. Dostupné online.
  6. Dúška materina [online]. Dr. Kresánek, [cit. 2015-07-09]. Dostupné online.
  7. LOKAJOVÁ, Mária; KALLAYOVÁ, Alena. Liečivé bylinky pre telo a dušu [online]. Ružová stužka, [cit. 2015-07-09]. Dostupné online.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]