Dúška tymianová

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Dúška tymianová

Dúška tymianová.
Stupeň ohrozenia
IUCN stupne ohrozeniaVyhynutýVyhynutýVyhynutý vo voľnej prírodeKriticky ohrozenýOhrozenýZraniteľnýTakmer ohrozenýOhrozenýNajmenej ohrozenýNajmenej ohrozený
[1]
Vedecká klasifikácia
Vedecký názov
Thymus vulgaris
Linné
Synonymá
Tymian
Vedecká klasifikácia prevažne podľa tohto článku

Dúška tymianová (iné názvy: staršie materina dúška obyčajná; nesprávne: tymian obyčajný; ľudovo: tymian, tymián, temian[pozn 1]; lat. Thymus vulgaris)[pozn 2] je malý, trváci, voňavý polokrík z čeľade hluchavkovité (Lamiaceae). Ako tymian/tymián/temian sa označuje aj voňavá živica z tejto rastliny používaná ako kadidlo pri náboženských obradoch a voňavá vňať z tejto rastliny používaná ako korenie.[4][5][6][7]

Rozšírenie[upraviť | upraviť zdroj]

Patrí k juhoeurópskej flóre – od Pyrenejského polostrova po Taliansko[1]. Často sa pestuje ako obľúbená liečivá a koreninová kuchynská bylina. Rozmnožuje sa semenami.

Vzhľad[upraviť | upraviť zdroj]

Je to rozkonárený polokrík so vztýčenými konármi a s drobnými, končisto elipsovitými, sediacimi na okrajoch podvinutými listami. V pazuchách listov vyrastajú vidlicovité zoskupenia nachových kvetov, ktoré majú dvojpyskovitý, päťzubý kalich, dvojpyskovitú škľabiacu korunu a štyri dvojmocné tyčinky. Plodytvrdky. Kvitne v máji až v auguste.

Využitie[upraviť | upraviť zdroj]

Zbiera sa vňať (lat. herba thymi), ktorá sa krátko pred rozkvitnutím pokosí a vo viazaničkách sa rýchlo usuší. Vo farmácii sa z drogy pripravujú odvary, sirupy, extrakty, liečivé čaje a získava sa z nej silica. (Oleum thymi), ktorá sa pridáva do rôznych prípravkov, ako zubná pasta, ústne vody, dezinfekčné mydlá a iné.

Vlastnosti[upraviť | upraviť zdroj]

Obsahuje 2 % silice, horčinu, živicu, triesloviny, saponín a iné. Hlavnou zložkou silice je tymol v množstve 20 – 40 %, ďalej karvakrol, cymol, borneol, linalol, pinén a iné. Tymol je vzácna, vysoko baktericídna, teda dezinfekčná látka, podobne aj mentol.

Droga rozpúšťa hlieny, v ľudovej liečbe sa používa ako kloktadlo proti čiernemu kašľu a zápalu priedušiek.

Poznámky[upraviť | upraviť zdroj]

  1. K ľudovým názvom pozri aj pozn. v článku dúška materina.
  2. Poznámka: Kým v češtine „mateřídouška obecná“ = 1. Thymus serpyllum alebo 2. Thymus vulgaris, v slovenčine „materina dúška obyčajná“ = len Thymus vulgaris.[2][3]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. a b Khela, S. 2014. Thymus vulgaris . The IUCN Red List of Threatened Species 2014: e.T203348A2764289. https://dx.doi.org/10.2305/IUCN.UK.2014-1.RLTS.T203348A2764289.en. Prístup 17. február 2020.
  2. MACKŮ, Jan; KREJČA, Jindřich. Atlas liečivych rastlín : Vyše 200 druhov rastlín maľovaných podľa prírody. 2. nezm. vyd. Bratislava : Vydavateľstvo Slovenskej akadémie vied, 1965. S. 308, 310.
  3. http://www.ibot.cas.cz/index.php?p=seznam
  4. dúška. In: Encyclopaedia Beliana. 1. vyd. Bratislava : Encyklopedický ústav SAV; Veda, 2003. 702 s. ISBN 80-224-0761-5. Zväzok 3. (Č – Eg), s. 621.
  5. materina dúška. In: Pyramída, s. 3025.
  6. tymian. In: Krátky slovník slovenského jazyka. dostupné online
  7. Tymian. In: Slovník cudzích slov (akademický). dostupné online

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]