5’nizza

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
5'nizza
Základné informácie
Pôvod Ukrajina Charkov, Ukrajina
Žáner(-re) reggea, hip hop, folk, beatbox
Pôsobenie 2000-2007 2015-súčasnosť
Webstránka 5nizza.ru
Členovia skupiny
Serhij Babkin
Andrij Zaporožec

5'nizza (vyslovuje sa [Piatnica]; v preklade „Piatok“) bolo ukrajinské akustické duo z Charkova, ktoré pôsobilo v rokoch 20002007. Skupinu tvorili pôvodne kamaráti Serhij Babkin (Сергій Бабкін) hrajúci na gitare a spevák Andrij Zaporožec (Андрій Запорожець).
Hudba 5'nizze bola zmesou viacerých vplyvov, prevládali však žánre reggae, hip hopu a folku. Pre skupinu bol príznačný minimalistický štýl, ktorý sa prejavoval ako cez spev, gitaru, tak aj beatbox.
5'nizza sa preslávila aj napriek chýbajúcemu záujmu veľkých nahrávacích spoločností, pričom kultovou[1] sa stala v mnohých štátoch strednej a východnej Európy, predovšetkým však na Ukrajine v Rusku, Poľsku a Nemecku.[2]


Kariéra[upraviť | upraviť zdroj]

Babkin a Zaporožec začali spoluprácu v r. 1998. Demonahrávka Unplugged vyšla v r. 2002, rýchlo sa však šírila po celom Spoločenstve nezávislých štátov. Bola pozitívne prijatá ako fanúšikmi, tak aj kritikmi.[3] Oficiálny debutový album Piatnica, pozostávajúci predovšetkým zo skladieb demo albumu Unplugged, vyšiel v r. 2003. Už v tom čase sa však obaja členovia začínali venovať svojim súkromným projektom. V r. 2004 absolvovala 5'nizza turné po Rusku, v rámci ktorého tiež zavítala do Minsku v Bielorusku a na litovský festival Kultūros Tvartas, kde bola jedným z hlavných headlinerov. V tom istom roku začal Babkin pôsobiť aj ako sólový spevák. 5'nizza však vydala aj druhý radový album pod názvom O5 z r. 2005. Tretí album s hosťami Ljukom (Lюk) a Markšajderom Kunstom (Маркшайдер Кунст) vyšiel v r. 2007. Prítomnosť iných hudobníkov sa na albume odráža vo väčšej inštrumentálnosti, ktorá odbieha od typického minimalizmu skupiny. V septembri toho istého roku však členovia skupinu rozpustili. Posledné dva koncerty sa uskutočnili 15. a 16. júna 2007 v poľských mestách Varšava a Krakov. Dvojica sa však znovu po ôsmich rokoch dala dokopy a vydali novú pieseň I Belive in You. V roku 2017 vydali nový album КУ.

Po rozpade[upraviť | upraviť zdroj]

Serhij Babkin vydal ako sólový spevák štyri albumy: Ura, SN. G, Bis! a Motor. Pôsobí aj ako herec v charkovskej divadelnej skupine Teatr 19. Andrij Zaporožec hosťoval ako vokalista v skupine Ljuk a svoju pozornosť tiež venoval ukončeniu vysokoškolského štúdia v oblasti pediatrie.

Diskografia[upraviť | upraviť zdroj]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Warszawa.gazeta.pl Prístup: 19.05.2010
  2. wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci Prístup: 19.05.2010
  3. Warszawa.gazeta.pl Prístup: 20.06.2010