Age of Empires

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Age of Empires
Základné informácie
Autor/VývojárEnsemble Studios
VydavateľMicrosoft Game Studios
EngineGenie
Dátum vydania20. september 1997
ŽánerHistorická stratégia
MódSingle player, multiplayer
PrístupnosťNie je udelená
PlatformaWindows
Médium1 CD-ROM
Minimálne požiadavky90 MHz CPU, 16MB RAM, 80MB HDD
Vstupklávesnica, myš

Pozri aj Videoherný portál

Age of Empires (skratka: AOE) je historicky zameraná strategická počítačová hra vydaná v roku 1997. Vytvorená bola firmou Ensemble Studios a je doposiaľ vydávaná spoločnosťou Microsoft. Hra využíva Genie engine, ktorý je použitý aj v iných hrách zo série, napríklad Age of Empires: Age of Kings. Hráč môže v hre ovládať jednotlivé staroveké civilizácie v rozličných epochách.

Úlohou hráča je rozvíjať svoju ríšu od počiatkov, kde je k dispozícii len minimum pracovníkov a jediná budova, po ovládanie pevniny a morí odlišnými jednotkami prístupnými v staroveku. Na zabezpečenie svojich hraníc a prípravu výbojov je nevyhnutné strategicky uvažovať so zameraním na ťažbu surovín, výstavbu a vojenské ťaženia.

Age of Empires umožňuje hru viac hráčov (Multiplayer) a stala sa jedna z najčastejšie hraných sieťových hier na konci 90. rokov 20. storočia, podobne ako hra Starcraft.

Strategická séria Age of Empires je jedna z najznámejších zástupcov herného žánru RTS stratégia. Na hru naväzuje datadisk Age of Empires: Rise of Rome, uvádzajúci nové národy, ako Rimania alebo Kartágo. Herná séria má nástupcov, pričom Age of Empires 2 sa nachádza v období stredoveku a novoveku a tretie pokračovanie je zamerané na objavovanie Ameriky.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Odborné recenzie[upraviť | upraviť zdroj]