Thecodontosaurus

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
(Presmerované z Agrosaurus)
Thecodontosaurus
Vedecká klasifikácia
Vedecký názov
Thecodontosaurus antiquus
Morris, 1843
Vedecká klasifikácia prevažne podľa tohto článku

Thecodontosaurus (v preklade jamkozubý jašter) je vyhynutý rod vývojovo primitívneho sauropódomorfa, ktorý mal blízko k predkovi tak prosauropódov, ako aj sauropódov. Žil vo vrchnom triase (pred 216 až 200 Ma), nájdený bol v Anglicku. Je jediným zástupcom rovnomennej čeľade Thecodontosauridae a jeho jediným druhom je Thecodontosaurus antiquus.[1]

Opis[upraviť | upraviť zdroj]

Tento bylinožravec dorastal do dĺžky dva a pol metra, bol 30 centimetrov vysoký a vážil 11 kilogramov. Zaujímavý je vysokou hlavou s pomerne vysokým počtom zubov, stredne dlhým krkom (kratším než mali vyspelejšie sauropódomorfy) a zadnými končatinami dvakrát dlhšími od predných. Disponoval tak znakmi, ktoré ho spájali s jeho dravými príbuznými zo skupiny Theropoda. Zdá sa, že sa pohyboval zvyčajne iba na zadných končatinách.

Galéria[upraviť | upraviť zdroj]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. BENTON, M. J., JUUL, L., STORRS, G. W., GALTON, P. M.. Anatomy and systematics of the prosauropod dinosaur Thecodontosaurus antiquus from the upper Triassic of southwest England. Journal of Vertebrate Paleontology, 2000, roč. 20, čís. 1, s. 77 – 108.

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]