Thecodontosaurus

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Thecodontosaurus
Vedecká klasifikácia
Vedecký názov
Thecodontosaurus antiquus
Morris, 1843
Vedecká klasifikácia prevažne podľa tohto článku

Thecodontosaurus (v preklade jamkozubý jašter) je vyhynutý rod vývojovo primitívneho sauropódomorfa, ktorý mal blízko k predkovi tak prosauropódov, ako aj sauropódov. Žil vo vrchnom triase (pred 216 až 200 Ma), nájdený bol v Anglicku. Je jediným zástupcom rovnomennej čeľade Thecodontosauridae a jeho jediným druhom je Thecodontosaurus antiquus.[1]

Opis[upraviť | upraviť zdroj]

Tento bylinožravec dorastal do dĺžky dva a pol metra, bol 30 centimetrov vysoký a vážil 11 kilogramov. Zaujímavý je vysokou hlavou s pomerne vysokým počtom zubov, stredne dlhým krkom (kratším než mali vyspelejšie sauropódomorfy) a zadnými končatinami dvakrát dlhšími od predných. Disponoval tak znakmi, ktoré ho spájali s jeho dravými príbuznými zo skupiny Theropoda. Zdá sa, že sa pohyboval zvyčajne iba na zadných končatinách.

Galéria[upraviť | upraviť zdroj]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. BENTON, M. J., JUUL, L., STORRS, G. W., GALTON, P. M.. Anatomy and systematics of the prosauropod dinosaur Thecodontosaurus antiquus from the upper Triassic of southwest England. Journal of Vertebrate Paleontology, 2000, roč. 20, čís. 1, s. 77 – 108.

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]