Amaro Averna

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Amaro Averna

Amaro Averna
PôvodTaliansko
KategóriaBylinný likér
Rok založenia1868
Obsah alkoholu29 %
Fratelli Averna, Caltanisetta, 1911

Amaro Averna (tal. Amaro Siciliano) je taliansky alkoholický likér. Vyrába sa v Caltanissette na Sicílii, Nápoj patrí medzi korenené bittery Amaro. Vyrába ho už štvrtá generácia sicílskej rodiny Averneových. Je pomenovaná po Salvatoreovi Avernovi, obchodníkovy, ktorému recept dali v roku 1859 bendiktínski mnísi, ako poďakovanie za jeho snahy v kláštore a regióne. V roku 1868 začal Salvatore Averne vyrábať likér pre svojich hostí. Neskôr odovzdal recept svojmu synovi Francescovi a ten začal s výrobou a predajom. Spoločnosť Averna získala v roku 2014 spoločnosť Gruppo Campari.[1]

Receptúra je prísne tajná a obsahuje výťažky z bylín a sladkého drievka. Obsahuje 32 % alkoholu [2]. V kláštore sa pestovalo tradičné bylinné liečivo, takže podľa výrobcu je pre recept typické použitie stredomorských bylín. Bylinky, korene a korenie, granátové jablká a éterické oleje z horkých pomarančov a citrónov sa zmiešajú a nasekajú. V následnej macerácii sú ingrediencie zaliate čistým alkoholom a vydávajú svoje arómy. Ak je chuť a vôňa správna, do zmesi sa pridá pitná voda a plní sa do fliaš.[3] Podľa výrobcu zostáva receptúra ​​od roku 1868 nezmenená.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Amaro Averna, una storia italiana [online]. stilemargherita.it, 2015-12-21. Dostupné online. (po taliansky)
  2. Lexikon aperitivů a digestivů
  3. Kräuterbitter: Amaro Averna [online]. Die Presse, 2008-06-19. Dostupné online. Archivované 2018-09-25 z originálu. (po nemecky)

Literatúra[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článkov Amaro Averna na talianskej Wikipédii a Amaro Averna na nemeckej Wikipédii.