Amos (družica)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

AMOS (hebr. עמוס‎) je názov série izraelských komunikačných satelitov. Všetky satelity AMOS vyrobila izraelská spoločnosť Israel Aerospace Industries (s výnimkou AMOS 5) a obsluhuje spoločnosť Spacecom.

  • AMOS 1 bol prvý izraelský komunikačný satelit. Jeho vývoj bol založený na skúsenostiach získaných pri výrobe špionážnych satelitov Offeq, v spolupráci so spoločnosťami DASA a Alcatel Alenia Space. Bol vypustený 16. mája 1996 z Európskeho vesmírneho centra vo Francúzskej Guyane. Satelit bol využívaný pre domáce televízne služby (DTH/DBS spoločnosťou Yes v Izraeli a HBO a ďalšími v Európe). Spacecom čoskoro využil všetku prenosovú kapacitu satelitu a prichádzali ďalšie požiadavky. Z toho dôvodu bolo rozhodnuté o rozšírení aktivít a iniciovaní vzniku satelitu AMOS 2, ktorý je dodnes v prevádzke.
  • AMOS 2 bol vypustený 28. decembra 2003 z kozmodrómu Bajkonur v Kazachstane a obsluhuje klientov v troch obslužných oblastiach: Blízky východ (vrátane Izraela), Európu a východné pobrežie USA. Prenosové a komunikačné služby poskytované satelitom zahŕňajú: priamu distribúciu televíznych a rádiových prenosov; televízne a rádiové prenosy do komunikačných centier; distribúcie internetových služieb, prenos dát pre komunikačné siete.
  • AMOS 3 bol vypustený 28. apríla 2008.[1] Bol navrhnutý s cieľom poskytnúť zvýšenú kapacitu, rozšírené pokrytie a zlepšiť spojenie medzi Blízkym východom, Európou a východným pobrežím USA. Jeho prevádzková doba je stanovená na osemnásť rokov a má nahradiť AMOS 1. Nachádza sa nad rovníkom na 4°  z. d., rovnako ako predchádzajúce dva satelity.
  • AMOS 4 je satelit väčšej veľkosti (3,5 ton) ako predchádzajúce satelity AMOS, ktorého vypustenie je naplánované na druhú polovicu roka 2012. Jeho umiestnenie má byť na geosynchronnej orbite na 65° v. d. Vďaka tomu bude poskytovať pokrytie juhovýchodnej Ázie a vysoký výkon pokrytia komunikačných spojení medzi východnou Áziou a Blízkym východom.
  • AMOS 5 má byť podľa plánu vypustený v polovici roka 2011 a má poskytovať pokrytie Afriky.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  • Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Amos (satelit) na českej Wikipédii.
  1. GREENBERG, Hanan. Amos 3 satellite launched into space successfully [online]. Ynetnews, 2008-04-28, [cit. 2010-08-24]. Dostupné online. (po anglicky)

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]