Preskočiť na obsah

Anakonda tmavá

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Anakonda tmavá
Stupeň ohrozenia
IUCN stupne ohrozeniaVyhynutýVyhynutýVyhynutý vo voľnej prírodeKriticky ohrozenýOhrozenýZraniteľnýTakmer ohrozenýOhrozenýNajmenej ohrozenýNajmenej ohrozený
[1]
Vedecká klasifikácia
Vedecký názov
Eunectes murinus
L., 1758
Synonymá
Anakonda veľká

Areál rozšírenia
Vedecká klasifikácia prevažne podľa tohto článku

Anakonda tmavá alebo anakonda veľká (lat. Eunectes murinus) je nejedovatý had z čeľade veľhadovitých obývajúci Južnú Ameriku. Je to najťažší had na svete a zároveň jeden z najdlhších hadov.

Etymológia

[upraviť | upraviť zdroj]

Slovo anakonda pochádza z tamilského slova anaikolra, čo v preklade znamená zabijak slonov. V Južnej Amerike je zaužívaný aj španielsky výraz mata-toro, znamenajúci zabijak býkov.

Anakonda tmavá je masívny had zeleno-čiernej farby. Dosahuje dĺžku 4 až 9 metrov a hmotnosť až 250 kilogramov (vďaka čomu je najťažším hadom na svete). Vo voľnej prírode sa dožíva okolo 10 rokov, v zajatí 25 alebo aj viac rokov. Anakonda je adaptovaná na vodu, v ktorej trávi väčšinu života. Jej oči a nozdry sú umiestnené takmer navrchu hlavy, čiže môže číhať na svoju korisť aj čiastočne ponorená vo vode.

Správanie

[upraviť | upraviť zdroj]

Väčšinu života trávi ponorená v plytkej vode. Uprednostňuje miesta s vodnou vegetáciou, ktorá jej zaručuje maskovanie. Svoje silné telo využíva na škrtenie, dokonca dokáže zaškrtiť zviera veľkosti koňa. Často prepadáva svoju obeť, keď sa prichádza napiť. Loví najmä za tmy.

V potrave nie je vyberavá. Loví vtáky, kajmany, korytnačky, ryby, kapybary a iných cicavcov. Dokonca existujú zdokumentované správy o tom, že anakonda zožrala človeka.

Jej domovom je Južná Amerika, konkrétne oblasť Amazónie. Sú to štáty Venezuela, Kolumbia, Brazília, Ekvádor, východ Paraguaju, sever Bolívie.

Rozmnožovanie

[upraviť | upraviť zdroj]

Samce sú menšie ako samice, majú však veľké panvové výrastky, ktoré využívajú pri párení. Samice privádzajú na svet 4 – 80 mláďat, ktoré dospejú až za šesť rokov.

Referencie

[upraviť | upraviť zdroj]

Iné projekty

[upraviť | upraviť zdroj]
  • BURNIE, David; KOVÁČ, Vladimír, a kol. Zviera: Obrazová encyklopédia živočíšnej ríše. Bratislava : Ikar, 2002. ISBN 80-551-0375-5.
  • Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článkov Eunectes murinus na anglickej Wikipédii a Anakonda velká na českej Wikipédii.