Android Auto

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Krajiny, kde je podporované Android Auto
Autorádio s Android Auto

Android Auto je štandard projekcie smartfónov, ktorý vyvinula spoločnosť Google, aby umožnila prevádzkovať operačný systém Android verzie 5.0 a vyššej v automobiloch cez displej autorádia na prístrojovej doske. Android Auto bolo predstavené 25. júna 2014 na Google I/O 2014. Mobilná aplikácia Android Auto bola vydaná 19. marca 2015.

Štandard ponúka vodičom ovládanie GPS navigácie, prehrávanie hudby, SMS, telefonovanie a vyhľadávanie na webe, cez dotykovú obrazovku a tlačidlá, hoci sa uprednostňuje hlasové ovládanie na zabezpečenie bezpečnej jazdy. Medzi kompatibilné aplikácie patria Google Maps, Google Play Music, MLB at Bat, Spotify, Songza, Stitcher, iHeart Radio, Radioplayer a TuneIn.

Hoci oficiálna webová stránka Android Auto uvádzala väčšinu výrobcov automobilov ako podporujúce Android Auto, mnoho vozidiel uvedených v roku 2015 a 2016 ho ešte oficiálne nepodporovalo.

Android Auto je súčasťou Open Automotive Alliance, ktorá bola predstavená 6. januára 2014 a je to spoločná snaha s 28 výrobcami automobilov a spoločnosťou Nvidia. V máji 2015 sa Hyundai stal prvým výrobcom, ktorý ponúkol Android Auto, keď ho sprístupnil v modeli Hyundai Sonata.

Partnerskí výrobcovia[upraviť | upraviť zdroj]

Výrobcovia automobilov, ktorí budú ponúkať Android Auto vo svojich autách, zahŕňajú Abarth, Acura, Alfa Romeo, Audi, Bentley, BMW, Cadillac, Chevrolet, Chrysler, Dodge, Fiat, Ford, GMC, Honda, Hyundai, Infiniti, Jaguar Land Rover, Jeep, Kia, Lamborghini, Lexus, Lincoln, Mahindra and Mahindra, Maserati, Mazda, Mercedes-Benz, Mitsubishi, Nissan, Opel, RAM, Renault, SEAT, Škoda, Subaru, Suzuki, Tata Motors Cars, Volkswagen, Volvo.

Medzi dodávateľov elektroniky patria Kenwood a Pioneer.

Partneri pri uvedení[upraviť | upraviť zdroj]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Android Auto na anglickej Wikipédii.