Android x86

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Android x86 na EeePC 701 4G

Android-x86 je v informatike neoficiálny spôsob portácie mobilného operačného systému Android na zariadenia s procesormi AMD a Intel x86. Hlavným cieľom tohto open-source projektu je spustenie aplikácií, hier a aplikácií určených pre mobilné zariadenia s Androidom na klasickom stolnom počítači (platforma x86).

Celý projekt začal snahou upraviť zdrojový kód Androidu tak, aby ho bolo možné spustiť na zariadeniach s platformou x86, ktorá zahŕňa aj netbooky, tablety a ďalšie.

Prehľad[upraviť | upraviť zdroj]

Tento operačný systém je založený na AOSP (Android Open Source Project) s niekoľkými modifikáciami a vylepšeniami. Niektoré komponenty sú vyvinuté tak, aby mohli fungovať aj na PC zariadeniach. V prípade, že sú detegované podporované GPU (napríklad Intel GMA, Radeony od AMD, alebo čipsety od nVidie), systém ponúkne hardvérovú akceleráciu za pomoci Open GL ES. V prípade, že GPU nie je podporované, beží systém v neakcelerovanom režime za využitia softvérového renderovania.

K dispozícii sú obrazy ISO, ktoré umožňujú (rovnako ako klasické distribúcie Linuxu) spustenie z Live USB alebo inštaláciu na pevný disk.

Android-IA[upraviť | upraviť zdroj]

Podobný projekt, založený pod krídlami spoločnosti Intel nesie názov Android – IA. Beží na novších zariadeniach s UEFI.

Remix OS[upraviť | upraviť zdroj]

Remix OS je open-source operačný systém od Jide Technologies založený na Android-x86 určený pre štandardné PC. Na vývoji sa podieľa aj Chih-Wei Huang, hlavný vývojár Android-x86. Beta verzia tohto systému bola predstavená v marci 2016.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Android x86 na českej Wikipédii.