Remix OS

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Remix OS je operačný systém, ktorý je založený na open source projekte Android x86 (projekt Android x86 realizuje portáciu mobilného operačného systému Android na stolné počítače a ďalšie zariadenia). Remix OS je vyvíjaný spoločnosťou Jide Technology, ktorá bola založená troma bývalými zamestnancami spoločnosti Google v roku 2014 s cieľom stať sa súčasťou novej éry, kedy budú všetky zariadenia pracovať na mobilných platformách.

Popis[upraviť | upraviť zdroj]

Remix OS je založený na Androide verzie 6.x známym tiež pod označením Marshmallow. Je kompatibilný s procesormi Intel, vrátane tých v počítačoch od spoločnosti Apple. Na rozdiel od mobilného Androidu podporuje viacokenný režim (možnosť sledovať a ovládať súbežne viac aplikácií bežiacich v samostatných oknách). Okrem toho navyše prináša hlavný panel, ponuku štart a ďalšie prvky známe (nielen) z desktopových Microsoft Windows. Dodáva sa v 32- i 64bitovej verzii.

Verzia 2.0 priniesla oproti prvej Alpha verzii jednoduchú formu aktualizácií, na ktorú sú používatelia zvyknutí z ostatných systémov. Predtým sa musel stiahnuť nový ISO obraz a nainštalovať znova.

Verzia 3.0 je, oproti predošlým verziám vychádzajúcich z Androidu 5.x, novo založená na novšom Androide 6.x.

Distribúcia je k dispozícii úplne zadarmo na oficiálnych stránkach vývojárov. Rovnako ako ďalšie Linuxové distribúcie ho možno nainštalovať na pevný disk vedľa Windows, alebo spúšťať priamo z USB flash disku.

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

  • Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Remix OS na českej Wikipédii.
  • Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Remix OS na anglickej Wikipédii.