Preskočiť na obsah

Arthur Roche

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Arthur Roche
kardinál Svätej rímskej cirkvi
prefekt Dikastéria pre Boží kult a disciplínu sviatostí
Arthur Roche v roku 2008
Arthur Roche v roku 2008
Erb Arthur Roche
Duc in altum
Zájdi na hlbinu
Štát pôsobeniaSpojené kráľovstvo Spojené kráľovstvo
Vatikán Vatikán
Funkcie a tituly
prefekt Dikastéria pre Boží kult a disciplínu sviatostí
27. máj 2021 –
Predchodca Robert Sarah doteraz vo funkcii Nástupca
Predchádzajúce funkcie
Biografické údaje
Narodenie6. marec 1950 (74 rokov)
Batley Carr, Spojené kráľovstvo
Alma materPápežská univerzita Comillas
Pápežská Gregoriánska univerzita
Svätenia
Cirkevrímskokatolícka
Kňaz
Kňazská vysviacka19. júl 1975 (25 rokov)
William Wheeler
Biskup
MenovanieJán Pavol II.
Konsekrácia10. máj 2001 (51 rokov)
SvätiteľCormac Murphy-O'Connor
kardinál
SpolusvätiteliaDavid Every Konstant
biskup
Victor Guazzelli
biskup
Kardinál
Menovanie27. august 2022 (72 rokov)
František
Stupeňkardinál-diakon
Titulárny kostolSan Saba
Odkazy
Arthur Roche na catholic-hierarchy.org angl.
Spolupracuj na Commons Arthur Roche

Mons. Arthur Roche (* 6. marec 1950, Batley Carr, Spojené kráľovstvo) je anglický rímskokatolícky kňaz, biskup, kardinál, súčasný prefekt Dikastéria pre Boží kult a disciplínu sviatostí. Predtým pôsobil ako sekretár Kongregácie pre Boží kult a disciplínu sviatok v rokoch 2012 až 2021.

Pred svojou službou v Rímskej kúrii bol Arthur Roche v rokoch 2004 až 2012 biskupom v Leedse. Pôsobil ako biskup koadjútor v Leedse pod vedením biskupa Davida Konstanta (2002–2004), a predtým ako pomocný biskup Westminsterskej arcidiecézy. Za arcibiskupa bol vymenovaný, keď v roku 2012 vstúpil do Rímskej kúrie.

Mladosť a kňazská služba

[upraviť | upraviť zdroj]

Narodil sa 6. marca 1950 v okrese Batley Carr v Anglicku, Arthurovi a Frances Rocheovým. Navštevoval základnú školu Svätého Jozefa, Strednú školu svätého Johna Fishera a Christleton Hall. V rokoch 19691975 študoval na St Alban's College v španielskom Valladolide , kde z Pápežskej univerzity Comillas získal titul z teológie. Po svojom návrate do Anglicka bol dňa 19. júla 1975 biskupom Williamom Wheelerom vysvätený za kňaza pre diecézu Leeds.

Než sa stal v roku 1978 osobným sekretárom biskupa Williama Gordona Wheelera, slúžil ako asistent kňaza farnosti Svätého Kríža v Barnsley . Roku 1979 bol menovaný diecéznym vicekancelárom. V rokoch 19821989 pôsobil v štábe Leedskej katedrály a pomáhal organizovať v máji 1982 návštevu Jána Pavla II. do New Yorku.

Pôsobil tiež ako diecézny finančný sekretár ( 19861991 , farár kostola Svätého Wilfrida, duchovný riaditeľ Venerable English College v Ríme. Roku 1991 získal na Pápežskej Gregoriánskej univerzite doktorát z teológie. V apríli 1996 bol menovaný pápežom Jánon Pavlom II. bol menovaný prelátom Jeho Svätosti.

Biskupská služba

[upraviť | upraviť zdroj]

Dňa 12. apríla 2001 bol menovaný pomocným biskupom arcidiecézy Westminster a titulárnym biskupom rusticianskym. Biskupské svätenie prijal 10. mája 2001 z rúk kardinála Cormace Murphy-O'Connora a spolusvätiteľmi boli biskup David Every Konstant a biskup Victor Guazzelli.

Biskup Leedsu

[upraviť | upraviť zdroj]

Dňa 16. júla 2002 bol vymenovaný za biskupa koadjutora diecézy Leeds. Po rezignácii biskupa Konštanta 7. apríla 2004 nastúpil na jeho miesto diecézneho biskupa Leedského. V júli 2002 bol tiež menovaný za predsedu Medzinárodnej komisie pre angličtinu v liturgii ktorá dohliada na preklad omše do angličtiny.

Jeho meno bolo spomínané ako možného nástupcu kardinála Murphy-O'Connora na post arcibiskupa Westminsteru a vodcu cirkvi v Anglicku a Walese. Alebo bol spomínaný ako možný nástupca arcibiskupa Kevina McDonalda na post arcibiskupa Southwarku. Avšak, nebol menovaný do jednej z týchto postov.

Ako oficiálny predseda Medzinárodnej komisie pre angličtinu v liturgii, oznámil, že bol pripravený nový preklad omše do angličtiny. Tento nový preklad Rímskeho misála bol zavedený do katolíckych farností v Spojenom kráľovstve v septembri 2011.

Kongregácia Boží kult a disciplínu sviatostí

[upraviť | upraviť zdroj]

Dňa 26. júna 2012 bol pápežom Benediktom XVI. ustanovený sekretárom Kongregácie Boží kult a disciplínu sviatostí a zároveň ho pozdvihol do hodnosti osobného arcibiskupa. Spolu s hodnosťou arcibiskupa mu patrí titul emeritného biskupa Leedsu. Jeho nástupcom vo funkcii biskupa Leedsu sa stal dňa 15. septembra 2014 Mons. Marcus Stock. Po rezignácii kardinála Roberta Saraha ho pápež František 27. mája 2021 vymenoval za prefekta Kongregácie Boží kult a disciplínu sviatostí.[1] Od 29. marca 2014 je členom Pápežskej rady pre kultúru.

V nedeľu 29. mája 2022 pápež František ohlásil, že v konzistóriu 27.augusta 2022 vymenuje 21 nových kardinálov, medzi nimi aj Monsignora Arthura Rocheho.[2][3]

Referencie

[upraviť | upraviť zdroj]
  1. Vatican News. Arcibiskup Arthur Roche prefektem Kongregace pro bohoslužbu a svátosti [online]. cirkev.cz. Dostupné online. (po česky)
  2. Vatican News. Concistoro il 27 agost per 21 nuovi cardinali [online]. [online]. Vatican News. Dostupné online. (po taliansky)
  3. "Roche Card. Arthur" [online]. . Dostupné online. (po taliansky)

Iné projekty

[upraviť | upraviť zdroj]
  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Arthur Roche

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Arthur Roche na českej Wikipédii.