Baba (pohorie)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Baba
(Баба)
pohorie
časť pohoria s vrchom Pelister v pozadí
Štáty Severné Macedónsko Severné Macedónsko,  Grécko Grécko
Súradnice 41°0′13″S 21°11′12″V / 41,00361°S 21,18667°V / 41.00361; 21.18667
Najvyšší bod Pelister
 - výška 2 601 m n. m.
Geologické zloženie bridlica, žula
poloha pohoria na mape Macedónska
poloha pohoria na mape Macedónska
Wikimedia Commons: Baba Mountain
OpenStreetMap: mapa
Portál, ktorého súčasťou je táto stránka:

Baba (mac. Баба) je pohorie nachádzajúce sa na juhu Macedónska, pri štátnej hranici s Gréckom. Najvyšším vrchom je Pelister (2 601 m). Po pohoriach Korab (Korab, 2 764 m) a Šar planina (Titov Vrv, 2 747 m) tak ide o tretí najvyšší masív Macedónska.

Poloha[upraviť | upraviť zdroj]

Pohorie Baba leží východným smerom od Prespanského jazera. Na juhu netvoria vymedzenie pohoria štátne hranice s Gréckom, ako by sa mohlo zdať, ale horstvo pokračuje aj na tomto území. Východnú hranicu tvorí údolie Pelagonija. Na severe je masív vymedzený spojnicou miest Ochrid a Bitola.

Charakteristika[upraviť | upraviť zdroj]

Geologicky je pohorie tvorené kryštalickými horninami ako sú bridlica a žula. Dávna ľadovcová činnosť tu po sebe zanechala rozľahlé kary. V niektorých sa tiež nachádzajú horské jazerá. Najznámejšími sú Golemo Ezero a Malo Ezero.

Pohorie Baba je pútavý horský masív modelovaný predovšetkým trávnatými chrbtami. Na niektorých miestach vystupujú skaly na povrch a tvoria tak najvyššie štíty masívu. Od roku 1948 je pohorie zahrnuté do Národného parku Pelister, ktorý chráni zaujímavú kvetenu (napr. endemitná borovica balkánska), a pestré zastúpenie miestnej fauny (jeleň, medveď, vlk).

Vrcholy[upraviť | upraviť zdroj]

Turizmus[upraviť | upraviť zdroj]

Do nedávnej doby bolo pohorie Baba turistami úplne zabudnuté v dôsledku vojny na Balkáne. V súčasnosti sa situácia lepší a napr. turistické značenie sa neustále obnovuje a rozširuje. Najlepší prístup do hôr je z mesta Bitola a malej obce Resen na severe masívu.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Baba (pohoří) na českej Wikipédii.