Bitka o Wesnoth

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Bitka o Wesnoth

Úvodná obrazovka hry (v1.0)
Základné informácie
VývojárDavid White a ďalší
Posledná stabilná verzia1.16.10 (8. august 2023; pred 224 dňami)
Posledná testovacia verzia1.17.21 (23. september 2023; pred 178 dňami)
Operačný systémWindows, Linux, Mac OS X, BeOS, Android, iPhone
Lokalizáciaslovenčina
Stav vývojaaktívny
Typ softvérupočítačová hra
LicenciaGNU GPL
Ďalšie odkazy
Webová stránkawww.wesnoth.org
CommonsBitka o Wesnoth

Pozri aj Informačný portál

Bitka o Wesnoth je ťahová strategická počítačová hra s tematikou fantasy. Hra je slobodný softvér pod licenciou GNU GPL. Beží na operačných systémoch GNU/Linux, Windows, Mac OS X, BeOS, Solaris, FreeBSD, OpenBSD, NetBSD a kompatibilných. Je preložená do niekoľkých jazykov, vrátane slovenčiny.

„Bitka o Wesnoth“ je ťahová stratégia pre jedného alebo viacerých hráčov. Hrá sa na šesťuholníkovej mape. Hráči si budujú armádu z vojenských jednotiek rozličných druhov, ako napríklad elfovia, orkovia, trpaslíci, trollovia, a podobne. Jednotky bojujú o dediny, z ktorých hráči dostávajú zlato na údržbu a nákup jednotiek. Rôzne jednotky majú rozličné výhody a nevýhody, ich bojové schopnosti ovplyvňuje aj terén, na ktorom stoja, a denná doba. Jednotky v boji dostávajú skúsenosti a po dosiahnutí určitého počtu môžu byť povýšené na vyššiu úroveň, na ktorej získavajú lepšie schopnosti. V rámci jednej kampane sa ušetrené peniaze a jednotky, ktoré prežili, prenášajú do nasledujúcej mapy.

Na hre spolupracovalo mnoho programátorov, dizajnérov, a podobne. Pôvodným dizajnérom a dnešným šéfom vývoja je David White. Jeho zámerom bolo vytvoriť slobodnú strategickú hru s jednoduchými pravidlami a dobrou umelou inteligenciou, ktorá bude náročná a zábavná. Inšpiráciou boli hry na Sega Genesis: Master of Monsters a Warsong.

Národy[upraviť | upraviť zdroj]

V hre sa vyskytuje 6 hlavných národov alebo frakcií, ktoré často pozostávajú aj z niekoľkých menších národov. Sila každého národa je vyrovnaná, no vybratie ktoréhokoľvek národu so sebou prináša rozmanité výhody a nevýhody.

Lojalisti[upraviť | upraviť zdroj]

Lojalisti alebo inak ľudia sú národ priamo z kráľovstva Wesnoth, kam sa dostali po skaze zeleného ostrova. Lojalisti pozostávajú z jednotiek ľudí, mágov a morských ľudí. Kľúčovú úlohu zohráva jazdectvo, a preto je národ vhodný na boj na rovinách.

Hrdinovia ľudí: Konrád, Lisar, Deoran a ďalší.

Rebeli[upraviť | upraviť zdroj]

Tajomná rasa elfov spolu s mágmi, morskými ľuďmi a entmi vytvára národ označovaný ako rebeli. Rebeli sú najlepšou rasou pre ťaženia v lesoch, kde môžu kombinovať vysokú obranu počas boja v lesoch s liečiacimi jednotkami. Taktiež má takmer každá jednotka tejto frakcie útok na diaľku, čím dostávajú veľkú výhodu hlavne v boji proti orkom. Nevýhodou sú vyššie ceny jednotiek a nižší počet životov.

Hrdinovia elfov: Kalenz, Kaleh, Zúla a ďalší.

Mágovia[upraviť | upraviť zdroj]

Mágovia sa dajú najať vo frakciách lojalistov a rebelov. Mágovia majú mocný útok na diaľku, ktorý je zvlášť nebezpečný pre nemŕtvych. Nevýhodou je potreba veľkého množstva skúseností na vylepšenie jednotky a slabý boj na blízku.

Známy Mágovia: Delfador a ďalší.

Morskí ľudia[upraviť | upraviť zdroj]

Morský ľudia sa dajú podobne ako mágovia najať vo frakciách lojalistov a rebelov. Na rozdiel od ostatných jednotiek sú tieto jednotky schopné účinne bojovať vo vode.

Severania[upraviť | upraviť zdroj]

Severania alebo orkovia sú pomerne jednoduchý národ žijúci hlavne na sever od kráľovstva Wesnoth. Táto rasa je mocná hlavne vo vysokých počtoch kombinovaných s jednotkami na vyššej úrovni, ktoré potrebujú na postup menej skúseností ako jednotky iných národov. Veľkou nevýhodou je takmer u všetkých jednotiek neschopnosť boja na diaľku.

Trolovia[upraviť | upraviť zdroj]

Trolovia sa najímajú v národe severanov. Jednotky trolov sú veľmi nebezpečné v boji na blízku a majú schopnosť regenerovať.

Goblini[upraviť | upraviť zdroj]

Goblini sa najímajú v tábore severanov. Ich jednotky sú slabé, ale veľmi lacné.

Nagovia[upraviť | upraviť zdroj]

Nagovia sú najímaný v tábore severanov, a rovnako ako morskí ľudia, sú vhodní do vodného prostredia a močiarov.

Nemŕtvy[upraviť | upraviť zdroj]

Tajomný národ nemŕtvych pozostáva z kostlivcov, netopierov a ďalších bytostí a z ľudí, ktorí ovládajú temnú mágiu. Ide o všeobecne silný národ, kombinujúci niekedy protikladné jednotky. Slabosťou väčšiny jednotiek je zraniteľnosť mystickými a tupými útokmi, silnou stránkou je nižšia zraniteľnosť bodnými alebo sečnými zbraňami.

Aliancia Knalgy[upraviť | upraviť zdroj]

Aliancia trpaslíkov a banditov ukazuje svoje kvality hlavne v bojoch v horách a v jaskyniach. Jednotky trpaslíkov majú obvykle dobrý útok na blízku a veľmi dobrú obranu. Nevýhodou sú niekedy absencia útoku na diaľku.

Banditi[upraviť | upraviť zdroj]

Banditi majú slabšie obrnenie ako ostatné národy, svojou šikovnosťou však majú vysokú obranu na takmer každom povrchu.

Jašteri[upraviť | upraviť zdroj]

Jašteri vládnu ohňom i zbraňami na blízko, pre svoje rozmery sú však ľahkým cielom. Znalosťou ohnivej mágie a uznávaním poriadku sú priamym opakom saurov, s ktorými sú v aliancii.

Saurovia[upraviť | upraviť zdroj]

Saurovia sú močiarne bytosti, ovládajúce mágiu chladu a slúžiace chaosu.

Púštny ľud[upraviť | upraviť zdroj]

Siedma oficiálna frakcia bude pridaná v hre vo verzii 1.19. Doteraz je možné hrať túto frakciu po zakliknutí možnosti hrať spolu s ňou. Púštny ľud má výhody pri boji v púšti a niektoré jednotky sú liminálne, čiže majú výhody ráno a večer.

Kampane[upraviť | upraviť zdroj]

„Bitka o Wesnoth“ obsahuje v distribúcii niekoľko oficiálnych kampaní. Ďalšie, užívateľmi vytvorené kampane možno stiahnuť z kampaňového servera.

Príbeh o dvoch bratoch
Rytier pomáha obyvateľom dediny poraziť zlého mága, a pritom sa snaží zachrániť svojho uneseného brata. Krátka kampaň pre začiatočníkov.
Invázia orkov
Kampaň pre začiatočníkov, v ktorej musíte odraziť prvú inváziu orkov na Veľký Kontinent.
Južná hliadka
Mladý rytier Deoran je vyslaný veliť južnej hliadke, ktorá sa zapletie do bojov so zbojníkmi a nemŕtvymi. Jednoduchá kampaň; v strede sa rozvetvuje a má dva alternatívne konce.
Dedič trónu
Kráľovský syn Konrád, vychovaný u elfov, sa snaží zvrhnúť vládu temnej kráľovnej Aševiery. Historicky najstaršia kampaň v hre.
Sloboda
S narastajúcim tieňom občianskej vojny nad Wesnothom sa do do odboja proti tyranii kráľovnej Aševiery púšťa skupina húževnatých pohraničiarov. V ceste za vytúženou slobodou im však nebudú stáť len ostré čepele kráľovského vojska, ale aj temnejšie hrozby - Orkovia a Nemŕtvi.
Zrodenie Wesnothu
Príchod Haldrika I. na veľký kontinent a založenie kráľovstva Wesnoth.
Invázia z východu
Dôstojník Gweddry vedie obrannú bitku proti nemŕtvym útočníkom. Vo verzii 1.18 je kampaň kompletne prerobená.
Thursaganovo Kladivo
Autorom tejto kampane je známy programátor a zástanca open source, Eric S. Raymond.
Pád do temnoty
Nauč sa temnému umeniu černokňažníctva, aby si zachránil svoj ľud
Ohnivé žezlo
Príbeh o tom, ako trpaslíci z Knalgy vytvorili Ohnivého žezlo (kľúčový artefakt v kampani Dedič trónu).
Syn Čierneho Oka
Vládca orkov sa snaží zachrániť svoj národ pred útokom ľudí.
Prerod severu
Ľudia od Trpasličích vrát si mohli vybrať: buď zostanú otrokmi orkov po celú dobu svojich krátkych a mizerných životov, alebo budú ochotní položiť aj svoje životy za slobodu a povstanú proti krutým utláčateľom. Kto by bol tušil, že sa ich zápas spustí mohutnú vlnu udalostí, ktoré môžu zmeniť celý Sever a prinavrátiť mu jeho dávnu slávu.
Pod žeravými slnkami
Kampaň sa odohráva vo vzdialenej budúcnosti Wesnothu, kde elfovia žijú v púšti.
Legenda Wesméru
Príbeh elfského lorda Kalenza, ktorý po druhej orkskej invázii na Veľký kontinent zjednotil svoj ľud a stal sa najznámejším hrdinom v histórii elfov.
Delfadorove pamäte
Bandy orkov plienia wesnoth, postupujú hlbšie na juh od Veľkej rieky. Kto je záhadný Iliah-Malal? Dokáźeš ho zastaviť skôr, ako zničí všetko žive vo Wesnothe?
More mŕtvych
Si Kai Krellis, syn a následník posledného kráľa morských ľudí, ale iba dieťa. Černokňažník premieňa tvojich služobníkov a priateľov na nemŕtvych otrokov! Veď svoj ľud na misii požiadať mocnú morskú čarodejníčku, aby ti pomohla odraziť inváziu. Oceány blízko Severných zemí sú nebezpečné, takže budeš potrebovať všetku svoju prefíkanosť a odvahu, aby si prežil. Ale najprv potrebuješ získať rešpekt u tvojich vojakov!

História hry[upraviť | upraviť zdroj]

Prvú vývojovú verziu 0.1 zverejnil David White 18. júna 2003. Okolo hry sa začala rozrastať komunita hráčov a spoluautorov, diskutujúca pomocou diskusného fóra phpBB a neskôr aj redakčného systému MediaWiki.

Koncom roku 2003 sa začalo diskutovať o vytvorení „verzie 1.0“ - verzie hry, ktorá síce nebude posledná, ale bude pôsobiť ako dokončená; nebude mať žiadne očividné nedostatky. Medzi požiadavky na verziu 1.0 [1] patrilo dokončenie pôvodného scenára „Dedič trónu“, výukový scenár, podpora hry viacerých hráčov pri jednom počítači alebo po sieti, dokončená grafika a hudba. Požiadavky boli splnené do mája 2005 [2], nasledovalo „zmrazenie vývoja“, oprava chýb a preklady.

Verzia 1.0 bola uverejnená 2. októbra 2005. Obsahovala štyri kampane: Dedič trónu, Syn Čierneho Oka, Invázia z Východu a Zrodenie Wesnothu.

Ďalšia stabilná verzia 1.2 bola uverejnená 23. decembra 2006. Obsahovala tri nové kampane, O dvoch bratoch, Južná hliadka, Pod žeravými slnkami, a novú výukovú kampaň. Vo verzii 1.2 bola vylepšená aj grafika, sieťová hra, a samotný program.

Verzia 1.4 bola uverejnená 8. marca 2008. Obsahovala spolu 13 kampaní a nové mapy pre viacerých hráčov, funkčne a dizajnovo vylepšené grafické používateľské rozhranie.

2. mája 2018 vyšla hra aj na Steame vo verzii 1.14 nazvaná New Horizons Update

Verzia 1.16 priniesla množstvo zmien. Verzia 1.18 sa očakáva v polovici februára 2024.

Prekladanie[upraviť | upraviť zdroj]

Hra je z veľkej časti preložená do slovenčiny, pričom ktokoľvek sa môže pridať k slovenskému prekladu. Od septembra vedie prekladový tím Stanislav Hoferek. Hra sa prekladá pomocou .po súborov, ktoré sa následne posielajú správcovi prekladov na kontrolu. Najčastejším nástrojom na prekladanie je Poedit.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]