Bronchopneumónia

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Bronchopneumónia je zápalové ochorenie pľúc a priedušiek, najčastejšie spôsobené baktériami. Prebieha spočiatku podobne ako chrípka či iná bežná infekcia dýchacích ciest. Prejavuje sa únavou, malátnosťou či bolesťami svalstva. Potom sa však často objaví horúčka, vykašliavanie hlienu (niekedy aj so stopami krvi) a celková vysilenosť. Liečba nie je vo väčšine prípadov zložitá a je obvykle založená na podávaní antibiotík.

Bronchopneumónia patrí do skupiny pneumónií, čiže zápalov pľúc. Pneumónia je najčastejším ochorením pľúc a ročne postihne stovky miliónov ľudí. Hoci existuje účinná liečba pomocou antibiotík, jej výskyt neklesá a v celosvetovom meradle sú pneumónie treťou najčastejšou príčinou smrti. Bronchopneumónia začína najskôr ako bronchitída (zápal priedušiek), následne dochádza k prestupu infekcie z priedušiek do pľúcnych mechúrikov. Infekcia môže mať pôvod vírusový, bakteriálny, parazitárny i plesňový. Obvyklou cestou vstupu je vdýchnutie, môže sa sem ale dostať aj z iného ložiska v tele krvnou cestou.

Delenie bronchopneumónií[upraviť | upraviť zdroj]

Bronchopneumónie sa delia podobne ako ostatné zápaly pľúc do niekoľkých skupín, podľa ktorých sa volí liečba a určuje prognóza ochorenia. Najčastejšie sú nozokomiálne a komunitné pneumónie.

  • Komunitná bronchopneumónia je infekcia získaná v teréne. Zdrojom infekcie je bežný denný kontakt s ľuďmi a predmetmi. Ich pôvodcom sú najčastejšie patogény spravidla dobre citlivé na bežné antibiotiká.

Toto delenie je dôležité pri rozhodovaní o liečbe, pretože každá skupina je spôsobená rôznym spektrom mikroorganizmov, na ktoré sa používajú aj rôzne skupiny liekov.

Príznaky bronchopneumónie[upraviť | upraviť zdroj]

Bronchopneumónie prebiehajú spočiatku ako bežný zápal dýchacích ciest, ktorý je sprevádzaný obvyklými príznakmi ako napr. únavou, zvýšenou teplotou, bolesťami svalstva či vysilenosťou. Akonáhle dôjde k napadnutiu pľúcneho tkaniva a rozvoju bronchopneumónie, objavuje sa náhle vysoká horúčka so zimnicou, vysilenosť, bolesť hlavy a nevoľnosť. Postupne sa rozvíja kašeľ, ktorý je spočiatku suchý a dráždivý, neskôr vlhký s vykašliavaním hlienu. Ďalej sa pridáva dýchavičnosť a bolesť na hrudníku. Pri komplikovanom priebehu sa objavuje zmodranie kože a slizníc, známe ako cyanóza, ktorá je spôsobená nedostatkom kyslíka v krvi.

Pôvodcovia bronchopneumónie[upraviť | upraviť zdroj]

Spektrum pôvodcov bronchopneumónie je rôznorodé a odlišuje sa podľa vekových skupín. V každej vekovej skupine totiž prevládajú určité druhy. U dojčiat a mladších detí sú často pôvodcami vírusy. U starších detí a mladých dospelých bývajú častým pôvodcom mykoplazmy. Sú to organizmy podobné vírusom aj baktériám a spôsobujú tzv. atypické zápaly, ktoré sú charakteristické tým, že nástup príznakov je pozvoľnejší a kašeľ zostáva suchý a dráždivý. U dospelých spôsobujú pľúcne zápaly najčastejšie baktérie, a to streptokoky, stafylokoky a hemofily. U osôb, ktoré majú zníženú imunitu, ako sú onkologickí pacienti, ľudia s HIV, po transplantáciach, liečení imunosupresívami, sa okrem bežných vírusových a bakteriálnych infekcií vyskytujú infekcie vyvolané kvasinkami rodu Candida, plesňami Pneumocystis carinii či TBC. U starších ľudí, u ľudí s pridruženými chronickými chorobami a u jedincov so zníženou imunitou prebiehajú infekcie ťažšie.

Diagnostika bronchopneumónie[upraviť | upraviť zdroj]

Pri diagnostike bronchopneumónie najskôr lekár zhotoví röntgenovú snímku pľúc, ktorá odhalí neostro ohraničené tiene v oblasti pľúcnych polí. Nevyhnutné je mikrobiologické vyšetrenie hlienu, spúta alebo výteru z krku. Spútum je hlien vykašľaný z dýchacích ciest a v prípade bronchopneumónie je často zelenej farby či s prímesou krvi. Mikrobiologické vyšetrenie určí pôvodcu ochorenia a umožní podať chorému cielenú liečbu účinnými antibiotikami.

Liečba a prognóza bronchopneumónie[upraviť | upraviť zdroj]

Pri liečbe bronchopneumónie sa používajú najčastejšie antibiotiká podávané na základe mikrobiologického vyšetrenia a vyšetrenia citlivosti. Doplnkovo možno podať antitusiká, lieky proti suchému a dráždivému kašľu alebo mukolytiká pri vlhkom kašli slúžiace k rozpusteniu hlienu. Dôležitý je dostatočný prísun tekutín, energie a vitamínov. Liečba typickej bronchopneumónie trvá 7-10 dní, atypickej 10-14 dní. U niektorých infekcií spôsobených stafylokokmi a inými mikróbmi aj dlhšie. Vírusové infekcie sa liečia pokojom na lôžku a symptomatickou liečbou.