Brtáňov potok

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Brtáňov potok
potok
Zdrojnica Nad Peňažným, Liptovská kotlina
Ústie Hybica, Hybe
Dĺžka 3,7 km
Povodie Váh
Rád toku IV.
Hydrologické poradie 4-21-01-058
Číslo recipienta 4-21-01-13308
Portál, ktorého súčasťou je táto stránka:

Brtáňov potok je potok na hornom Liptove, vo východnej časti okresu Liptovský Mikuláš.[1] Je to pravostranný prítok Hybice, meria 3,7 km a je tokom IV. rádu.

Prameň[upraviť | upraviť zdroj]

Tečie v Liptovskej kotline, v geomorfologickej časti Hybianska pahorkatina, kde pramení v lokalite Nad Peňažným v nadmorskej výške približne 810 m n. m.

Opis toku[upraviť | upraviť zdroj]

Od prameňa tečie sprvu juhojuhozápadným smerom, následne na krátkom úseku juhozápadným smerom a sprava priberá krátky prítok z lokality Breziny. Ďalej pokračuje juhojuhovýchodným smerom, podteká diaľnicu D1 a na severnom okraji obce Hybe sa stáča na juhozápad. Z pravej strany následne priberá prítok od Vyšného Brezia, definitívne sa stáča juhojuhozápadným smerom a preteká západnou časťou intravilánu Hýb. V obci ešte priberá ďalší pravostranný prítok prameniaci juhovýchodne od kóty 764,5 m a na okraji tejto obce sa v nadmorskej výške cca 682 m n. m. vlieva do Hybice.[2]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Názvy vodných tokov [online]. Bratislava: Úrad geodézie, kartografie a katastra SR, [cit. 2022-08-21]. Dostupné online.
  2. Mapový portál HIKING.SK [online]. Denník N, [cit. 2022-08-20]. Dostupné online.