Bryndzová nátierka

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Bryndzová nátierka

Bryndzová nátierka alebo Liptovská nátierka (nem. Liptauer, maď. Körözött) patrí medzi typické jedlá slovenskej kuchyne, ale pripravuje sa aj v Maďarsku a iných stredoeurópskych kuchyniach. Pre Slovensko je typická tým, že sa pripravuje z ovčej bryndze. Okrem toho obsahuje maslo, nakrájanú cibuľu, mletú červenú papriku, poprípade iné koreniny.

Liptauer je nemecký názov pre bryndzovú nátierku, pôvodne zrejme označoval čistú bryndzu dovážanú do Viedne z Liptova – po nemecky Liptau. Najväčšiu popularitu má v Rakúsku, najmä v jeho východnej časti, kde je bežne dostupný v obchodoch, či ako stolová lahôdka podávaná s chlebom k vínu a pivu. Liptauer je vlastne slovenský šmirkáš, alebo pod oficiálnym menom známa bryndzová nátierka, ktorá obsahuje bryndzu, nakrájanú cibuľu, červenú papriku a maslo. Pravý šmirkáš má mať naoranžovatelý vzhľad a mierne štipľavú chuť. Dnešný rakúsky Liptauer sa postupne vzďaľuje od pôvodnej receptúry, keďže sa vyrába z kravského mlieka a sú do neho pridávané rôzne "nové" prísady ako tuniak apod.

Iné názvy[upraviť | upraviť zdroj]

Máva ľudové pomenovanie odvodené z nemčinyšmirkas, šmirkáš, šmírkás/šmirkás (z nem. Schmierkäse – roztierateľný syr); alebo z maďarčinykerezet (pomenovanie používané v Maďarsku).